Prestavba UPS na menic
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
-
D.i.n.g.o
sinusový RC generátor s dolaďováním na přesnou frekvenci 50Hz, řízeným pomocí fázového závěsu (samozřejmě přes další pomocné obvody). Z tohoto generátoru základního kmitočtu budit jeden LINEÁRNÍ výkonový dvojčinný stupeň a přes invertor druhý, aby primární vinutí výkonového trafa mohlo být pouze jednoduché - v naznačeném uspořádání se totiž zapojí ty dva zesilovače jako můstek. Ze sekundárního vinutí se může odebírat 230V s odpovídající stabilitou. Problém je v účinnosti, která v takovém uspořádání klesá pod 50%.
Dala by se ubastlit i PWR, která by spínala měničem s pracovním kmitočtem v řádu kHz vytvořené napětí kolem 350V postupně v impulsech do zátěže - výstup vyfiltrovat přes LC filtr a stabilitu napětí řídit analogovou zpětnovazební smyčkou.
Zkrátka když se chce, všecko jde - i bez procesorů... Někdy je to o dost jednodušší, jindy zase složitější... Ale dá se to.
kybler píše:To máš pravdu, schémata sinusových měničů na netu volně opravdu nejsou. Brzo mě stavba jednoho takovýho čeká, bude sice složitý jako prase, ale jak to bude doladěný, rád se o schéma včetně hodnot a možná i plošňáku podělím. Chvíli to ale ještě potrvá.
Ahoj kybler
Zajímali by mne ty schémata na ty měniče o kterých jsi tu psal jak ten sinusový tak ten DC/DC. Můžeš to prosím někde vystavit?
Já jsem našel jen toto:
http://320volt.com/wp-content/uploads/2009/01/12v-220v-invertor-sinus-ferit-trafo-nuve.gif
Uvažuji že bych pro začátek udělal nějaký měnič z 12V DC na 230V DC z trafa co je v PC zdroji a snad i nějakých součástek co tam jsou.
Zajímaly by mne i schémata ( čistě ze studijních účelů
- czatlantis
Ale když člověk vezme malou UPS a připojí ji na větší akumulátor, než tam byl, tak za nějakou dobu nejspíš shoří, jelikož ty chladiče jsou dimenzovaný na cca tu dobu, po kterou to utáhne ta původní baterka.
Když ale nějak dobastlíte větrák do jakýkoliv UPS, tak by mohlo být možný ju provozovat i několik hodin v kuse (pokud proti tomu nebude mít nic firmware, jakože se třeba nebude sama vypínat po nějaký době, ikdyž baterka je ještě jako nabitá).
A rozhodně mi přijde jednodušší (když už ta původní nepůjde opravit) koupit nějakou obyč na Aukru a dodat tam větrák, než bastlit nějakej svůj měnič
PeteBurns píše:Ved práve to, bez toho procáku to musí ísť urobiť, to je isté, len neviem, prečo nikde na inete takáto schéma nie je, alebo sa nedá nájsťJeden kompletný návrh vrátane schém sa mi podarilo nájsť, no je tam takisto použitý procesor
Viacero ľudí ani nemá možnosť to s procákom urobiť...
Dnes umí programovat kdekdo, ale dobře navrhnout analogovou část umí jen pár machrů, ty procesory mají jednu strašnou výhodu, odpadá u nich dostavování a parametry systému se s časem prakticky nemění, leda, že by odešel krystal, nebo elit, reprodukovatelnost je téměř 100%, změna parametrů obvykle=změna programu, kdežto u analogu se musel mnohdy předělat obvod...
Modifikovaný sinus není tak strašný - rozhodně je lepší než obdelník, pokud si to dobře pamatuji, tak pomocí vhodně zvolené mezery se potlačí 3. harmonická a vyšší harmonické zase trafem neprolezou. Mě na něj bez problémů hraje rádio i TV, tam kde je spínaný zdroj to nevadí už vůbec (TV ho má taky).
Dingos píše:Zmije, no ono dneska většina spotřebky má na vstupu usměrňovač jakož i kompaktní zářivky, takže všechno toto zařízení bude spolehlivě makat i na stejnosměrný proud nebo "jakýkoli" střídavý (pila, obdélník, či paskvily ).
Takový motory a obyčejné transformátory, to je už jiná.
Takové motory se pomocí PWM řídí běžně a obyčejným trafům to podle mé zkušenosti taky nevadí, už jen proto, že spousta měničů má na výstupu klasické trafo, které budí právě mod. sinem.