regulace :-) motoru 220v 10 000ot/min z pračky
Moderátor: Moderátoři
regulace :-) motoru 220v 10 000ot/min z pračky
T505 píše:Zdravím potřeboval bych poradit kde pořídit či jak postavit plynulý regulátor na sinchroní pračkový motor 220v 10 000ot/min se zpětnou vazbou, v pračce byl jakejsi plošnák s chytrostí ale umělo to jen dvě rychlosti na praní a na ždímání, ale já to mám na pohon dynama kde skouším regulační relé. Současný regulátor nemá zpětnou vazbu a když sepne relé dynama klesají otáčky až zase rozepne a pořád dokola. když se má nastavit spínací napětí je to spíš o nervy.
To určitě nebude sinchroní motor, ba dokonce ani synchronní, když mu při zatížení klesají otáčky.
- Artaban001
T505 píše:Zdravím potřeboval bych poradit, kde pořídit či jak postavit plynulý regulátor na synchroní pračkový motor 220v 10 000ot/min se zpětnou vazbou, v pračce byl jakejsi plošnák s chytrostí, ale umělo to jen dvě rychlosti na praní a na ždímání, ale já to mám na pohon dynama, kde zkouším regulační relé. Současný regulátor nemá zpětnou vazbu a, když sepne relé, u dynama klesají otáčky, až zase rozepne, a pořád dokola. Když se má nastavit spínací napětí je to spíš o nervy.
Jestli měl dva uhlíky, tak nebude asi synchronní. nechceš poslat foto?
- Artaban001
- Artaban001
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=22071&highlight=
- Artaban001
Na spodním konci je tacho. Je to drápková konstrukce podobná levným synchronním motorkům do hodin. Kdysi jsem viděl jednoduchý regulátor otáček ze zpětnou vazbou z tacha, který nebyl o moc složitější než regulátor systému DIAK-TRIAK (z vysavačů). Našel jsem ho v nějakým kuchyňským robotu KENWOOD. Byl těžkej jak kráva.