Převodník 230V/50Hz na 120V/60Hz
Moderátor: Moderátoři
Nejrozumnější varianta je dát to do ruky někomu, kdo tomu rozumí, trafo nechat převinout na 230V, primární čát předělat (pojistka, ev. odrušovák, softstart, izolace...) a je to. Taky existuje možnost originální trafo pro EU(UK variantu sehnat...
Sendyx píše:Probůh, máš v tom trafo na 120V, co chceš fotit na plošáku ?
Nejrozumnější varianta je dát to do ruky někomu, kdo tomu rozumí, trafo nechat převinout na 230V, primární čát předělat (pojistka, ev. odrušovák, softstart, izolace...) a je to. Taky existuje možnost originální trafo pro EU(UK variantu sehnat...
Tak to jsi mě nepotěšil, říkal jsem si, že to asi nepujde, když je to trafo na 120V, no nic. Neznáš někoho,kdo by se mi na to podíval? Jsem z Havířova. Nevím, kolik si berou za převinutí trafa, aby to nebylo více než koupit nové. Napadá mě jen Cimbala z VALMEZu.
Takže mám tyto možnosti:
1 - koupit toto síťové trafo 240V/120V(3kVA),které by mi zesik stopro utahlo. http://www.aukro.cz/show_item.php?item=561787381. Cena je dobrá, ale váha nee (25kg) a navíc by se mi nosit další krabici nechtělo. Jediné plus je to, že bych nemusel nic přeďelávat v primární části.
2 - nechat si převinout toroid co je v zesiku + předělat primarni obvod
3 - nechat si toroid vyrobit + předělat primarní obvod
4 - nechápu, jaké trafo EU/UK máš na mysli...to v bodě č. 1?
Díky
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
Na primárnej strane veľa prerábania nie je, vymeníš 7 odporov.
Ak potrebuješ servis. manuál daj email, pošlem ti ho.
V návodu je napsáno, že při zatížení zesilovače na 2 Ohmy stačí jistič s hodnotou 8A/120V, což je 960W.
Ještě jsem vyfotil detailní technické parametry zesilovače - je tam spousta různých výkonů,ze kterých jsem teď absolutně zmaten.
http://img408.imageshack.us/img408/5907 ... rymale.jpg
Ke zdroji 120V bohužel přístup nemám, takže mi asi nezbývá než trafo poslat do nějaké firmy, kde toroidy vyrábějí a zjistit výkon a potom si nechat vyrobit podobný s naměřenými parametry.
Transformátory od našich firem, které se ti zdají strašně veliké , jsou však počítány na skutečně TRVALÝ konstantní výkon, s přirozeným chlazením, takže vycházejí mnohem bytelnější.
Fyzikální zákony platí tady i tam, takže podobně rozměrný toroid na 230V bude mít přibližně stejný výkon jako americký na 120V.
Američani mají menší výhodu v 60Hz, což umožňuje mírně výkon při stejných rozměrech trafa, než při 50Hz (rozhodně ne 4 krát!). Jestli je v tom zesilovači ještě ventilátor, taky to umožní ždímat trochu víc watů.
Při buzení hudebním signálem si zesilovač a trafo semtam odpočine,takže to nějak funguje.
PavelFF píše: Možná má zesilovač tepelnou pojistku, kdyby opravdu někdo začal zkoušet výdrž při plném konstantním výkonu.
Tepelná pojistka i ventilátor tam je. Tento zesilovač má velmi kvalitně provedené chlazení pomocí větracího tunelu.
Je tedy pravděpodobné, že toroid má výkon do 1000W. Pokud jsem to dobře pochopil, i přesto že má toroid výkon 1000W, může ze sítě odebírat i větší výkon ve špičkách nebo po krátkou dobu? Ptám se kvůli toho, že kdybych si koupil tranformátor z 230V na 120V o výkonu 1000W a na něj zapojil zesík, asi by to nestíhal a mohl se spálit? V parametrech zesilovače píšou že na max po krátkou dobu může dát i 2,5 kW. V tom případě bych musel mít síťové trafo o výkonu aspoň 3kVA. Zesilovač ještě nejspíše obsahuje Gretzův můstek (4 velké kondenzátory) a ty by měly výkonové špičky pojmout a tím pádem snížit zatížení trafa. Je má myšlenka správná? Omluvte mne za laické otázky.
gino píše:Čo sa týka sek. napätí, za usmerňovačom ma byť +-80V a +-90V. Je tam usmerňovač dvojcestný, takže z trafa by ti malo liezť 2 x 72V a 2 x 81V ak sa nemýlim.
Trafo tam daj menšie a zníž citlivosť zosilňovača. Polovičný výkon by ti mal bohate stačiť ak neozvučuješ nejaké veľké akcie.
Výkon v žádném případě snižovat nechci. Chci si ještě kupovat další zesilovače, protože mi výkon pořád chybí. Nejslabší reprobedny mají 350W/8Ohm, které bych chtěl tímto zesíkem uživit. Správně by měl být zesilovač alespoň 1,5 x silnější než výkon beden, aby měla reprosoustava dostatečnou kvalitu a dynamiku a neničily se repráky při zkresleném signálu ze zesilovače. Proto snížení výkonu nechci připustit.
Nad menším trafem ani neuvažuju, naopak. Vlezl by se mi tam toroid o něco málo větší i vyšší.
Wik píše:Správně by měl být zesilovač alespoň 1,5 x silnější než výkon beden, aby měla reprosoustava dostatečnou kvalitu a dynamiku a neničily se repráky při zkresleném signálu ze zesilovače.
Preboha to máš odkiaľ.