Gramofon - Staticka elektrina - prach - pukanie
Moderátor: Moderátoři
Gramofon - Staticka elektrina - prach - pukanie
Použivam doma Gramofon (vlasne len chasis na strunkach) Tesla HC43.
Zda sa mi ze ked vyberam platnu z igelitoveho obalu, potom ju prejdem steteckom cele sa to trenim nabyje a potom to stahuje prach z okolia a puka. Robi to aj s uplne novimi platnami (deskami) co ma stve ze su hned zaprasene. A zda sa mi ze pukance reprodukcii niesu sposobene len prachom ale aj vybijanim stat energie do ihli. A je zvlasne ze vacsinu ich pocut v lavom kanali (pukance su vyrazne a ostre nie ako z ojetej starej platne)
Dasa niako obmedzit statickej elektrine v gramofone? Skusal som to uzemnit na PEN kolik nepomohlo. Najskor niake specialne utierky antistaticke a podobne?
A kutilmile - nelituju tě
- Přílohy
-
anti static.jpg- (21.01 KiB) Staženo 113 x
roztok dávkovat cca 1 štamprle aviváže / 5L vody. Trocha tekutého saponátu (na nádobí) proti špíně. Jednoduché a levné je někdy nejvíc účinné. Už jste někdy mazali chrastící potencáky leštidlem diava na nábytek ? (taková červená substance). No vidíte !
A to pukanie u mna je naozaj sposobene asi elektrostatikov (vybijanim naboja do ihli) Ale na tomto mojom gramci je to dake moc vyrazne. Moze to byt zlim uzemnenim ramienka prenosky o chasis alebo blbov vlaskou (prenoskou) mam Audio techniku AT91(alebo devatdesiat daco nepamatam presne ale je taka zlta)
Právě nové desky dělají největší problém ze statickým nábojem nevím proč ale i když to ošetřím tím zapalovačem tak po přehrátí LP zvednu desku i s koženou podložkou u starých je to v pohodě.