VF proudove trafo ??
Moderátor: Moderátoři
Andrea píše:alvr píše:Andrea píše:Protože pracuje nakrátko a sekundární proud se s primárním kompenzují.
Tak jsem to zkousel zmerit skutecny proud a proud z proudoveho trafa (20-200KHz) , co jsem nasel z nejakych zasob a proud z trafa o cca 30 stupnu predbiha proud skutecny. Je to posunute konstantne pri ruzne frekvenci, coz by mi ani tak nevadilo. Ale proc to tak je?? Psala jsi, ze tam posunuti nemuze byt. Je nejake vysvetleni?:-)
Pokud je to trafo zapojené nakrátko, tak tam žádný posun není. Takže buď špatně měříš, nebo to není proudové trafo (zapojené nakrátko).
zkouusel jsem to jen s odporama 5-20R abych mel na vystupu vetsi napeti...a posuv byl stejny
alvr píše:Andrea píše:Pokud je to trafo zapojené nakrátko, tak tam žádný posun není. Takže buď špatně měříš, nebo to není proudové trafo (zapojené nakrátko).
zkouusel jsem to jen s odporama 5-20R abych mel na vystupu vetsi napeti...a posuv byl stejny
Tak ještě jednou, to trafo musí pracovat (téměř) nakrátko, jinak neměříš proud ale indukované napětí, strč tam bezindukční (SMD) 0,1Ohmu a uvidíš.
Andrea píše:alvr píše:Andrea píše:Pokud je to trafo zapojené nakrátko, tak tam žádný posun není. Takže buď špatně měříš, nebo to není proudové trafo (zapojené nakrátko).
Tak ještě jednou, to trafo musí pracovat (téměř) nakrátko, jinak neměříš proud ale indukované napětí, strč tam bezindukční (SMD) 0,1Ohmu a uvidíš.
jasne, chapu. ale nejak z toho rozumne napeti ziskavat musim...proto jsem daval odpory
alvr píše:Andrea píše:Tak ještě jednou, to trafo musí pracovat (téměř) nakrátko, jinak neměříš proud ale indukované napětí, strč tam bezindukční (SMD) 0,1Ohmu a uvidíš.
jasne, chapu. ale nejak z toho rozumne napeti ziskavat musim...proto jsem daval odpory
1V/1000A není rozumné napětí? Tak si tam dej rychlej precizní operační zesilovač a zesil si to.
Bernard píše:Předpokládám porovnávání osciloskopem. Potom také primární proud třeba snímat na bezindukčním odporu, při těch 100+ A to nemusí být snadné. Ale jestli je fázový posun neměnný v pásmu 20-200 kHz, chyba je možná jinde.
proc na bezindukcnim odporu? V seriovem rezonancnim odporu by mel byt kdekolim stejny, ne?
- rozptylová indukčnost trafa
- mezizávitová kapacita sek. vinuti
- a HLAVNĚ kapacita primáru o proti sekundáru. On v tom rezonančním obvodu je nejen proud, ale bude tam pp. i dosti velké napětí, je-li rezonanční proud 200 A.
Bernard píše:alvr píše:proc na bezindukcnim odporu? ....
Protože si myslím, že porovnáváš úbytek napětí na nějakém měřicím odporu a ten úbytek má být přesným obrazem proudu. To však bude jen za podmínky, že je ten odpor čistě ohmický.
Napětí je vždy přesným obrazem proudu, ovšem je otázka, jak přesně to zobrazení popíšeme.
mtajovsky píše:Tipuju, že při 200 kHz a stovkach ampér budou hrát roli poněkud jiné vlivy, než je indukčnost odporu 0,1 ohm.
- rozptylová indukčnost trafa
- mezizávitová kapacita sek. vinuti
- a HLAVNĚ kapacita primáru o proti sekundáru. On v tom rezonančním obvodu je nejen proud, ale bude tam pp. i dosti velké napětí, je-li rezonanční proud 200 A.
Ta kapacita primár sekundár se dá odstínit. Trafo 100:1 na obrázku používám pro měření proudu do 80A a frekvenci do 70kHz. Neměřím tím proud přímo v rezonančním obvodu ale proud z měniče, který ho budí. Při srovnání s měřením na odporu nebyl znatelný rozdíl tvaru.
- Přílohy
-
trafo.jpg- (67.17 KiB) Staženo 173 x
mtajovsky píše:Napětí je vždy přesným obrazem proudu, ovšem je otázka, jak přesně to zobrazení popíšeme.
Mluvíme snad jen o proudovém trafku, to, kam je zapojené je teď vedlejší. A také jen o lineárním obvodě. Kdyby nám alvr načrtl měřicí metodu, možná by se vyjasnilo. Zatím to chápu tak, že naměřil fázový posun mezi primárním proudem trafka (1 závit) a sekundárním proudem (100 z.) 30°, i když má být 0°. Jak měřil i1?
Snad: i1 = u1 / z1, to je to zobrazení. Pokud u1 a i1 mají být soufázové, tak z1 musí být R1, stejně jako u2 = R2 * i2. Tak jsem to myslel.
Bernard píše:mtajovsky píše:Napětí je vždy přesným obrazem proudu, ovšem je otázka, jak přesně to zobrazení popíšeme.
Mluvíme snad jen o proudovém trafku, to, kam je zapojené je teď vedlejší. A také jen o lineárním obvodě. Kdyby nám alvr načrtl měřicí metodu, možná by se vyjasnilo. Zatím to chápu tak, že naměřil fázový posun mezi primárním proudem trafka (1 závit) a sekundárním proudem (100 z.) 30°, i když má být 0°. Jak měřil i1?
Snad: i1 = u1 / z1, to je to zobrazení. Pokud u1 a i1 mají být soufázové, tak z1 musí být R1, stejně jako u2 = R2 * i2. Tak jsem to myslel.
To si trošku zjednodušujete. Zobrazení obecně bude:
u2 = f(i1);
A protože měříte u2, ale chcete znát i1, je třeba provést:
i1 = g(u2)
kde funkce g je inverzní k funkci f. A to může znamenat třeba kompenzaci kmitočtové charakteristiky, nelinearity a jiných nežádoucích složek funkce f. Jak se to udělá je jiná věc, ovšem, jelikož se pohybujeme v oblasti měření, kde je první věcí vždy přesnost, je na místě o tom mluvit - čili jak jsem řekl, jak přesně známe funkci f.