Pojistka
Moderátor: Moderátoři
-
Tomáš
Pojistka
PS: schválně se ptám na maximum protože se všude snažim o co nejmenší odpory.
- Přílohy
-
schéma.JPG- (10.54 KiB) Staženo 96 x
Ovšem jištění se obvykle neprovádí podle toho, co je baterie schopna dát, ale podle toho, jaký jmenovitý proud odebírá konkrétní spotřebič.
Ale jak pise rnbw, pojistku dimenzuj podle zarizeni ktere jistis. Co to je za kram, kde budou vadit nejake zlomky ohmu v ceste?
EDIT//tak mtajovsky me o fous predehnal, mas tady 2x to same...alespon vidis, ze nekecame
-
Tomáš
-
Tomáš
stepa píše:Tomáš píše:I tak mi nikdo nedovede říct konkrétní číslo???
Mtajovsky ti dal malo konkretnich cisel? Si to precti znovu.
"Ovšem jištění se obvykle neprovádí podle toho, co je baterie schopna dát, ale podle toho, jaký jmenovitý proud odebírá konkrétní spotřebič"
Když tady spotřebič není, podle čeho se potom ta ochrana počítá? Ten vybíjecí proud jsem jenom plácnul, nevím jestli je to ono.
Sitce jsem se dozvěděl že pro mě by bylo ideální použít pojistku dimenzovanou na pětinu proudu, ale nevím jakýho proudu
Tomáš píše:Problém je takový, že ten obvod mám postavený tak že při nečinnosti jsou ty dvě aku v paralelním zapojení a při zapnutí spotřebiče se pomocí přepínacího relé postaví do série. No a pokud z nějakého důvodu to relé selže tak tam vznikne takovej pěknej zkrat jaký je na obrázku. To znamená že sem netahejte žádné spotřebiče. Myslím že jsem se zeptal jasně a navíc ještě udělal obrázek. I tak mi nikdo nedovede říct konkrétní číslo???
to je prdel nebo to myslíš vážně?
ta pojistka se dává podle spotřebiče, jak můžeš napsat spotřebič sem netahejte?
proč máš spojené baterky paralelně, když na nich nemáš spotřebič?
ps: na jakém obrázku je zkrat?
-
Tomáš
Ta pojistka by měla při zapnutí spotřebiče pouštět 16 až 20A. Když by vznikla ta chyba kterou jsem popsal tak je to stejný případ jako když třeba přijdu k autu, vezmu kus kabelu a spojim + a - na autobaterii. Jaký proud by potom tekl tím kabelem? V elektru nemám vzdělání tak to asi neumím vysvětlit.
Každopádně i tak dík za rady.
Co máte s těmi 80 A, pořád?? Berte to tak, že SAMOTNÁ baterka(y) je zdroj a VŠECHNO ostatní, včetně těch relé jsou spotřebič.
Tak, kolik je maximální NEPORUCHOVÝ odběr našeho spotřebiče? Říkáte 16A? Tak ke každé baterce HNED u ní, nic mezi tím, nacpěte pojistku nebližší vyšší z řady, u autmobilových je to, tuším, 20A. Říkám pro jistotu ke každé, protože je stále záhadou, jak to vaše přepínání vlastně vypadá. Silnější pojistka NEMÁ smysl, i kdyby baterky dávaly 10 000 A.