Nakonec mi nezbyde, než přejít na fotocestu. Ale pořizovat vybavení pro fotocestu pro 2 DPS za rok se mi nechce. (většinu stejně dělám na univerzály)
Jaký kreslící fix/pero na DPS?
Moderátor: Moderátoři
Červenou fixkou "centropen 2846" PERMANENT.jodaps píše:Čím ručně kreslíte spoje na DPS? Jaké máte zkušenosti s fixy?
Stále používám násadku pro trubičková pera - místo nich používám zkrácenou inj. jehlu 0,8mm - 1mm. Kreslím "Leptuvzdorný lak" (ELCHEMCo) červený, omyvatelný vodou. Lak je to fakt velmi dobrý, není hustý a přesto dobře kryje, dá se plnit i do Centropenu, blablabla - ale raději bych měl stále v pohotovosti nějaký kvalitní nevysychající fix...
Jirky píše:Ale pořizovat vybavení pro fotocestu pro 2 DPS za rok se mi nechce. (většinu stejně dělám na univerzály)
Jirky, přesně tohle jsem si říkal asi 10 let. A za tu dobu jsem nerealizoval spoustu pěkných nápadů a elektronických udělátek jen pro to, že jsem nikdy nepřešel ze stádia zkušební desky do stádia výroby DPS - prostě se mi do té hnusné práce nechtělo.
Pak jsem se definitivně naštval a uvědomil jsem si, že toho vybavení na výrobu DPS fotocestou vlastně moc není. Stačí si stáhnout sharewarový Eagle, koupit lak Positiv 20, někde splašit staré horské sluníčko, vyhrabat aceton na smývání laku po leptání a hotovo. Jo, ještě budeš potřebovat jako vývojku hydroxid sodný - jednoprocentní roztok. Hydroxid koupíš buď v prodejnách jako GES apod. - 10g za cca 20 Kč, nebo v drogerii jako čistič odpadů - 1000g za cca 50 Kč. Samozřejmě, předpokládám, že PC s tiskárnou máš...
Mimochodem, někdo tu psal, že se toluen nedá volně koupit. Není to pravda. Běžně se koupí v jakékoliv prodejně s barvami, v Obi apod. Není sice čistý - je z 15% říznutý benzínem, ale to nikomu nemůže vadit.
Yenki píše:Na youtube je několik ukázek, jak udělat tišťák vytisknutím na laserovce přežehlením na desku a vyleptání. Má s tím někdo zkušenosti?
Co se tak zkusit podivat na foru? Je toho tady dost(na internetu jeste vic), napriklad:
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=18682&start=0
Poslední dobou jsem nejdřív namaloval předvrtanou desku ručně kreslícím pérkem, zatímco na druhý stejný teprve schnul fotorezist, natisknul na papír převrácenou předlohu a položil potištěnou stranou na desku (pauzák mi tiskárna pokaždý sežrala) a svítil na to 20 minut tímhle (240x UV LED):
A už asi 3x po sobě se povedla stejná věc; po osvícení by prý měly být vidět na desce cestičky, nejsou. Hodím to do misky s louhem, chvíli se nic neděje, tak malinko přisypu a postupně se začně objevovat kontura spoje, aby za chvíli zase mizela a na druhý straně desky je pořád souvislá nevyvolaná vrstva.
Jak tu desku vlastně stříkáte, že vám to jde?
Já tak, aby byla temně modrá, žádná slaboulinká vrstvička, aby to vydrželo kyselinu. Je to správně?
Zatímco načmárat a vyleptat tuhle destičku trubičkovým perkem a zeleným elchemco lakem mi trvalo celkem necelou hodinu a jako vždy napoprvé, nad fotocestou laboruju už 2 měsíce, půlka spreje v pr... a ani jedna deska.
Přes to, že už dělám v tomhle oboru druhý desetiletí, tohle se zdá bejt nepřekonatelnej problém. Máte ty desky opravdu tak bezchybný, aby se vyplatilo nad tím dál laborovat?

Pak je ještě důležité mít dobrou předlohu a délku osvitu. Je těch věcí na hlídání moc najednou. Proto bych začal tak, že bych si vyzkoušel tu koncentraci vývojky s tím, že určitě není chyba v předloze. Já to udělal tak, že jsem jednu půlku destičky zakryl jiným kusem destičky a pořádně jsem na ni posvítil. Lak jsem sušil ve tmě v papírové krabici. Pracoval jsem v šeru. Pak bylo jasné, že osvětlené to je dobře, a šlo laborovat s tou vývojkou.
Možná máš to světlo moc silné. Zkus kratší čas.
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Jak to dopadlo, je vidět na fotkách. Pořadí čar na DPS odpovídá poloze fixů. Je vidět, že se to opravdu proleptává, ikdyž jsem to hlídal, aby DPS nebyla v chloridu déle, než bylo nezbytně nutné. Ale spoje jsem moc neobtahoval.
Přesto jsem zkusil udělat na zkoušku DPS černou fixou Centropen 2846, cestičky jsem při kreslení asi 2x obtáhl a vyleptal. Výsledek je opět na fotce. Řekl bych, že to sice není vhodné do zařízení k trvalému používání, ale pro vývojové účely místo univerzální DPS mi to postačí. Pro finální verzi se pak stejně udělá pořádná DPS. A nakreslení a vyleptání takové malé DPS zabere něco málo přes půl hodiny, z toho skoro 20 minut je leptání.
Určitě ještě vyzkouším udělat nějaké DPS, pak kdyžtak dám vědět, jak to dopadlo.
- Přílohy
-
hotova-dps.jpg- Hotová zkušební DPS. Na pokusy mi to připadne vyhovující.
- (28.41 KiB) Staženo 126 x
-
fix-dps.jpg- Pozice fixů odpovídá pozici spoje na DPS. 4 tečky jsem nakreslil proto, abych viděl, jestli se podleptá i malý bod.
- (72.01 KiB) Staženo 163 x
-
dps.jpg- Detail zkušebních čar. Je vidět, že fixa moc nekryje.
- (19.75 KiB) Staženo 185 x
Není pravdou.Asfalt jde velmi dobře umýt tech. benzínem.Mám to mnohokrát ověřeno.EKKAR píše: Asfalt pak zase nejde umýt ničím jiným než toluenem - a ten nám páni volení zástupci zakázali nakupovat v drobné distribuci.
Nemám zájem o korekci pravopisu.