taková malá recese

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mtajovsky

#46 Příspěvek od mtajovsky »

Cust << z hlediska číselné velikosti rychlosti máte pravdu, ale ono to právě je o těch energiích. Z tohoto pohledu je pro hmotnou částici nekonečný rozdíl mezi 0,99999c a 1c. Té částici se zdá, vzhledem k relativistickým efektům ohledně času, že je rychlejší než světlo, pokud z předem známé vzdálenosti mezi dvěma body a vlastního "palubního" času spočte rychlost, nebo pokud bude měřit vlastní čas a akceleraci. (Samozřejmě, pokud ovšem vezme relativisticky zkrácenou vzdálenost, tak ne). Takže v okamžiku, kdy by vnější pozorovatel u takové částice zjistil rychlost 1c, ona sama sobě by nameřila nekonečnou rychlost, a proto to není možné. Ono je to důležité u nestabilních částic. No nebudu to dál pitvat, moje původní "vystartování" bylo jen proto, aby si někdo třeba nemyslel, že v elektronce se elektron pohybuje c, ale to asi nikdo, tak se omlouvám a nabízím zakopání válečné sekery. :)

PS: už jse ovšem četl zpochybnění toho, že omezení rychlosti nárůstu rychlosti elektronů je dáno nárůstem jejich hmotnosti a tudíž, že neplatí žádné ze 4 dogmat teorie relazivity. viz
http://splhej.wz.cz/referat/fyzika/54/T ... --recenze/
EKKAR

#47 Příspěvek od EKKAR »

Stejně nejlíp to měli vyřešený kpt. James T. Kirk a jeho komandér Mr.Spock - prostě nahlásili do strojovny "Nejvyšším warpem vpřed!" a už se to letělo... Kdo se někdy zamýšlel nad možností, nastíněnou sci-fi literaturou, ohledně letů vícerozměrným prostorem (nejrůznější názvy, hyper-, super- nebo taky nad-prostor...), ten si docela "máknul na bednu"... A pokud jistému studentovi tehdy profesor Niels Bohr pravil : "Milý studente, Vaše teorie je sice šílená, ale ne dosti šílená na to, aby byla pravděpodobná", nelze vyloučit ani možnost, že jako to už taky někdo řekl - "nikdy neříkejte, že něco nejde - pak přijde nějaký blbec, co to neví a udělá to" - a prolítne se v hyper...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Cust

#48 Příspěvek od Cust »

mtajovsky:
tan článek mě trochu toho Ekkarového cpt. Kirka připomíná :-)
každopádně to popírá funkci urychlovačů, které existují a to i na 100 GeV (co se týče elektronů např Meinz, na ionty je to i víc - TeV v CERN).
Článek jsem jen zběžně prolítnul, ale zmiňovaný kruhový urychlovač v CERN je collider a s elektronama nemá nic společného. Pravda je ta že tam mají lineární urychlovač elektronů LINAC (energie teď z hlav nevím). Krom toho speciální teorie relativity (jak už název napovídá) není nic obecného a má svůj obor platnosti. Korektní by bylo uvádět obecnou teorii relativity. No, nejdříve jsem měl chuť udané vzorce přepočítat, ale bude to zbytečné, jelikož to jak už jsem psal popírá funkčnost strojů které fungují.

Ale je to tu jak píšeš zbytečné rozebírat...
Takže se částečně za tento výkřik omlouvám...

PS: ještě tam psal něco o snižování náboje elektronu - to jsem sice moc nepochopil a pravda ani jsem o tom nepřemýšlel, ale souhlasím, že náboj elektronu není absolutní, záleží v jaké vzdálenosti od elektronu je měřený, v definici je to v nekonečně velké vzdálenosti od elektronu. Každý elektron má kolem sebe fotony, které kolem něho vytvářejí fotonový mrak. Pokud by jsi se s měřákem přiblížil k tomuto mraku či jim proniknul až "těsně" k elektronu, tak se bude náboj rapidně zvětšovat. Když si pak představím, že v kruhovém urychlovači (o kterém se autor zmiňuje) dochází vlivem zakřivení dráhy elektronu k ztrátě fotonů (snižování energii a vzniku synchrotroního záření) tak mě spíše napadá, že efektivní náboj elektronu by se měl zvyšovat, ale to je jen můj chvilkový výbuch fantazie...
Naposledy upravil(a) Cust dne 06 kvě 2008, 00:35, celkem upraveno 1 x.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#49 Příspěvek od pajosek2 »

Rychlost světla je zanedbatelná proti rychlosti spermií,než se rozední tak je ta nejrychlejší na pěkně uvelebená. A té vynaložené enegie.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Mira80
Kontaktovat uživatele:

#50 Příspěvek od Mira80 »

Sendyx píše:Stejně by mne to zajímalo, jestli to ty elektrony vůbec baví...

Asi ne, ale kdyz te pripojime do zasuvky, tak se budes taky pohybovat, ac te to nebude vubec bavit :))
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“