kondenzatory proti oscilaci stabilizatoru 78XX

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Maaartin
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od Maaartin »

Aha a ten maximální proud, kterej budu odebírat z něj je co? Bude to součet proudů, které mi odebírají integrovany obvody v zapojení, je to tak? :roll: (možná je to totální kravina) :oops:
yeeshkul

#17 Příspěvek od yeeshkul »

Maaartin: jo, soucet proudu, ktery si bude odebirat zatez, neboli obvod na vystupu stabiku. To je nekdy tezky odhadnout a proto nasledujici dotaz:

Hille prosimte pri jakem ztratovem vykonu, odhadem, by se mel pridat chladic? U meho adapteru to bude max 1.5W, ale spis 100-300mW.

Mozna ze bude nejlepsi to postavit a zkusit prstem jak se to zahriva...
Andrea

#18 Příspěvek od Andrea »

yeeshkul píše:Maaartin: jo, soucet proudu, ktery si bude odebirat zatez, neboli obvod na vystupu stabiku. To je nekdy tezky odhadnout a proto nasledujici dotaz:

Hille prosimte pri jakem ztratovem vykonu, odhadem, by se mel pridat chladic? U meho adapteru to bude max 1.5W, ale spis 100-300mW.

Mozna ze bude nejlepsi to postavit a zkusit prstem jak se to zahriva...

V katalogu se dá najít, jaký je tepelný odpor čip-prostředí použitého pouzdra. Značí se RthetaJA a u pouzdra TO-220 je to kolem 60°C/W. To znamená, že pokud bude na stabilizátoru ztráta 1,5W, tak teplota čipu bude 1,5 * 60 + 25 = 115°C (25 je teplota okolí).
To už je hodně a blíží se to max. povolené teplotě čipu, takže rozhodně chladič. Pokud bude ztráta 300mW, tak 0,3 * 60 + 25 = 43°C, to přežije i bez chladiče.
Výpočet teploty s chladičem, resp. výpočet velikosti chladiče, je o trochu složitější, počítá se tam s tepelnými odpory čip-pouzdro, pouzdro-chladič, chladič-okolí.
yeeshkul

#19 Příspěvek od yeeshkul »

Nadhera, diky moc!
yeeshkul

#20 Příspěvek od yeeshkul »

Tak jsem koupil malinkej chladic na pouzdra TO220 a pridelal ho tam sroubkem. Jistota je jistota :)
stepa
Kontaktovat uživatele:

#21 Příspěvek od stepa »

yeeshkul píše:Tak jsem koupil malinkej chladic na pouzdra TO220 a pridelal ho tam sroubkem. Jistota je jistota :)

Doufam, ze jsi dal i pastu...jinak to je, jako kdyby tam nebyl :D . Ty mrnavy chladice DO-1, pripadne ekvivalent, rozhodne nejsou pro montaz "nasucho".
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
yeeshkul

#22 Příspěvek od yeeshkul »

Aha, tak to jsem nepridal :). Koupil jsem o malinko vetsi chladic DO2A. Prave to testuju na zahrivani pri delsim odberu 180mA a po pul hodine se teplota na chladici stabilizovala na peknych 67°C.
Jakou pastu mas na mysli, mohl bys mne prosim nekam nasmerovat?
Diky!

oprava: uz jsem neco nasel
http://www.gme.cz/cz/index.php?page=search&id=1271&q=pasta&w=1111#result

prosimte jak se to aplikuje a jak to funguje?
Naposledy upravil(a) yeeshkul dne 20 úno 2009, 17:49, celkem upraveno 1 x.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od stepa »

yeeshkul

#24 Příspěvek od yeeshkul »

parada, ta je levna!
prosimte to se jenom mazne mezi chladic a cip? chapu to spravne, ze pak ten cip lip prilne ke chladici a ten pak lip odvadi teplo?
stepa
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od stepa »

yeeshkul píše:parada, ta je levna!
prosimte to se jenom mazne mezi chladic a cip? chapu to spravne, ze pak ten cip lip prilne ke chladici a ten pak lip odvadi teplo?

Nejdriv to musis odmastit(treba Ipou). Maznout staci jenom kridylko stabliku, pak lehce pritahnout sroubkem, trochu zakroutit a ono se to rozleze po cely plose, potom dotahnout uplne. Nejhorsi je mit mezi chladicem a stablikem vzduch...ten vede teplo spatne. Jakakoliv teplovodiva pasta je lepsi, nez vzduch.

A kdyz uz, tak jsi mel rovnou koupit DO3, ma vetsi chladici plochu a vesel by se ti tam v pohode. Dalsi vec...jak mas umisteny ten chladic, tak se schvalne podivej proti svetlu...uprostred je prohnuty, takze ti skoro vubec nedoseda na stablik. Pravdepodobne se to dotazenim srovnalo. Ja to montuju z druhe strany, nebo to nejdriv necim srovnam, protoze tyhle vylisky stojej zaprd...jsou zvlneny.
yeeshkul

#26 Příspěvek od yeeshkul »

Ja jsem DO3 koupil, ale on se mi otira o diodovej mustek a to by nemuselo pri takovejch teplotach delat dobrotu. Tu pastu rozhodne zkusim. Po hodine mi to bez pasty vylezlo na 71C chladic, 80C cip.
yeeshkul

#27 Příspěvek od yeeshkul »

zpet, koupil jsem vsechny tri typy, DO1-3, po 3 korunach :). Nejvetsi chladici plochu ma jednicka a to je ta co se mi tam uz nevejde. Ted tam mam dvojku. V pondeli pridam pastu a zatizim to na doraz :) at vim na cem jsem.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od stepa »

Snad neni problem ty kridelka chladice trochu naohybat :wink:

Ja mel zato, ze to cislovani je 1 nejmensi...tak to sry. Uz jsem je douho nekupoval.

EDIT//a zase si nemysli, ze ti to spadne o 10˚C dolu...takovy ucinek to mit nebude :)
yeeshkul

#29 Příspěvek od yeeshkul »

stepa píše: Ja mel zato, ze to cislovani je 1 nejmensi...tak to sry. Uz jsem je douho nekupoval.

Jasny :), ale tech sestnact korun do toho vrazim a uvidime. S tim vetsim chladicem to je fakt, malinko mu pristrihnu kridylka.
Maaartin
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od Maaartin »

Zdarvím všechny! Když mi teda vyšla ta teplota u pouzdra TO-92: 51°C, můžu jej bez problémů použít? Maximální dovolená teplota je podle katalogu 125°. Nebo mám raději použít TO-220 bez chladiče, kde jsem spočítal teplotu na 33°? Děkuju za odpověď.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“