nabiječka na gelové baterie

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
robo

#16 Příspěvek od robo »

Ten PB 137 asi nebude spatnej. Potiz je ze v Brne je pouze u Conrada na objednavku. Dodaci lehota 7 az 10 dni.
Ted se vratim k te konstrukci nabijecky. Trimrem reguluji vystupni napeti. Jenze to se, co dve vteriny po setinach leze nahoru. Jsou to setiny ale za hodku jsem nekde jinde. Mozna ze je LM350 je nejak nacata, kdyz tam byla obracene.
Ten text jsem prohnal translatorem. A zjistil jsem ze nabijecka neni urcena pro gel. baterie. Ale proc ne. Kdyz pouziji trafo s 1A tak to budu nabijet 1A. Napeti nastavim na 13,7. Tak proc to nepouzit.
rnbw

#17 Příspěvek od rnbw »

To napatie si meral s bateriou alebo bez?
robo

#18 Příspěvek od robo »

To nastaveni jsem provadel bez baterky. Protoze nemam zadnou nabitou baterku.Nnastavil jsem napeti 13,7V. Pripojil baterku a nabijim. Ta LM slusne hreje. Je na malem chladici profil U. Cekam co se bude dit az baterka dosahne tech 13.7
PavelFF

#19 Příspěvek od PavelFF »

robo píše:Ten PB 137 asi nebude spatnej. Potiz je ze v Brne je pouze u Conrada na objednavku. Dodaci lehota 7 az 10 dni.
Ted se vratim k te konstrukci nabijecky. Trimrem reguluji vystupni napeti. Jenze to se, co dve vteriny po setinach leze nahoru. Jsou to setiny ale za hodku jsem nekde jinde. Mozna ze je LM350 je nejak nacata, kdyz tam byla obracene.
Ten text jsem prohnal translatorem. A zjistil jsem ze nabijecka neni urcena pro gel. baterie. Ale proc ne. Kdyz pouziji trafo s 1A tak to budu nabijet 1A. Napeti nastavim na 13,7. Tak proc to nepouzit.
V návodu je, že to dává velký proud a proto to není vhodné pro (malé) gelovky.
Pokud máš slabé trafo, tak to použít můžeš. LM350 je v podstatě LM317(viz. D.i.n.g.o), jen snáší větší proud (který stejně nevyužiješ).
Celé zapojení má kompenzovat napětí nabíječe podle okolní teploty, (asi -8mV/st.C). Ve skutečnosti teploty Q1, který by měl být na samostatném chladiči, aby sledoval spíš okolní teplotu, než aby se zahříval procházejícím proudem.
Nevím, nakolik je tato teplotní kompenzace nutná , ale pokud nabíjíš na severním pólu a na Sahaře, tak snad jo.
Ale zároveň to vnáší určitou nestabilitu nastavení napětí i za konstantní teploty. Proto ti to napětí trochu courá. Vzhledem k doporučením na 13,7V až 13,8V to zas tak nevadí, pokud to necourá víc.
e88

#20 Příspěvek od e88 »

ahoj robo, vracím se k příspěvku, kde píšeš, že máš na výstupu (bez baterky) stále 15V. Aby IO fungoval správně, potřebuje alespoň nějakou zátěž. (5-10mA) Pro nastavení jsi to měl zatížit nějakou žárovkou.
robo

#21 Příspěvek od robo »

Dik za radu. Rikal jsem si ze by bylo dobre to zatizit. Treba zarovkou. Ale jak na svinu jsem zarovku na 12 a nahoru nenasel. Zitra nejakou koupim.
e88

#22 Příspěvek od e88 »

stačí 40W žárovka na 230V.
robo

#23 Příspěvek od robo »

Tak bych rekl ze nabijecka funguje. Nabijeci proud postupne klesa. Pri asi 20 mA jsem baterku odpojil. Na baterce bylo nejakych 13,6V. Musel jsem zvetsit chladic. Pouzil jsem s pc zdroje hl. desticku. Na tom puvodnim chladici jsem neudrzel prst. Ted to hreje prijemne. Co jsem si ale myslel, je ze ledka bude neco signalizovat. Po prelozeni navodu v translatoru, a po zhotoveni nabijecky jsem zjistil ze sviti stale. Budto tam pridat rafika ampermetr, a nebo to signalizovat opticky. Ledka by byla, co se tyce stavu, nabijim, nenabijim jasnejsi. Tu ledku jsem resil uz ve svem topicu. Tak jsem za ten dotaz zklidil mizernou urodu. :D
e88

#24 Příspěvek od e88 »

já si myslím, že ampérmetr má daleko větší výpovědní hodnotu, než nějaká LED. Na nabíječku budete připojovat různé aku a podle proudu můžete krásně sledovat jejich kondici a průběh nabíjení.
robo

#25 Příspěvek od robo »

Jen musim sehnat ty ampermetry 2. Protoze to bude delano dvakrat.
e88

#26 Příspěvek od e88 »

stavbu to sice prodraží, ale já bych to tam dal.
http://www.gme.cz/cz/index.php?product=723-051
michal0010

#27 Příspěvek od michal0010 »

A proc nepouzit muj zminovany zdroj stabilizovaneho napeti a proudu. Nebo se to nehodi na vsechny baterie?
dracekvo

#28 Příspěvek od dracekvo »

Ahoj, mám otázečku.
Nemá někdo plánek, nebo nějaké udělátko, které by dokázalo nabíjet 12V gelovku ze sitě automobilu 12V?
Chtěl bych nějak zbastlit automatickou nabíječku na druhou baterii po nastartování + druhou větev na spotřebyče, kde by došlo k odpojení třeba lednice, pokud by už gelovka byla vyšťavená.
dracekvo

#29 Příspěvek od dracekvo »

nikdo nemá plánek, nebo neporadí, jak nabíjet gelovku v autě? :(
Atlan

#30 Příspěvek od Atlan »

no zoberies beznu diodu zapijis doserie s gelovkou a nabijas....
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“