měnič s velkým rozsahem vst. napětí
Moderátor: Moderátoři
-
anýz
měnič s velkým rozsahem vst. napětí
Další možnost je klasický propustný měnič s trafem,nejlépe dvojčinný,kde sekundár nastavíš na vyšší napětí,aby stačilo i 5V na vstupu a za usměrňovač dej velkou indukčnost,aby pobrala i špičky při vyšším napětí.Nech ho běžet na max 40kHz kvůli krátké době sepnutí tranzistorů při vyšším napětí a pozor na dimenzování součástek.
Niki31 píše:Skus sa pozriet na tento odkaz:
http://hw.cz/Teorie-a-praxe/Konstrukce/ ... TL497.html
ja som uvedeny menic postavil pre pouzitie v aute a mozem potvrdit
ze pracuje v rozsahu napeti 5V az 30V a ze dodava 3A bez problemu.
Vystupne napetie sa da lahko menit,potrebny vypocet najdes na
katalogovom liste TL497A.
Ak chces poslem ti ho nakresleny v EAGLU 5.1.
Takovýhle měnič mu 12V z 20V neudělá, když je to boost, on potřebuje buck-boost.
Niki31 píše:Veru tak! Studuj a div sa.Tento regulator ma uz aj menic.
To z toho PDF je ale spinany stablik. Kde mas ten linear s 95% ucinnosti?
A prijde ti fer mazat prispevky, na ktery uz nekdo ragoval? To ze tam pises blbosti neznamena, ze to zpetne smazes!
-
Péťan2
Problém je už asi vyřešen anýz si si tam plácne dvě 7812SR a hotovo.
Nicméně u linearních stabilizátorů může skutečně 95 procent ležet
ještě v lineárni oblasti.Je třeba si uvědomit že napětí z baterie už není třeba stabilizovat to už je hladké a bez zvlnění.Stabilizátor tedy pracuje
jenom jako omezení napětí.Pokud tedy nastavíme rozdíl mezi vstupem a výstupem na třeba 2V (u low-drop i méně) učinnost bude vysoká. Skusil jsem zapojit a proměřit klasický 7815cv.Pří napájení 17V a zátěži 0,5A
byla účinnost 89 až 91 procent,lišila se kus od kusu.Stabilizátor bez chladiče se vůbec nezahřál. Horší je to ovšem když začne napětí na vstupu stoupat,to už účinnost klesá.
Péťan2 píše:Sleduju tuhle diskuzi a musim zareagovat.Zdá se mi totiž že lidi tady plácaj příspěvky bez toho aby četli a přemýšleli.
Problém je už asi vyřešen anýz si si tam plácne dvě 7812SR a hotovo.
Nicméně u linearních stabilizátorů může skutečně 95 procent ležet
ještě v lineárni oblasti.Je třeba si uvědomit že napětí z baterie už není třeba stabilizovat to už je hladké a bez zvlnění.Stabilizátor tedy pracuje
jenom jako omezení napětí.Pokud tedy nastavíme rozdíl mezi vstupem a výstupem na třeba 2V (u low-drop i méně) učinnost bude vysoká. Skusil jsem zapojit a proměřit klasický 7815cv.Pří napájení 17V a zátěži 0,5A
byla účinnost 89 až 91 procent,lišila se kus od kusu.Stabilizátor bez chladiče se vůbec nezahřál. Horší je to ovšem když začne napětí na vstupu stoupat,to už účinnost klesá.
No opravdu tu lidi plácají příspěvky bez přemýšlení. Nebo jak si mám vyložit tvrzení, že 12V stabilizátor s 2V dropoutem je schopný pracovat s 95 procentní účinností???