Stojan mikrovrtačky "Opemus"

Problémy s elektrickým nářadím

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Bernard

Stojan mikrovrtačky "Opemus"

#1 Příspěvek od Bernard »

Pamětníci fotografické cesty chemické nebo jejich potomci můžou při větším úklidu narazit na zvětšovací přístroj, jako se to stalo mně. Vyhodit? Dostal jsem nápad předělat ho na stojan pro mikrovrtačku, za půl dne byl hotov. Stačí vyndat vše nepotřebné, zkrátit nosnou tyč, držák objektivu otočit o 180° a vyřešit fixaci vrtačky - třeba stahovacím páskem a 4 paprsky z jízdního kola. Pro inspiraci dalším konstruktérům přikládám několik obrázků.
Přílohy
Opemus-c.jpg
(27.57 KiB) Staženo 262 x
Openmus-b.jpg
(20.74 KiB) Staženo 264 x
Opemus-a.jpg
(26.74 KiB) Staženo 289 x
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od jezevec »

No nevím, ale vrtat více děr a pořád točit kolečkem při pohybu vrtačky nahoru a dolů, to musí za chvíli bolet ruka. Další problém je boční namáhání vrtáku, vodící tyč je šikmo.
Bernard

#3 Příspěvek od Bernard »

Jistě, je to jen na krátký zdvih a možná je to trošku šikmo(*), je to sice Meopta, ale přece jen pro amatéry.
Sám cítím, že podobné příspěvky nejsou právě "fórové", ale co dělat, když jiná možnost tu vlastně ani není. Článek by byl lepší, uvedly by se i ty nevýhody. Vím, že naděje je, až některé děti odrostou. :)

Edit: (*) mám na mysli vodící tyč zaostřování, ne nosnou.
Naposledy upravil(a) Bernard dne 20 bře 2009, 00:04, celkem upraveno 1 x.
mtajovsky

#4 Příspěvek od mtajovsky »

jezevec píše:No nevím, ale vrtat více děr a pořád točit kolečkem při pohybu vrtačky nahoru a dolů, to musí za chvíli bolet ruka.

Pro malý posuv pro vrtání tišťáků okolo 3 mm by šlo na kolečko přimontovat páku. Já jsem si podobnou vrtačku udělal z vyhozeného stojánku, který se taky dal používat jako soustruh na dřevo. Ležel rezavý v kontejneru, což bylo škoda.
Quest

#5 Příspěvek od Quest »

To bernard: Jako bruska dobré, ale na vrtání bych to nikdy nepoužil. Nejen že vertikální posun je šikmý, ale to kolečko jde asi poměrně ztuha, pokud si vzpomínám, muselo jít ztuha, aby to nesjíždělo vlastní vahou dolů. Páka by to vyřešila, ale na vrtáky 0,6-0,8-1, je zapotřebí cit a ne přemáhat odpor tření. Nebo přidělat podobný stoleček jako má stojan mtajovského.
Bernard

#6 Příspěvek od Bernard »

Každý zvětšovák má dvě hejblátka, jedno na rozměr snímku (šikmé), jedno na zaostřování (kolmé). Vrtá se tím druhým.
Zjistil jsem, že tento stojan je daleko lepší než žádný a pro hobby produkci tak 1 DPS/kvartál (můj případ) cenově ideální, pokud už máte zvětšovák doma. Jinak nedoporučuji! :wink:
Přílohy
Opemus-d.jpg
(10.49 KiB) Staženo 270 x
Odpovědět

Zpět na „Elektrické nářadí“