Můstkový usměrňovač
Moderátor: Moderátoři
-
Nuvi
Můstkový usměrňovač
poradí mi prosím někdo, podle jakého vzorce mám vypočítat kapacitu filtračního elytu na můstkovém usměrňovači?
Děkuji za rady.
-
Nuvi
-
Nuvi
A kutilmile - nelituju tě
-
Stan3
Především ta otázka je nedostatečně formulovaná. Proto se nediv, že dostaneš různé odpovědi - a všechny jsou správné.Nuvi píše:Zdravím,
poradí mi prosím někdo, podle jakého vzorce mám vypočítat kapacitu filtračního elytu na můstkovém usměrňovači?
Děkuji za rady.
Správně by ses asi měl zeptat, jak velká musí být kapacita , aby bylo takové a takové zvlnění usměrněného napětí. Pak na to jsou zjednodušující vzorečky nebo taky nějaké nomogramy či grafy (jak už bylo uvedeno v odkazu), pokud bys to chtěl přesně.
Ale chtít to spočítat naprosto přesně je nesmysl, jednak to nemá praktický význam a hlavně neznáš potřebné údaje jako vnitřní odpor trafa, přesnou kapacitu, úbytky na diodách, a to všechno je teplotně a proudově závislé atd. Když zvětšíš kapacitu, klesne špičková hodnota ...
Takže jestli tam dáš 1G nebo 2G na 1A je většinou jedno.
Mně osobně se líbí tento vzoreček:
"V Amaru B4/82 používají zase tento vzorec: C=10*I/dU mF,A,V"
protože vychází z představy, že každých 10ms se nabije kondík na špičkovou hodnotu a pak se 10ms vybíjí konstantním proudem než přijde další nabití. I když je to hodně zjednodušené, zvlnění měřené na osciloskopu velmi dobře souhlasí s výpočtem.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
- zdenoeddie
- Kontaktovat uživatele:
Pri lampovych zariadeniach je to zase trochu ine. (ale tazatel riesi asi nelampove zariadenie).