nabiječka na gelové baterie
Moderátor: Moderátoři
Ted se vratim k te konstrukci nabijecky. Trimrem reguluji vystupni napeti. Jenze to se, co dve vteriny po setinach leze nahoru. Jsou to setiny ale za hodku jsem nekde jinde. Mozna ze je LM350 je nejak nacata, kdyz tam byla obracene.
Ten text jsem prohnal translatorem. A zjistil jsem ze nabijecka neni urcena pro gel. baterie. Ale proc ne. Kdyz pouziji trafo s 1A tak to budu nabijet 1A. Napeti nastavim na 13,7. Tak proc to nepouzit.
V návodu je, že to dává velký proud a proto to není vhodné pro (malé) gelovky.robo píše:Ten PB 137 asi nebude spatnej. Potiz je ze v Brne je pouze u Conrada na objednavku. Dodaci lehota 7 az 10 dni.
Ted se vratim k te konstrukci nabijecky. Trimrem reguluji vystupni napeti. Jenze to se, co dve vteriny po setinach leze nahoru. Jsou to setiny ale za hodku jsem nekde jinde. Mozna ze je LM350 je nejak nacata, kdyz tam byla obracene.
Ten text jsem prohnal translatorem. A zjistil jsem ze nabijecka neni urcena pro gel. baterie. Ale proc ne. Kdyz pouziji trafo s 1A tak to budu nabijet 1A. Napeti nastavim na 13,7. Tak proc to nepouzit.
Pokud máš slabé trafo, tak to použít můžeš. LM350 je v podstatě LM317(viz. D.i.n.g.o), jen snáší větší proud (který stejně nevyužiješ).
Celé zapojení má kompenzovat napětí nabíječe podle okolní teploty, (asi -8mV/st.C). Ve skutečnosti teploty Q1, který by měl být na samostatném chladiči, aby sledoval spíš okolní teplotu, než aby se zahříval procházejícím proudem.
Nevím, nakolik je tato teplotní kompenzace nutná , ale pokud nabíjíš na severním pólu a na Sahaře, tak snad jo.
Ale zároveň to vnáší určitou nestabilitu nastavení napětí i za konstantní teploty. Proto ti to napětí trochu courá. Vzhledem k doporučením na 13,7V až 13,8V to zas tak nevadí, pokud to necourá víc.
-
e88
-
e88
-
e88
http://www.gme.cz/cz/index.php?product=723-051
-
michal0010
Nemá někdo plánek, nebo nějaké udělátko, které by dokázalo nabíjet 12V gelovku ze sitě automobilu 12V?
Chtěl bych nějak zbastlit automatickou nabíječku na druhou baterii po nastartování + druhou větev na spotřebyče, kde by došlo k odpojení třeba lednice, pokud by už gelovka byla vyšťavená.