Kolko voltov vydrzia modre Teslacke Elity?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
pole

Kolko voltov vydrzia modre Teslacke Elity?

#1 Příspěvek od pole »

Taka sprosta otazka ale chcem si byt na istom.

Kamarat potreboval daky zosilnovac tak 2x5W do pivnice. A poprosil ma ci by som mu daco nezbastlil. Tak sa aj stalo. Cele som to poskladal z veci co som mal doma. Koncak s 2x810 z dakeho teslackeho autoradia, 12V trafo z TV a Usmernovacek vyrobeny na napajanie Didakticu alfa ci ako sa to volalo. Dal som to do kopy cele aj so skatulou a srobovanim za 4 hodinky - pekne hraje na pivinicu staci :)

Len ma trapi jedna vec. V umernovaci su take klasicke Teslacke modre axialne Elektrolyty z druhej polovice 80rokov urcite poznate. Tie su na 16V ale po usmerneni toho napatia z trafa je na nic napatie cca 18V pri nevybudenom zosiku, ak hra napatia samozrejme o nieco klesne. Moze to tak ostat? Nechcem ich menit lebo na doske neni miesto a so zmenou kondikou na vysie napatie by som musel dat nizsiu kapacitu a zasa investovat do novych mensich z obchodu nechcem. Mozem mu to dat ako hotove? Kondiky sa inak vobec nehreju a su v pohode aj po 3 hodinach prevadzky. Ci vydrzia tie 2 volty naviac :) ?
Hill
Administrátor

nech tak

#2 Příspěvek od Hill »

Modré ellyty skutečně musely vydržet vyšší napětí, než je na nich uvedené. A je fakt, že většina jich po 20-30 letech ještě pozorovatelně nezměnila vlastnosti.
Navíc je máš ve zdroji - nanejvýš to začne bručet, když dojde k průrazu nebo ztrátě kapacity (či přerušení). Zesilovači by to ublížit nemělo.
jopein

#3 Příspěvek od jopein »

Jak říká Hill, tyto kondenzátory se Tesle povedly. Dal bych tam pro jistotu pojistku.
Neříkej, že nemáš deset korun na nové elyty !? :D
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

Podle mě je každý údaj součástek poddimenzovaný a měl by vydržet o cca 20% navíc než je uvedeno. No jo jenže oni někdy nevydrží ani to co je napsáno :(
..to bude jen ňákej odpůrek
217.118.106.98

#5 Příspěvek od 217.118.106.98 »

mi-ro píše:Podle mě je každý údaj součástek poddimenzovaný a měl by vydržet o cca 20% navíc než je uvedeno. No jo jenže oni někdy nevydrží ani to co je napsáno :(

Ja si myslím, že údaje sú skôr nadnesené. Znesú menej ako je písané. :idea:
Odpovědět

Zpět na „Součástky“