občanské radiostanice (handie walkie-talkie)

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od ZdenekHQ »

Pokud máš PR22 na pásmo 80Mhz, tak tam jsou pořád povolený (sdílený) kmitočty.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
pabloxx

#17 Příspěvek od pabloxx »

No su na 78Mhz co by malo byt pasmo 80Mhz. Takze by sa dalo povdat ze ich mozem pouzivat? Nikdy som tam nikoho nezachytil a to ta vysielacka bola zapnuta par dni vkuse.
konosuke

#18 Příspěvek od konosuke »

je případný signál zachytitelný běžným FM stereo tunerem Tesla Bratislava ST-100 ? plynule lineárně laditelný 66-104 MHz, vč.mezipásma tedy
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
pavoucisit

#19 Příspěvek od pavoucisit »

80 Mhz sdílených kanálů je modulací NFM a rádio je WFM, tedy rádio spracovává širokou frekvenční modulaci.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Lukas-Peca »

konosuke píše:je případný signál zachytitelný běžným FM stereo tunerem Tesla Bratislava ST-100 ? plynule lineárně laditelný 66-104 MHz, vč.mezipásma tedy

Rádio ST-100 neznám, ale pokud jsou obě pásma na společném rozsahu, je obvykle mezipásmo potlačeno (například tak, že na ladicím potenciometru chybí kus odporové dráhy).
Maskot

#21 Příspěvek od Maskot »

Lukas-Peca píše:
konosuke píše:je případný signál zachytitelný běžným FM stereo tunerem Tesla Bratislava ST-100 ? plynule lineárně laditelný 66-104 MHz, vč.mezipásma tedy

Rádio ST-100 neznám, ale pokud jsou obě pásma na společném rozsahu, je obvykle mezipásmo potlačeno (například tak, že na ladicím potenciometru chybí kus odporové dráhy).

Ma pravdu predsedo ma pravdu,to mezipasmo chybi.
konosuke

#22 Příspěvek od konosuke »

ano, už je to tak...tuner Tesla ST-100 má aktívní mezipásmo 74-88 MHz. ladění FM vstupního dílu probíhá plynule 65.6-104 MHz, 3-dílným otočným kondenzátorem, nikoliv nápětím a děleným potenciometrem. je to aparát veterán jaký už asi jenom tak nepotkáte...případné zájemce odkazuji na pramen, literaturu: Gazda,V: Čtení o hi-fi, 1976, str.127-128-129. FM část tuneru je identická a shodná s receiverem Tesla SP-201
Přílohy
st 100.jpg
(8.96 KiB) Staženo 95 x
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od ZdenekHQ »

pabloxx píše:No su na 78Mhz co by malo byt pasmo 80Mhz. Takze by sa dalo povdat ze ich mozem pouzivat? Nikdy som tam nikoho nezachytil a to ta vysielacka bola zapnuta par dni vkuse.

Je povolených 77.725 Mhz, 78.000Mhz, a potom 77.025 - 77.100 po 25khz. Pak jsou ještě dva kmitočty kolem 80Mhz, teď je z hlavy nevím.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Artaban001

#24 Příspěvek od Artaban001 »

Třebas taková ALTO a jeho další modifikace to mezipásmo měly vyklíčovaný. Na poťák byl napojen obvod, který při napětí odpovídající naladění začátku "zakázaného pásma" přepl napětí na varikapech o něco více a tak to najednou skočilo na 87MHz. Ale naštěstí se to dalo trimrem poštelovat trochu bokem a mezipásmo se dalo odkrýt za cenu stráty rozsahu..

Safír měl "vačku" na kladce, co byla přišroubovaná ke kondenzátoru. V mezipásmu aktivovala kontakt, co tam cosi vyšlusoval a rádio bylo hluchý. Po opuštění mezipásma rádio opět hrálo. Tady stačilo odpojit dráty od kontaktů a mohlo se vesele poslouchat :-)
EKKAR

#25 Příspěvek od EKKAR »

Safír a Diamant měly stejný tuner, polský, poměrně citlivý - a opravdu stačilo odpojit ty dráty - teď už si nevzpomenu, jestli se musely jen uštípnout nebo vyzkratovat. U těch obvodů s elektronickým vyklíčováním mezipásma stačilo vyndat nebo překlemovat MH1ST1 neboli Schmittův KO a doladit trimrem. Pak to ladilo pěkně "skrz naskrz"... Než jsem na něj dosadil kmitočtovou syntézu, měl jsem to na zkoušku udělané u T-820A.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#26 Příspěvek od Lukas-Peca »

konosuke píše:ano, už je to tak...

Krásný stroj, já mám jen 1037A.
Inak sa ospravedlňujem, na té 1037 je to opravdu takto potlačeno, byť je stupnice cejchovaná i v mezipásmu.
konosuke

#27 Příspěvek od konosuke »

Lukas-Peca píše:
konosuke píše:ano, už je to tak...

Krásný stroj, já mám jen 1037A.
Inak sa ospravedlňujem, na té 1037 je to opravdu takto potlačeno, byť je stupnice cejchovaná i v mezipásmu.

ále, to přece nemusíš ! jsem velmi rád že aspoň trochu přispěji k rozšíření informací...v rámci mých skromných možností a zcela nepatrných znalosti...a vo to go, že jo. jinak potvrzuji, ano receiver Tesla 635A soprán měl VKV (FM) mezipásmo potlačené. tuner Tesla 3603A byl zase laditelný na FM II.-CCIR jenom do 100 MHz, pěkně k vzteku, což. na tuneru Tesla ST-100 jsem kolem 80 MHz zachytil na malou 3-el. YAGI na střeše i vysílání sovětských soldátů (v ruštině) . Ahoj !
PabloX
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od PabloX »

ZdenekHQ píše:
pabloxx píše:No su na 78Mhz co by malo byt pasmo 80Mhz. Takze by sa dalo povdat ze ich mozem pouzivat? Nikdy som tam nikoho nezachytil a to ta vysielacka bola zapnuta par dni vkuse.

Je povolených 77.725 Mhz, 78.000Mhz, a potom 77.025 - 77.100 po 25khz. Pak jsou ještě dva kmitočty kolem 80Mhz, teď je z hlavy nevím.

To mi staci, vdaka. Idem ich oprasit.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“