Světelné přesýpací hodiny - jak na to ?
Moderátor: Moderátoři
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Světelné přesýpací hodiny - jak na to ?
na eMagu jsem našel návrh na přesýpací světlo a zajímalo by mě, jak si takové světlo jako přesýpací hodiny vyrobit.
Předpokládám dobu trvání jednoho cyklu (dolu a nahoru) 1 minuta. Jedna LEDka dole, druhá nahoře. Zvolil bych procesor PIC 16F628A a LEDky řídil pomocí PWM na pinu RB3. Jedna LED proti + , druhá proti GND (např. přes tranzistory).
Pro řízení bych použil jen 8 bitů v CCPR1L, tzn. 256 x 2 změn za minutu, tj. 8,5333333 změn za vteřinu.
Je tato úvaha správná?
Nemá někdo jiný a lepší návrh?
Bude přesýpání světla plynulé - lineární? (s ohledem na svítivost LED)
Dokáže někdo rychle spočítat, jak dosáhnout cyklu zápisu 8,5333 / 1s pro zápis nové hodnoty do CCPR1L ? (odvodit frekvenci PIC + časové smyčky, ...)
Odsimulovat tych tvojich 8 a daco mozes hned, a tu svietivost jedine vyskusat.
Vystupny prud PIC je tusim okolo 25mA tak ze ked budes rozumny tych 20mA to da
BUde to chciet asi tabulku pre prevod lineanej hodnoty casu na logaritmicku hodnotu svietivosti
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Jestli budu mít v týdnu čas, tak se na to zkusím podívat.
Pokud máte jiný nápad, tak můžete přispět.
Ragnol: to video kdyžtak upni, rád se podívám.
Někdo tráví svůj čas v hospodě, někdo sledováním stupidních ptákovin v TV nebo kině, a někdo si hraje s PICkou ... (bez háčkuBanda píše:Chtěl bych mít Tvůj čas, protože ten můj, je jen pohopouhé prozatím![]()
Video zde: http://www.georgeb.wz.cz/jehlan.htm
-
Jirka
- Kontaktovat uživatele:
Tak nějak mi to taky svítilo, když jsem zkoušel softwarovou PWM. Takže opravdu budu muset ten svit LED regulovat jinak. Lineárně to nejde, to je jasný. Ikdyž jednu chvíli mě hlavou vrtala myšlenka, že u přesypacích hodin taky bude vizuelně písek ve vrchním kuželu ubývat nejdřív pozvolna a ke konce rychleji. A dole je tomu naopak.
Už mám rozpracovaný program i pro hardwarovou PWM. Ale už jsem neměl čas to odzkoušet.
To, že je svit LED nelineární je taky dobrý. Mohu použít pro regulaci třeba jen 100 kroků, budou se lépe počítat časy smyček.