odstředivá turbína

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Skay
Kontaktovat uživatele:

odstředivá turbína

#1 Příspěvek od Skay »

Dobrý den pánové.

Měl bych takový malý technický dotaz. Mám pravotočivou turbínu s vnitřními lopatkami s náklonem od středu po směru otáčení. A chtěl bych ji zakrytovat, ale nevím na jakou stranu mám dát vyústění, a taky si nedokážu představit směr proudění vzduchu kolem turbíny. Bude ve směru otáčení, nebo proti ? Děkuji.
Přílohy
xxx.JPG
Omlouvám se všem s technickým citem za tento šílený nákres =)
(66.37 KiB) Staženo 104 x
no_-_name

#2 Příspěvek od no_-_name »

http://en.wikipedia.org/wiki/Centrifugal_fan
V polovině stránky je obrázek, který by mohl být nápomocný :)

Jinak proudění vzduchu je zřejmé - turbína nasává vzduch a odstředivou silou ho "tlačí" na obvod kde jeho proudění usměrňuje obal ventilátoru. Takže se "točí" stejným směrem... A ty tvary lopatek mají své výhody i nevýhody, popsáno na wiki, na přání přeložím :)
~Nestavte se mi na odpor! - Georg Simon Ohm ~
Crifodo

#3 Příspěvek od Crifodo »

a nebo z praxe. Turbína z kopírky na 12V.
Přílohy
t2.JPG
(42.57 KiB) Staženo 102 x
t1.JPG
(30.49 KiB) Staženo 100 x
Skay
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Skay »

Ano díky, našel jsem se tam, ten prostřední obrázek , takže už vím na jakou stranu dát vyústění. Docela mě ale rozhodilo, že je možné použít i lopatky s opačným sklonem při stejném směru otáčení. To mi hlava nebere 8O Jak jsem tak koukal na českém vebu o tom moc teorie není :? Díky.
dj_Paul

#5 Příspěvek od dj_Paul »

no možná to chápu blbě,ale pořád mi něco říká že u varianty A to proudění bude opačné,tedy středem turbíny ven :upset:
Skay
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Skay »

Crifodo píše:a nebo z praxe. Turbína z kopírky na 12V.

Ano lopatky mají stejný smysl, ale opačný směr otáčení. Takže já budu mít vyústění na druhé straně. Mám doma stejnou, akorát zrcadlově sestavenou.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Skay »

dj_Paul píše:no možná to chápu blbě,ale pořád mi něco říká že u varianty A to proudění bude opačné,tedy středem turbíny ven :upset:
Tu variantu A mám právě doma, a div se opravdu to fouká tak jak je nakresleno na tom obrázku :lol:
Crifodo

#8 Příspěvek od Crifodo »

Axiální turbína vždycky hrne vzduch od prostředka k obvodu, dostředivý princip by byl něco jako antigravitace...
Prohnutí lopatek "po srsti" by shodilo účinnost na zlomek, stačí použít analogii s nabíráním obrácenou lžicí.
no_-_name

#9 Příspěvek od no_-_name »

Crifodo: ale ono se to opravdu používá, což je matoucí :) A podle toho popisu to snad má být i účinnější, pokud myslíme to samé /ten první obrázek co nakreslil kolega Skay v prvním příspěvku/

Humpolácká teorie v půl jedné ráno ode mě zní: Když jsou lopatky naklopené proti srsti, lépe vytlačují ten vzduch ven, asi jako když tou lžící prudce praštíš do polévky a chceš aby letěla do stran... kterou stranou to bude lepší ? :wink:

A u lopatek "po srsti" mi přijde, že se jakoby "zabalují dovnitř" do cesty proudícímu vzduchu...

edit: tak už nechápu nic, píšou tam že protisrsti je účinnější než rovný, to je mi jasný... ale jaké to je v porovnání s těmi tvými, to netuším..

edit2:
Lopatky "Proti srsti"
Obrázek
Lopatky "Po srsti"
Obrázek
~Nestavte se mi na odpor! - Georg Simon Ohm ~
BOBOBO

#10 Příspěvek od BOBOBO »

Teda ta turbína z kopírky je síla . Ale vše je možné . V USA pro nás dělali vysekávačku a my jsme potřebovaly motory na druhé straně mašiny . Takže motory na druhé straně byly , ale mašina nejela . až jsem si všiml , že neotočili při výrobě válce . Takže vysekávaly koncem napřed . a to být kosmická velmoc .
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

Crifodo píše:Axiální turbína vždycky hrne vzduch od prostředka k obvodu, dostředivý princip by byl něco jako antigravitace...

Jen malé doplnění - to, co se tady probírá, je RADIÁLNÍ čili odstředivé - cokoliv, jakkoliv to nazvete = turbína, ventilátor, čerpadlo, dmychadlo nebo kompresor. Axiální neboli osový má průchod hnaného média ve směru osy - nikolv ve směru poloměru oběžného kola.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Crifodo

#12 Příspěvek od Crifodo »

No_name: dobrý, i když já jsem výrazem "po srsti" myslel přesný opak toho co ty :D

Ekkare, asi máš pravdu, axiální se víc hodí k vrtuli. Tohle má vstup sání axiální, pohyb po lopatkách radiální a nakonec výstup tangenciální.
Andrea

#13 Příspěvek od Andrea »

No hlavně jestli z téhleté debaty pochopil Skay, že to, čemu říká vyústění, je ve skutečnosti sání a vyústění je to co tam už má.
Artaban001

#14 Příspěvek od Artaban001 »

Lopatky proti směru točení "naberou více vzduchu", proto se používají tam, kde je potřeba vysoký průtok pod malým tlakem. Lopatky po směru točení se kromě toho, že "otáčí" se vzduchem" taktéž vzduch jakoby rozráží a urychluje pohyb k obvodu. Je potřeba vyšších otáček, Výstup z takového ventilátoru má již nějaký tlak. - Chlazení notebooků, vysavače, nebo turbodmychadlo v autě.
Skay
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Skay »

Andrea píše:No hlavně jestli z téhleté debaty pochopil Skay, že to, čemu říká vyústění, je ve skutečnosti sání a vyústění je to co tam už má.

No Skay pochopil, že když má turbínu dírou nahoru (sání) tak už je jedno jak jsou lopatky natočeny, protože to vždy bude tahnout vzduch od sředu k obvodu. Jen s jinými parametry v závislosti na konstrukčním provedení. Mě šlo hlavně o to kde by mělo být vyústění (z toho krytu) zdali po směru otáčení nebo proti.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“