"Záhadný" šum
Moderátor: Moderátoři
-
J@N
"Záhadný" šum
mám vyrobený výkonový zesilovač TDA 2050. (Napájený nestabilizovaným nesymetrickým napětím zhruba 40V - filtrované C 10mF).
Připojím-li před něj stíněným kabelem opereční zesilovač NE5532(napájený z 9V baterky - pro jistotu opět ještě filtrované C), začne mi to reproduktoru jít šum (připomíná mi to vítr).
Jakmile kabel z OZ odletuji, šum utichne. Zkoušel jsem vyměnit OZ za TL072 a nepomohlo to. Zkusil jsem "-" popř. "+" z OZ připojit k zemi, ale nepomohlo to.
Přiložil jsem ještě schémata, prosím pomožte..
- Přílohy
-
schema.gif- (100.72 KiB) Staženo 135 x
-
J@N
-
J@N
-
J@N
-
J@N
-
J@N
-
J@N
-
J@N
Hlavně, když dáš jeden elektrolyt na výstup předzesilovače a druhý na vstup koncáku a mezi nimi není potenciometr nebo aspoň odpor proti zemi. Takhle mají dost pochybné stejnosměrné polarizační napětí a nikdy nevíš, jak rychle se rozformují.
Ale řešení s potenciometrem hlasitosti zařazeným mezi předzesilovač a koncák (zvlášť, když předzesilovač lze bez zvětšeného zkreslení zkreslení přebudit o více, než 20dB) je z hlediska šumu lepší: současně se zeslabením signálu pro vstup koncáku tím potenciometrem zeslabíš ve stejném poměru i šum předzesilovače.
Proč by měl ten operák mít na výstupu jen těch 350mV, které potřebuješ pro plný výkon, když při napájení 30V suše zvládne dát efektivní napětí téměř 10V?
Kondík který tam připojuješ za OZ, tak ten tam nedávej - měl by jsi mít po problémech.
Ještě bych být tebou použil místo jedné baterky dvě a vytvoř si napájecí napětí +-9 V, nebudeš pak na vstupu OZ potřebovat dělič a další oddělovací kondík.