Generátor funkcí s OZ

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
TomasX

Generátor funkcí s OZ

#1 Příspěvek od TomasX »

Mám prosbu podařilo se někomu rozchodit tehle generátor? http://www.flajzar.cz/detail.php?zbozi= ... &z=galerie
Trochu zlobí :cry:, víc jak 4OkHz z něho nedostanu a jěště k tomu obdélník vypadá jak nakopnutý trojúhelník. :cry:
Jediné co jsem zjistil že nahradili původní MAB356-TL081.
Machr jsme každý, ovšem vždy v oboru někoho druhého ...
Sendyx

#2 Příspěvek od Sendyx »

Když vidím ty přepínače, tak mám pocit, že se někdo zbláznil...
TomasX

#3 Příspěvek od TomasX »

Když odpojím kondik pro nejvyšší rozsah tak stejně nejede přes 42kHz. Že by kapacita přepinače? Původně jsem podezříval záměnu OZ.
eljaro
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od eljaro »

ta 081 by asi nemněl bejt problém spíše nějaký kond. zpravidla se generuje trojuhelník a ten se pak kulatí ? tedy u generátoru s operáky ! co tam je za generátor s OZ ? když tak vyvěs schema

PS: omluvte pravopis dík
DKL

#5 Příspěvek od DKL »

Mám ho v chodu. Chodí něco málo přes 100 kHz. Souhlasím s těmi přepínači, ale u mého kusu zatím chodí naprosto spolehlivě (čemuž se mi samotnému nechce věřit). Obdélník je OK na regulovaném, TTL i CMOS výstupu. Horší je to se sinusem. Tam je patrný zákmit a moc doštelovat to nejde. Trojúhelník je taky vpořádku. Fungoval na první zapojení. Máš proměřené všechny součástky před osazením? Už jsem vícekrát řešil špatnou hodnotu odporu dodaného ve stavebnici.
eljaro
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od eljaro »

NO ty odpory byvají často o řád vedle - Tuhle jsem kamarádovy spravoval předzesák na magnetku dvě hodnoty ve stavebni ci o řád vedle
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Jestli je to udělané metodou integrátor + Schmittův KO, bude to mít obdélník ostrý, sinus se většinou tvaruje z trojúhelníku zakulacením hrotu členem s měnitelným přenosem podle vstupní úrovně - je to ale citlivé na stabilitu právě té vstupní úrovně. Už jsem viděl i "sinus" získávaný dolní propustí z obdélníku - rozhodně to ale vypydalo hůř, než ten vytvarovaný z trojúhelníku...
Z neochoty "jít" nad 40kHz bych podezříval parazitní kapacitu dlouhých spojů k přepínačům a samotných přepínačů na DPS. Jinak j-FET operáky řady TL(B)08x by měly být schopné chodit zhruba do 100kHz, osobně bych se ale podíval spíš po typech s vnější kompenzací a rozhodně "papírově rychlejších" - z unipolárních například CA3140, z bipolárních NE5534 a podobných.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
TomasX

#8 Příspěvek od TomasX »

Kondik pro nejvyšší rozsah je 100p, to snad ty přepinače nemají. 8O
To schema je scan z manuálu. :cry:
Ty součástky jsem přeměřil a vypadají OK. Stavěl to sousedovic "dorostenec", takže jsem to radši zkontroloval jako první krok.
Přílohy
GF2.jpg
(125.49 KiB) Staženo 243 x
DKL

#9 Příspěvek od DKL »

Na pozici OZ1 mám MAB356 jak píšou v návodu.
TomasX

#10 Příspěvek od TomasX »

Dík, zkusím v šuplíku najít nějaký "lepší", MAB už asi nebude, ale jak píše EKKAR - lepší se snad najdou.
eljaro
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od eljaro »

LF 356 ,OP07
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

U té OP07 bych byl opatrný, nemá ráda velkou zátěž. To už spíš OPA134 nebo podobný typ, co snese nižší impedanci zátěže.
A než letitou LF356, to už radši něco novějšího - LF411 nebo 412. Nebo nějaký LT, třeba 1057/58.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
stepa
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od stepa »

Asi spatne hledas...mam to na strankach postavene se soucastkami co dodal Flajzar. Chodilo na prvni zapojeni, ovsem do nejakych 85ti kHz.
http://stepa.wz.cz/index.php?page=GF
K dalsimu vylepsovani jsem se vzhledem k nedostatku casu nedostal, stejne uz je pryc. Jde to vyhnat s kmitoctem vys.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
TomasX

#14 Příspěvek od TomasX »

Tvé stránky jsem četl, právě tam píšeš o podezření na rozptyl parametrů TL a tím o 25kHz nižší kmitočet. Mě zarazilo už přepínání rozsahů v dekádě. 8Hz - 80Hz - 800Hz a 4,7kHz, (asi by mělo být 8kHz) ten nejvyšší rozsah jde blbě už od těch nižších kmitočtů. Pokud zmenším kondik pro nejvyšší rozsah, tak se kmitočet nezvětší, proto podezřívám OZ. S původním 100pF - 4,7kHz až 42kHz, s 47pF - 5,6kHz až 47kHz, ale při tom je deformace tvahu nepřijatelná.
Zkusím vyměnit OZ pak budu "múdrejší". Zatím jsem našel jen 741 a 748 to asi nebude to "pravé ořechové."
Pepa87
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Pepa87 »

TomasX píše:...

Jen k tomu obrázku: černobílý v jpeg je největší kravina, stejný v bmp má poloviční velikost.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“