Světelné přesýpací hodiny - jak na to ?

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Jirka
Kontaktovat uživatele:

Světelné přesýpací hodiny - jak na to ?

#1 Příspěvek od Jirka »

Zdravím,
na eMagu jsem našel návrh na přesýpací světlo a zajímalo by mě, jak si takové světlo jako přesýpací hodiny vyrobit.

Předpokládám dobu trvání jednoho cyklu (dolu a nahoru) 1 minuta. Jedna LEDka dole, druhá nahoře. Zvolil bych procesor PIC 16F628A a LEDky řídil pomocí PWM na pinu RB3. Jedna LED proti + , druhá proti GND (např. přes tranzistory).

Pro řízení bych použil jen 8 bitů v CCPR1L, tzn. 256 x 2 změn za minutu, tj. 8,5333333 změn za vteřinu.

Je tato úvaha správná?
Nemá někdo jiný a lepší návrh?
Bude přesýpání světla plynulé - lineární? (s ohledem na svítivost LED)
Dokáže někdo rychle spočítat, jak dosáhnout cyklu zápisu 8,5333 / 1s pro zápis nové hodnoty do CCPR1L ? (odvodit frekvenci PIC + časové smyčky, ...)
Banda

#2 Příspěvek od Banda »

71x zhlédnuto a zatím žádná reakce to o něčem svědčí :)
Chtěl bych mít Tvůj čas, protože ten můj, je jen pohopouhé prozatím :(
Každopádně závislost světla na PWM, které lineárně mění střídu, lineární nebude! Ale pokud máš spoustu času, určitě si s tím vyhraješ i když fakt nevím, k čemu to bude dobré.
Atlan

#3 Příspěvek od Atlan »

NO zbuchat to na nepajivom poli trva par minut. A potom mozes skusat program do lubovole :)

Odsimulovat tych tvojich 8 a daco mozes hned, a tu svietivost jedine vyskusat.

Vystupny prud PIC je tusim okolo 25mA tak ze ked budes rozumny tych 20mA to da :)

BUde to chciet asi tabulku pre prevod lineanej hodnoty casu na logaritmicku hodnotu svietivosti :)
Ragnol
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Ragnol »

S tím světlem si musíš doopravdy pohrát. Právě jsem to zkoušel a pokud lineárně měním PWM tak ta změna není zpočátku při zhasínání ani poznat. . Musí se to nějak šikovně upravit. BTW. kdybys měl zájem můžu upnout video toho PWM třeba na youtubí.
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Jirka »

Tak nějak jsem to předpokládal. Takže by musela být ta změna z počátku strmější, aby byl vidět pokles intezity světla. A překódovat to asi opravdu tabulkou, jak píše Atlan, zatím mě nic jiného nenapadlo.
Jestli budu mít v týdnu čas, tak se na to zkusím podívat.

Pokud máte jiný nápad, tak můžete přispět.

Ragnol: to video kdyžtak upni, rád se podívám.

Banda píše:Chtěl bych mít Tvůj čas, protože ten můj, je jen pohopouhé prozatím :(
Někdo tráví svůj čas v hospodě, někdo sledováním stupidních ptákovin v TV nebo kině, a někdo si hraje s PICkou ... (bez háčku :wink: )
Banda

#6 Příspěvek od Banda »

Naprosto s tebou Jirky souhlasím co se týče toho času i když raději bych si hrál s PICkou (s háčkem) :happy: .
Já jsem dělal regulaci svitu LED pomocí PWM s PIC12F675 pro vánoční stromeček. Taky bych dal i video, ale stromeček je u babičky :(
Každopádně přeji hodně štěstí, věřím, že se dobrá práce podaří.
Ragnol
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Ragnol »

Atlan

#8 Příspěvek od Atlan »

hmm pekne ..ale mohol si aj vyuzit ten osciloskop..na zobrazenie PWM co lezie do ledky :D
Ragnol
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Ragnol »

Atlan píše:hmm pekne ..ale mohol si aj vyuzit ten osciloskop..na zobrazenie PWM co lezie do ledky :D

mno to jsem pak taky koukal ale nenapadlo mě to i s tím natočit :) Ale pokud by byl zájem tak to klidně ve čtvrtek až budu doma natočím a upnu :)
GeorgeB
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od GeorgeB »

No já se tedy "pochlubím" jakýmsi magickým jehlanem se třemi trojicemi LED RGB. Ovládáno AT89C2051 pomocí 9ti kanálové softarové 8bitové PWM.
Video zde: http://www.georgeb.wz.cz/jehlan.htm
Jirka
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Jirka »

Díky za video.
Tak nějak mi to taky svítilo, když jsem zkoušel softwarovou PWM. Takže opravdu budu muset ten svit LED regulovat jinak. Lineárně to nejde, to je jasný. Ikdyž jednu chvíli mě hlavou vrtala myšlenka, že u přesypacích hodin taky bude vizuelně písek ve vrchním kuželu ubývat nejdřív pozvolna a ke konce rychleji. A dole je tomu naopak.
Už mám rozpracovaný program i pro hardwarovou PWM. Ale už jsem neměl čas to odzkoušet.

To, že je svit LED nelineární je taky dobrý. Mohu použít pro regulaci třeba jen 100 kroků, budou se lépe počítat časy smyček.
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“