Pomoc s opravou prepolovaneho menica 12V/230V 1200W

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#31 Příspěvek od PeteBurns »

Surik ak chceš výkon, tak pozri http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=213-220 , ale výkon v tomto prípade nie je rozhodujúci parameter...Vrky toho by som sa určite nebál, aj v prípade prierazu tá špička v žiadnom prípade nemá dostatok energie na zničenie čipu jedného tranzistora, nie to ešte 12tich, ale už som pár krát opravoval menič ktorý poškodila napäťová špička pri štartovaní, no vždy sa jednalo o prieraz mosfetov na výstupe, kde je malá kapacita kondíkov a špičku nie sú schopné naakumulovať, tam už pri napätí aj vyše 400V už kondíky svojou ničivou energiou jeden mosfet v H-moste prerazia, potom v momente odíde aj další čo je s ním...
kybler
Kontaktovat uživatele:

#32 Příspěvek od kybler »

No, jak myslíte, že by se mohla v autě vzít napěťová špička a jak by mohla bejt velká? Při startování napětí může jen klesnout, pokud za jízdy neodpadne baterka, tak by se napětí nemělo dostat nad 14,5V, naindukovaný špičky spolehlivě zachytí 1mF elyt v napájení palarelně se 100n. Běžně se napětí tranzistorů volí 2,5násobek napájecího v push-pull a 1,2násobek v můstku. 55V je hodně velká rezerva, naprosto bych se o ně nebál.

A k tý IRF1405, to už je stejně jedno, oba tranzistory mají limit pouzdra 75A, těch 169A je limit jádra (pulsně dokonce 680A), ale kdyby ses přes něj pokusil tohle tahat, tak mu utavíš nožičky.
Když všechno selže, přečti návod.
Surik

#33 Příspěvek od Surik »

Ahojte tak dnes som dal do toho menica nove IRF3205 namiesto tych FTP18N06 a skusal som to. Tak predtym ked boli odpalene tie STP (bolo ich 7 z 12 zlych a vymenil som vsetky) tak mi vybijalo 3 z 9 poistiek aj ked bol vypinac vo vypnutom stave. Teraz sa vec ma tak ze dal som tie nove IRF a ked som menic pripojil na baterku vsetko ok ale po zapnuti vypinaca mi vyrazilo vsetkych 9 poistiek stoho tie 3 co ich vyrazalo predtym som dal slabsie ze ak by nahodou. Tak teraz po novom mam von vsetkych 9 poistiek tak som skontroloval tie vystupne fety IRFP450 a rychle diody RURP8100 a jedna dioda a jeden fet je von. Najviac sa obavam toho ze ci mi to tie vstupne IRF 3205 vydrzali. Ten PIC co tam mam by mal byt ok ma tam 7805-ku a este aj diodu proti prepolovaniu. Ale tie zvysne dva cipy LM 324N a KA3525 nic nemali. Myslite ze pri prepolovani sa tieto dva integrace odpalili alebo nie? Neviem ci to mam rovno kupit a vymenit alebo len kupit tu diodu a fet. Okrem toho by ma este zaujimal vas nazor na to ci kupit 4 fety a 4 diody a dat ich nove alebo iba 1fet a 1 diodu. Dakujem za pomoc.
BOBOBO

#34 Příspěvek od BOBOBO »

Myslím ,že je nejvyšší čas se toho zbavit . Hodně ušetříš .
Andrea

#35 Příspěvek od Andrea »

Nechápu proč to zkoušíš takhle celé natvrdo. Akorát zničíš další součástky. Oživuj to postupně, změř jestli funguje ta elektronika, jestli generuje pulsy pro fety. Když to bude všechno OK, tak osaď třetinu FETů v primáru, až to bude chodit, osaď druhou třetinu, třetí třetinu a pak si hraj se sekundárem.
Surik

#36 Příspěvek od Surik »

Andrea píše:Nechápu proč to zkoušíš takhle celé natvrdo. Akorát zničíš další součástky. Oživuj to postupně, změř jestli funguje ta elektronika, jestli generuje pulsy pro fety. Když to bude všechno OK, tak osaď třetinu FETů v primáru, až to bude chodit, osaď druhou třetinu, třetí třetinu a pak si hraj se sekundárem.

Ja neviem ako to mam urobit... Ja az tak do toho nevidim ako vy poniektori...mam iba telekomunikacnu skolu, viem ako vypadaju suciastky ako funguju a tak... ale niesom az tak dobry v tomto. Preto si necham poradit. Ja viem zmerat suciastky, viem pohladat nejaku zlu, viem ju vymenit ale neviem ako pracuje ten menic neovladam zakladny princip... u mna je to skor o tom co si precitam, co vyskusam , co najdem. Viem ktory integrac na co sluzi ale neviem poriadne identifikovat ze prave tieto suciastky okolo neho tvoria ovladanie fetov a tie zase tvoria ochranu... v mojom pripade je to skor pokus omyl a rada od vas. Keby mi mal kto vysvetlit ako to funguje mozno by som vedel opravovat a ozivovat ten menic postupne ale ja to neviem...
kybler
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od kybler »

cože?Tys ty šváby ještě nevyměnil?Psal jsem ti to už na začátku,stojí pár korun,jak je nějaké riziko,že by se mohly poškodit přepólováním,tak pryč s nima a vymenit.Lepší vyměnit několik levných švábů zbytečně,než kvůli jednomu znova odpálit tranzistory.A k tomu testování,ty tam nemáš ani halogenku z auta?Zapoj měnič v sérii s ní a ta ti omezí proud na 5A,když poteče víc,rozsvítí se a nic nezničíš.
Surik

#38 Příspěvek od Surik »

kybler píše:cože?Tys ty šváby ještě nevyměnil?Psal jsem ti to už na začátku,stojí pár korun,jak je nějaké riziko,že by se mohly poškodit přepólováním,tak pryč s nima a vymenit.Lepší vyměnit několik levných švábů zbytečně,než kvůli jednomu znova odpálit tranzistory.A k tomu testování,ty tam nemáš ani halogenku z auta?Zapoj měnič v sérii s ní a ta ti omezí proud na 5A,když poteče víc,rozsvítí se a nic nezničíš.

Kybler halogenku samozrejme mam len som si najivne myslel ze ked som to vymenil tak to uz pojde no opak je pravdou takze na dalsiu skusku si uz tu halogenku urcite pripojim. Tie švaby urcite vymenim idem ich kupovat spolu aj stym IRFP450 a tou diodou RURP 8100 ibaze nikde na Slovensku som tu diodu nenasiel v obchodoch tak musim pozriet nejaku nahradu
kybler
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od kybler »

třeba tuhle:
http://www.gme.cz/cz/index.php?page=product&detail=223-068
nenech se zmást obrázkem, mrkni na datasheet, ta má opravdu jen 2 nožičky. Je nepatrně pomalejší, ale nemělo by to vadit.
Surik

#40 Příspěvek od Surik »

kybler píše:třeba tuhle:
http://www.gme.cz/cz/index.php?page=product&detail=223-068
nenech se zmást obrázkem, mrkni na datasheet, ta má opravdu jen 2 nožičky. Je nepatrně pomalejší, ale nemělo by to vadit.

Dakujem za radu tuto maju aj u nas co sa tyka tej rychlosti tak dufam ze to bude stacit... Este raz dakujem
Surik

#41 Příspěvek od Surik »

Ahojte vsetci. Tak dnes som si konecne nasiel po dlhsej dobe cas opet sa povenovat mojmu menicu. Pri poslednej skuske mi vyrazilo vsetky poistky a tak som to uz tentoraz skusal cez tu 60W halogenku. Ked som to posledne skusal mal som vymenene iba vstupne tranzistori a potom som zistil ze aj jeden vystupny IRFP 450 a jedna dioda boli zle. Dalej som vymenil integrovane obcody SG3525 a LM324N. Vstupne som nemeral ci su dobre od poslednej skusky. Dnes som to pripojil cez tu halogenu a zistil som ze som na zaciatku. Opet pri vypnutom vypinaci sa to sprava tak ze 60W vlakno na halogene sa rozsvieti ako keby tam nebol menic ale len drot. Idem znova premerat tie vstupne lebo sa zda ze su znova niektore von. Zatial som hodil do toho menica asi 20€ za suciastky tak dufam ze ked premeram tie vstupne a znovu to prehodim tak to pojde. Ak nie tak to uz asi nema vyznam.
Surik

#42 Příspěvek od Surik »

Takze ako som predpokladal tie vstupne tranzistory IRF3205 su zle. Zase je ich 5 von. Rozmyslam ze tie original vstupne boli FTP18N06 a ja som ich nahradil IRF3205 ale ked mi prvy raz odysiel ten menic bolo tam 5 dobrych FTP tak neviem ci prave tych 5 co mi teraz odyslo dat original FTP a zvysok nechat IRF alebo kupit nove IRF a cakat do piatku pokym mi ich donesu. Tie IRF su silnejsie ako tie origo FTP. Co by ste navrhovali Kupit tych 5 IRF a budu vsetky IRF alebo ich pomiesat? Odmeral som znovu aj vystup ale ten je ok aj tie rychle diody RURP8100 su dobre aj tie vystupne IRFP450-tky su ok.
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#43 Příspěvek od PeteBurns »

Surik odkiaľ si? Sa mi nechce veriť že si to všetko pomenil a stále to odchádza. Tie IRF na primároch je určite lepšie mať všetky rovnaké, tie trafáčiky pracujú všetky tri paralelne, medzi IRF a FTP je rozdiel v rýchlosti, aby sa potom nestalo že pri väčšej záťaži sa budú jedny prehrievať a zase odídu :? Ale vyzerá to tak že musíš vylepšiť ekonomiku opravy, ak to čím skôr neopravíš, tak ťa to bude stáť pomaly toľko čo nový menič :wink:
Surik

#44 Příspěvek od Surik »

PeteBurns píše:Surik odkiaľ si? Sa mi nechce veriť že si to všetko pomenil a stále to odchádza. Tie IRF na primároch je určite lepšie mať všetky rovnaké, tie trafáčiky pracujú všetky tri paralelne, medzi IRF a FTP je rozdiel v rýchlosti, aby sa potom nestalo že pri väčšej záťaži sa budú jedny prehrievať a zase odídu :? Ale vyzerá to tak že musíš vylepšiť ekonomiku opravy, ak to čím skôr neopravíš, tak ťa to bude stáť pomaly toľko čo nový menič :wink:

Som z okolia Brezna (stredne slovensko). Ano mas pravdu je to dost co uz som do toho dal ale novy menic 1200W stoji okolo 6500Sk takze stale to este v porovnyni z novym nije az tak zle. V piatok mi pridu z BA nove IRF3205 a dam ich tam (posledne som si ich odpalil vlastnou vinou ked som to skusil natvrdo pripojit bez halogeny a nevedel som ze vystup bol v skrate jeden IRFP450 a jedna dioda RURP8100 boli von) dufam ze to uz pojde vystup je ok svaby su nove diody co su na plosaku su vsetky ok a este pre istotu zmeriam aj vsetky male tranzistory (18ks) a ak to uz teraz nepojde tak uz asi nikdy...
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#45 Příspěvek od PeteBurns »

No ved uvidíš, som zvedavý či to bude konečne šlapať, ináč nechcem rýpať alebo čo, no taký menič zoženieš do 100€ aj o polnoci :oops: Teda dúfam že ten tvoj nie je sínusový, ak áno tak tá cena potom sedí...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“