Televizor CTV286 - vysoká spotřeba ve Stand-by
Moderátor: Moderátoři
Televizor CTV286 - vysoká spotřeba ve Stand-by
Toto způsobuje především proud, který teče demagnetizačními obvody obrazovky a je dán typem použitého pozistoru.
Možná pomoc by snad byla: "nějak" upravit zapojení /třeba něčím doplnit/ tohoto tv přijimače, aby v pohotovostním stabu - Stand-by nebyla zapojena demagnetizace. Její opětné zapojení "pod proud" by se pak dělo až při "startu" přijimače.
Prosím o váš názor a případná doporučení.
Jinak se dá upravit odvod síťové části na spínací relé,uděláš si tišťáček,
nějaký ten tranzistor,transformátor,odpor a za pár hodin hotovo.Jen záleží,jak obvody TV znáš,aby to fungovalo.Lze použít podobné zapojení,které v praxi některé televizory používají.Nutný je tady samostatný zdroj pro obvod STANBY v TV,který je jinak je napájen z impulzního zdroje..a obvod pro spínání relé.
Dalším řešením je ovládat pře relé pouze obvod demagnetizace...
Kompletní schema televizoru najdeš na : * www.kacha.cz. *
Vysoká ...
El. schéma CTV286 mám přímo od výrobce, napsal jsem jim hned po koupi televizoru a obratem mi je zaslali, je to sice jen základní sestava bez modulů, ale pro orientaci a případné opravy postačující.
K tomu měření: mám sice multimetr pro měření i st proudu, ale jako praktičtější se mi jeví pro orientační měření spotřeby u jednotl. dílů elektroniky /TVP, monitor, tiskárna, video, PC, radió a pod./ přípravek, kde do přívodu el.proudu v měřící zásuvce mám zařazen rezistor 10R a multimetrem měřím úbytek napětí na něm. Mám vytvořený graf závislosti příkonu na naměřeném úbytku /je to samozř. šikmá přímka/ a tak si občas něco zkontroluji.
Jinak OVP-ečko vypínám a ve Standby bývá jen v podvečer, kdy tu větší spotřebu oželím.
Nedávno jsme u kolegy kontrolovali klidovou spotřebu a TVP OFZ a to jak mým způsobem, tak měřením proudu multimetrem na st proudovém rozsahu. Z obou měření vyšla spotřeba cca 19W a to je sakramentsky moc!
A tak jsem si dal "tu práci" a změřil klidovou /pohotovostní/ spotřebu u TVP Philips a Mascom /oba TVP o úhlopř. 82 cm a 14:9/ a spotřeba byla jen cca 5,5 W, tak jak je to uvedené v techn. údajích k těmto TVP.
OVP a ani OFZ tento údaj ani neuvádějí.
Z výše uvedeného je vidět, že jiní výrobci "umějí" nějak vyřadit napájení demagnetizace v pohotovostním stavu.
Na štěstí Philips asi jako jediný i dnes přikládá k TVP el. schéma, což je nezvyklé.
A tak, až budu mít pro to podmínky, tak se podívám, zda ve schemátku objevím jak to oni řeší, aby spotřeba klesla na dříve běžnou úroveň.
Vysoká spotřeba ve ...
Já se domnívám, když zmíněný TVP nemá v síťové části trafo, je tam jen usměrňovací můstek, kterému předchází CL filtr a pak je již vstup do spínaného měniče, tak do TVP nemůže téct jalovina, není indukčnost trafa, která by v nezatíženém stavu způsobovala fázový posun mezi I a E.
Uvítal bych, kdyby byl uveřejněn příkon zjištěný, změřený Watmetrem, to by byl neoddiskutovatelný průkaz!
Jestliže se obraz za chodu nevlní, pracuje demagnetizace asi dobře. V takovém případě bych hledal, jest-li snad není ve stby režimu napájen obvod, který napájen být nemá. Prokazatelné bude asi jedině porovnání s jiným TV stejného typu.
Řešení s druhým vypínačem pro pozistor jak píše ACHIL je dosti SEDLÁCKÁ metoda,nicméně funkční. Zapojit demagnetizaci přes relé by nebyl problém,kdysi jsem to dodělával do samsungu a bylo to cca 5 součástek + relé. Dostaneš se asi na 1/2 původního příkonu.
Nakonec závěrem zlatá moje KV-29XL70K která "žere" ve stand-by půl wattu!!!