Korekčný predzosilňovač

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Dorques

Korekčný predzosilňovač

#1 Příspěvek od Dorques »

Zdravím mal by som otázku potreboval by som korekcie k 2xLM3886.
čo by ste mi odporučili? Rozmýšľal som nad Baxandallom + OZ .
Skúsil som to hodiť do Eagla...čo na to poviete? Každú radu privítam.
ta schéma:
http://obrazok.eu/files/4fmsgx0bik4dr28wz7a0.png
Ak by to bolo dajme tomu dobre mal by som otázky ake nastaviť zosilnenie a taktiež nejake vzorce na výpočet Baxandallu?
ďakujem
radekrd
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od radekrd »

No takhle to rozhodně nebude fungovat (teda bude, ale bude to dělat to co nemá). Ten první OZ zpětná vazba jaksi obešla. Dál by to chtělo oddělit první a druhý stupeň kondíkem (i když by to možná fungovalo i tak po úpravě zapojení prvního OZ).
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od ZdenekHQ »

A hifisti by ti rozmluvili ten elyt na vstupu, protože elyt potřebuje předpětí, aby nezkresloval, a ty máš oba vývody na stejným potenciálu, tudíž kladná "půlvlna" je v ohrožení 8-)
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Cust

#4 Příspěvek od Cust »

kondík na vstupu vyhodit, dal bych na vstup filtr (dolní propust nebo alespoň 20k odpor ať není vstup na vysoké impedanci)

místo p3l a p3p bych dal trimry - na nastavení zesílení na 0 dB
Naposledy upravil(a) Cust dne 25 úno 2009, 09:11, celkem upraveno 3 x.
Dorques

#5 Příspěvek od Dorques »

Tú spätnú väzbu som akosi prehľadol....je to hore hlavou chybička se vloudila :)
Takže spätná väzba opravená ... o tých kondikoch som nevedel ale už sú vymazane..ešte ďalšie pripomienky vítane :)
Schéma:
Obrázek
Kde som zrobil ZSV u druhého OZ? Mám ten prvý operák upraviť na napäťový sledovač a odstrániť ZSV ? Ináč R19 neplní úlohu vstupného odporu?
Cust

#6 Příspěvek od Cust »

jo s tím vstupním odporem máš pravdu, byl jsem asi mimo - už je hodně hodin a jsem krapet přepracovaný
dej na vstup dolní propust naladěnou na fr=100 kHz - 200 kHz (pokud to tedy není vyřešené na vstupu koncového zesilovače, ale ani tak to neuškodí)
Dorques

#7 Příspěvek od Dorques »

kvôli čomu že mám tam dať tu dolnú priepusť nastavenú tak vysoko hm?
Ináč zvyšok schémy je v poriadku?
Ešte som sa chcel spýtať ten P3 som chcel zapojiť ako Balance len ty niečo spomínaš že zameniť to trimrami a nastavujem tým zosilnenie....čiže tipujem že som to zle zapojil...kde šupnuť Balance?
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

No, povinná ta dolní propust samozřejmě není.
Když ji tam ale použiješ, tak třeba proto, abys z toho neměl krystalku, aby ti z toho nehrála nějaká silnější AM rozhlasová stanice. Určitým nelinearitám v zapojení se nevyhneš a ty se chovají jako detektor.
Těch 100kHz stačí. Akustické pásmo to už nijak významně neovlivní (jednoduchý RC článek způsobí pokles citlivosti vstupu na -0,17dB/20kHz), ale na chování zesilovače, včetně jeho stability, to má příznivý vliv.
Cust

#9 Příspěvek od Cust »

s nejvhodnějším balance ti nepomůžu, asi bych to řešil mezi korekčákem a výkonovým zesilovačem

DP je proto jak píše Hill, a doporučuju na tak vysokém kmitočtu, protože:
i když ti nebude DP ovlivňovat přenos v dB, tak ti ji ovlivní ve fázi, při této frekvenci už je vliv nepatrný - nakresli si frekvenční ampitudový a fázový přenos dolní propusti prvního řádu a uvidíš...
Hill
Administrátor

#10 Příspěvek od Hill »

Já mám v tuneru zeslilovač s Williamsononým korektorem, podmínkou jeho vyvážení na nulu ve střední poloze potenciometrů jsou stejný zatěžovací odpor můstku jak na straně zpětné vazby, tak výstupu. Čili jsem na výstupu použil tandemový lineární potenciometr, který má v sérii se zemním vývodem odpor zhruba poloviční hodnoty, než má dráha potenciometru.
Reguluje to v rozsahu -10dB až +3,5dB, druhý kanál mu "jde naproti", takže lze vyvážit nesymetrii až 13,5dB. Ale zatím jsem s ním nepotřeboval hnout o víc, než asi o čtvrtinu otáčky.
To zapojení je tady:
WilliamsonTT.tif

Pro jednoduchost tam není zakreslená korekce fyziologického průběhu řízení hlasitosti (potenciometr 22k/G byl později nahrazen TP286 25k/Y), ale to pro tento případ není důležité.
Dorques

#11 Příspěvek od Dorques »

čiže odporúčať robiť tie korekcie wiliamsove s tranzistormi namiesto baxandall z OZ? lebo symetriu tam budem mať tak či tak takže s tým by problém nebol a s poťakmi to u baxandalla nie je až taký problém...pre stereo šupnem tandemové bez zaťažovacích odporov...
Cust

#12 Příspěvek od Cust »

myslim, že ta zapojení budou obdobná
pokud se ti chce bastlit, tak postav obě a můžeš poslechnout rozdíl...
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Jediný problém může nastat, když použiješ náhradu u trandu - u operačních zesilovačů se na výsledném zesílení daleko víc podílí nastavení pomocí vnější zpětnovazební sítě, kdežto u diskrétních tranzistorů má mnohem větší vliv hodnota zesílení samotného tranzistoru. Ten je sice mnohem rychlejší, než operák, při případné náhradě nebo výměně se ale musejí překontrolovat a případně dostavit pracovní body atd. Samotný princip funkce je shodný.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Cust

#14 Příspěvek od Cust »

s tranzistory BC546B to bude super...
Hill
Administrátor

#15 Příspěvek od Hill »

Tohle zapojení není tak háklivé: při asi 12V napájení se na pracovní body nemuselo sahat a chodilo to s jakýmikoli TUN tranzistory včetně ruských. Jak měly tranzistory betu přes 75, tak se pracovní body nastavily samy.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“