Bručení trafa

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Martinamater

Bručení trafa

#1 Příspěvek od Martinamater »

Cau vsichni, mam v zesilovaci trafo (40V) ampery nevim, ale z toho ze by mel mit zesilovac 4*80W usuzuji ze trafo ma tak 10 A. Trafo po zapnuti bruci, nedalo by se tomu alespon castecne nejak zabranit ? Jo a myslim si ze je to trafem ( nejsem si na 100 % jistý) Diky za rady

Martin
Crifodo

#2 Příspěvek od Crifodo »

to trafo je EI nebo toroid? je zalité lakem? jak je upevněné k skříni?
až to upřesníš, můžem pokračovat.
Martinamater

#3 Příspěvek od Martinamater »

je to EI nebo C (nepoznam to) toroid to urcite neni ! a je prisroubovane k plechu, ktery je dno cele krabicky..
Crifodo

#4 Příspěvek od Crifodo »

C jádro poznáš snadno, má na rozdíl od EI kulaté rohy, EI má jednu centrální cívku na prostředním sloupku. C jádro nemá střední sloupek ale dva krajní (má fyzickou podobu písmene 0) a dvojí vinutí symetricky.
Zkus trafo vyšroubovat a (stažené) vypodložit nějakým tumicím materiálem tak aby bylo dál od dna skříně. Skříň se může mechanicky rozechvívat mag. polem trafa. Samotné trafo nemá být slyšet skoro vůbec.
jasin

Trafo

#5 Příspěvek od jasin »

EI se vyznačuje tím, že stahovací šrouby procházejí plechama, C plechy jsou ohnuté do oválu a stahovací šrouby jsou okolo.
Bručí plechy a dají se stáhnout dotažením šroubů, bručí vinutí a dá se nasytit zalévací hmotou nebo i voskem (pokud trafo v provozu není moc horké). Bručí taky nějaká kovová součást poblíž trafa vlivem magnetického pole. Dá se připevnit, zalít nebo odehnout případně odstranit.
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od Mourek »

no já měl v ruce i C trafo , které mělo jednu cívku a dvě jádra. Obvykle odbručet C je horší než EI. Protože se někdy roztřepou konce těch plechu , navíc C je spasované z výroby a nesmí se otočit.
PavelFF

#7 Příspěvek od PavelFF »

Když má jednu cívku a dvě jádra, tak se mu říká myslím Q.

Je smutný fakt, že jak se C jádro jednou rozdělá, tak už se dost často nepodaří ho "bezbrumově" smontovat. I když se dodrží původní poloha jader (bývají tam tečky).
PCmaniac99

#8 Příspěvek od PCmaniac99 »

mám doma domácí kino a už od výroby bručí... zkoumal jsem co to v něm bručí a dopátral jsem se k STB trafu které je z EI plechů , nesešroubované a na DPS drží jen připájené.... je zalepené někou modrou páskou a plechy jsou lakované.... mám sundat tu lepící pásku a zkusit to zalejt? popřípadě nějak sešroubovat?? pls poraďte

mno vypadá to že po sundání té pásky půjdou ty EI plechy normálně vyndat....
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“