Můstkový usměrňovač

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Nuvi

Můstkový usměrňovač

#1 Příspěvek od Nuvi »

Zdravím,
poradí mi prosím někdo, podle jakého vzorce mám vypočítat kapacitu filtračního elytu na můstkovém usměrňovači?
Děkuji za rady.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od workhard »

Asi tak 2G na 1A.
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
EKKAR

#3 Příspěvek od EKKAR »

Záleží na odběru, běžně se doporučuje 1000uF (postaru 1G) na každý ampér odebíraného proudu - ale puritánští hifisti jsou schopní dávat i desetinásobek...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

Nuvi

#5 Příspěvek od Nuvi »

EKKAR píše:Záleží na odběru, běžně se doporučuje 1000uF (postaru 1G) na každý ampér odebíraného proudu - ale puritánští hifisti jsou schopní dávat i desetinásobek...

Díky, takže jestli jsem to správně pochopil tak nepříklad pro odběr 20 mA -> 20 uF? :wink:
Nuvi

#6 Příspěvek od Nuvi »

EKKAR píše:Záleží na odběru, běžně se doporučuje 1000uF (postaru 1G) na každý ampér odebíraného proudu - ale puritánští hifisti jsou schopní dávat i desetinásobek...

Díky, takže jestli jsem to správně pochopil tak nepříklad pro odběr 20 mA -> 20 uF. A nebo 40 uF podle workharda?[/b]
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

Tohle je chytání za slovíčka - samozřejmě že tam musíš dát nějakou základní kapacitu, ale konkrétní velikost záleží na aplikaci - někdy stačí i těch 20uF, naopak jindy musíš vyhlazovat a vyhlazovat...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Nuvi

#8 Příspěvek od Nuvi »

Aha, děkuji za rady.
Stan3

#9 Příspěvek od Stan3 »

V knize Napájecí Zdroje I použil autor tento vzorec: C=300*I/(p*U) uF;mA,%,V
p=20%

V Amaru B4/82 používají zase tento vzorec: C=10*I/dU mF,A,V

Přijde mi, že v jakékoliv odborné knize nebo článku je použitý jiný vzorec,nebo metoda pro výpočet a pak si má jeden vybrat. :lol:
Atlan

#10 Příspěvek od Atlan »

Obcas podla toho co maju a co vojde na plošak :)
zouzel1

#11 Příspěvek od zouzel1 »

Stará a snad stále platná poučka, na 1A - 2,2Giga...žoužel
PavelFF

#12 Příspěvek od PavelFF »

Nuvi píše:Zdravím,
poradí mi prosím někdo, podle jakého vzorce mám vypočítat kapacitu filtračního elytu na můstkovém usměrňovači?
Děkuji za rady.
Především ta otázka je nedostatečně formulovaná. Proto se nediv, že dostaneš různé odpovědi - a všechny jsou správné.

Správně by ses asi měl zeptat, jak velká musí být kapacita , aby bylo takové a takové zvlnění usměrněného napětí. Pak na to jsou zjednodušující vzorečky nebo taky nějaké nomogramy či grafy (jak už bylo uvedeno v odkazu), pokud bys to chtěl přesně.

Ale chtít to spočítat naprosto přesně je nesmysl, jednak to nemá praktický význam a hlavně neznáš potřebné údaje jako vnitřní odpor trafa, přesnou kapacitu, úbytky na diodách, a to všechno je teplotně a proudově závislé atd. Když zvětšíš kapacitu, klesne špičková hodnota ...

Takže jestli tam dáš 1G nebo 2G na 1A je většinou jedno.

Mně osobně se líbí tento vzoreček:

"V Amaru B4/82 používají zase tento vzorec: C=10*I/dU mF,A,V"

protože vychází z představy, že každých 10ms se nabije kondík na špičkovou hodnotu a pak se 10ms vybíjí konstantním proudem než přijde další nabití. I když je to hodně zjednodušené, zvlnění měřené na osciloskopu velmi dobře souhlasí s výpočtem.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Lukas-Peca »

V chytré knížce Radiotechnika do kapsy od Slávy Nečáska je uveden vzorec U=(4xI)/C pro jednocestné usměrnění a U=(1,5xI)/C pro dvojcestné usměrnění. U je zvlnění napájecího napětí ve voltech, I odebíraný proud v mA, C je kapacita kondenzátoru v uF.
zdenoeddie
Kontaktovat uživatele:

#14 Příspěvek od zdenoeddie »

Ja ako "zaklad" pouzivam 220uF, a tuto hodnotu zvysujem podla vzrastajuceho odberu, zalezi co to ma napajat, ake su poziadavky na zvlnenie atd. Napr. laboratorny zdroj na 1,5A mam 4700uF. Zase zosilovac s odberom 2A mam uz 10 000uF. Ale zase napajac pre LCD meter s odberom 1mA mam 470uF :) Takze tak.
Pri lampovych zariadeniach je to zase trochu ine. (ale tazatel riesi asi nelampove zariadenie).
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

Takže máš určitě jasno ......... Může být i takto , do 10W 1G , do 100W 5G , do 200W alespoň 10G . Platí pro základní filtraci za můstkem a pro polovodičová řešení . Při 500v u lamp je to zase jinak . Jinak mi prosím uvěřte a máte-li doma jakýkoliv papír podedepsaný Sláva Nečásek , bez milosti ihned do koše .
Odpovědět

Zpět na „Poradna“