Převodník 230V/50Hz na 120V/60Hz

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Wik

#46 Příspěvek od Wik »

Toroid mám již dovinutý na 230V...vyšlo mě to na pár korun, takže zatím spokojenost...Mohli by jste mi prosím poradit, jaké součástky budu muset vyměnit?
Je mi jasné, že místo pojistky 20A tam dám 8A. Dále mě bohužel nic nenapadá...Vyfocený plošný spoj je na 1. stránce. Gino psal o nějakých 7 odporech - nevím ovšem jaké myslel

Díky
gino

#47 Příspěvek od gino »

Máš email.
Myslel som prerobenie softstartu.
Wik

#48 Příspěvek od Wik »

gino píše:Máš email.
Myslel som prerobenie softstartu.

No ale já tam žádný soft start nemám. Na primární části jsou pouze 3 kondy.2x 1000pF a .01mikroF. Můžou tam zůstat? Díky
Hill
Administrátor

#49 Příspěvek od Hill »

Jestli jsou aspoň na 630VDC nebo 250VAC, nech je tam. Jinak je budeš muset vyměnit.
Wik

#50 Příspěvek od Wik »

Dnes jsem se rozhodl otestovat zesilovač a dopadlo to následovně...Nejprve jsem zapnul zesilovač do zásuvky se starým jističem 10A, který nám občas vyhazuje i při nižším odběru. Ihned po sepnutí vypínačejistič vyhodil. na chvíli se rozjel ventilátor a rozsvítily se všechny červené ledky a dvě zelené. Poté jsem zkusil napojit zesík na nový 16A jistič a po sepnutí se pro změnu odpálila pojistka T8A skleněná v zesilovači...Asi budu muset nějak dodělat softstart anebo použít nějaký jiný způsob. Máte nějaký nápad? Díky
Wik

#51 Příspěvek od Wik »

Hill píše:Jestli jsou aspoň na 630VDC nebo 250VAC, nech je tam. Jinak je budeš muset vyměnit.

Jo jsou na 250V.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#52 Příspěvek od workhard »

AC nebo DC?
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
Wik

#53 Příspěvek od Wik »

Mohl bych použít tento softstart? http://www.gme.cz/cz/index.php?page=pro ... il=760-584 pro omezení proudového nárazu? Napájel bych to z výstupní svorky toroidu.

workhard píše:AC nebo DC?

Je to 250V AC
gino

#54 Příspěvek od gino »

Tento softstart má napájanie do 70V AC. Zmeraj koľko ti presne dáva trafo aby si ho zbytočne neodpálil.
Alebo tam nejaké dobastli, ktoré bude napájať len tento obvod.
Wik

#55 Příspěvek od Wik »

gino píše:Tento softstart má napájanie do 70V AC. Zmeraj koľko ti presne dáva trafo aby si ho zbytočne neodpálil.
Alebo tam nejaké dobastli, ktoré bude napájať len tento obvod.

Výstupní napětí transformátoru je 60VAC (YEL-BLA-YEL) (to je napsáno na trafu). Trochu mě to zaráží, protože v Ser.manuálu je to právě naopak. Vyšší napětí na YEL-BLa. Zkusím ještě raději proměřit toroid naprázdno.
Wik

#56 Příspěvek od Wik »

Takže zesilovač už mi po sepnutí běží, aniž by mi vyhodil jistič. Softstart jsem ani nemusel použít, neboť byly špatně označené káblíky primárního vinutí a po přehození mi to už naběhlo. Po připojení mixu a reprobedny to šlapalo...ovšem jen jednou. Po vypnutí zesu a nasazení krytu jsem chtěl spustit zesilovač i s dalším reprem, ale bohužel mi po startu svítí kontrolka "hot", ventilátor běží naplno a ze zesilovače nešel žádný signál. Nechápu, kde moghla nastat chyba...Poprvé se kontrolka "hot" rozsvítila na 4 sec a pak místo ní sepla kontrolka "cold" a tím přiojila koncový stupeň.

Napadá mě pouze, že by mohla být chyba tepelné ochraně toroidu (vadný senzor). Dále by to mohlo být senzorem v chladícím tunelu měřící teplotu výkonových tranzistorů.

Proč mi ale zesilovač zpočátku fungoval? Hlasitost jsem nechal na minimu.

Zde je blokové schéma zesilovače:
Přílohy
blokové schéma.jpg
Blokové schéma
(287.92 KiB) Staženo 124 x
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“