Jašterka a zlé batérie.

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
galjo

Jašterka a zlé batérie.

#1 Příspěvek od galjo »

Volal mi kamarát , že zlyhali mu batérie na jašterke , či by nebolo možné nejak upravit generátor , aby sa to dalo napájať z neho .. má benzínový generátor na 220 V - 2200 W. Vzhľadom na to , že s takýmito vecami nerobím , prosím o pomoc s odpovedou.
Zirafka

#2 Příspěvek od Zirafka »

Dáváš málo informací. Ještě bys měl doplnit, jaké baterie jsou v ještěrce použité (NiCd, NiFe, Pb...) , jakou mají kapacitu, jaké "palubní" napětí, jaký je použitý motor (sériový, derivační, cizebuzený...) a regulace (odporová, elektrnika...) a tak podobně...

Jinak si myslím, že 2,2kW je pro napájení ještěrky málo. Hlavně pro její rozjezd se zátěží.
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Záleží na tom, jaké motory má ta ještěrka. Pokud má pojezdový motor nad 400W, tu baterii tam stejně bude potřebovat - třeba menší kapacitou, ale musí zvládat velký záběrový proud: vždy při rozjezdu a zdvihu si ty motory berou daleko víc, což elektrocentrála nepokryje a musí to doživit baterka. Ta se pak samozřejmě při jízdě a zastavení zase dobije.
Takže v podstatě jde o to, dobíjet tu baterku trvale za provozu (tomu spíš vyhovují autobaterie, jen bacha na ten maximální proud, jak už jsem psal). A s centrálou vozit s sebou i nabíječku.
A zase jde o to, co je to za ještěrku - trakční baterie jsou zase lépe přizpůsobené režimu buď nabíjení nebo vybíjení a při nabíjení se obvykle od ještěrky odpojují. Takže si člověk nemusí lámat hlavu tím, co nabíjecímu napětí řekne případná elektronika.
Edit: Saša byla rychlejší.
galjo

#4 Příspěvek od galjo »

Zistím čo je to zač a dám vedieť. Vdaka zatial.
vombat
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od vombat »

Lepší by bylo dynamo poháněné spalovacím motorem, v podstatě použít nějakou sestavu z nějakého auta včetně regulace nabíjení. Výkonná dynama byly např. v autobuse - dělaly se z nich svářečky, bylo i několik návodů v AR. Rovněž bych zkusil vojenský výprodej.
Zirafka

#6 Příspěvek od Zirafka »

Ono je také potřeba, aby ta ještěrka vezla i něco jiného, než jen spalovací motor, nádrž a dynama ;-) Kolik wattů má dynamo z autobusu? Několik set? Mám silný pocit, že trakční motory ještěrky jsou sériové a tam jsou pak proudy při rozjezdu docela zajímavé ;-)

Nebylo by lepší dát do ještěrky nové baterie? Když se na ní dá spalovací motor, tak se tím ztratí výhody, které má. A to tichá jízda (pokud je ve slušném stavu převodovka) a možnost jezdit s tím i uvnitř budovy (pokud s tím tedy jezdí).

Mimochodem, je to opravdická ještěrka? Tu jsem neviděla už milion let :-)
vombat
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od vombat »

Jediný problém výměny baterií je jejich cena, která je cca 60.000Kč i více a mnohdy je stroj zastaralý a opotřebovaný, že už to nestojí za to, koupit novou baterku. Mám několik kamarádů zámečníků, kteří si podobné stroje pořídili za cenu šrotu, protože původní majitel nechtěl investovat do baterií. Jim stačí, aby jim baterie vydržela cca půl hodiny provozu - přizvedávají konstrukce, které pak svařují. Celkem chápu myšlenku nahradit baterii nějakým agregátem, který se mnohdy dá sehnat ve šrotišti za pár korun, jediný problém je, jak by se na to díval revizní technik.
workhard
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od workhard »

To by ten agregát musel být velký jako 100dola,aby s tou ještěrkou pohnul,tečou tam proudy ve stovkách A :wink:
Věci,které fungují,se ZÁSADNĚ neopravují...
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

To variola , zajeď se podívat do Vamberka . Tam jezdí od jedné firmy i po městě .
Zirafka

#10 Příspěvek od Zirafka »

A je to opravdu opravdická ještěrka? To se mi nechce věřit ;-)

Ještěrka - elektrické vozítko řízení pomocí dvou pák. Pohyb pák nahoru a dolů způsobuje zatáčení přední nápravy, která je ovšem až za řidičem :-)

Bulharka - elektrické vozítko s volantem, běžně se vyskytující na nádražích v různých modifikacích.
PavelFF

#11 Příspěvek od PavelFF »

Variola píše:A je to opravdu opravdická ještěrka? To se mi nechce věřit ;-)

Ještěrka - elektrické vozítko řízení pomocí dvou pák. Pohyb pák nahoru a dolů způsobuje zatáčení přední nápravy, která je ovšem až za řidičem :-)

Bulharka - elektrické vozítko s volantem, běžně se vyskytující na nádražích v různých modifikacích.

No prosím! A já si do teď myslel, že ještěrkář je řidič vysokozdvižného vozíku, např. DESTA.
EKKAR

#12 Příspěvek od EKKAR »

Té Variolině "BULHARCE" se taky říká "balkánec", "turek" nebo "balkankár" - už jsem slyšel i "balkón" a "brouček". Všechny mají baterky pod sedadlem nebo pod plošinou - zatímco ty pravé, "klikové" ještěrky mají baterie výhradně pod plochou. Nejstarší provedení mělo po straně toho sloupku pákový přepínač - podle polohy stála nebo jela dopředu nebo dozadu pomalu a rychle, novější úpravy tam mají jen přepínač směru a rychlost se volí na jedné z pák pomocí malého potenciometru nebo postupně páčkou spínaných přepínačů - ovládajících tyristorový nebo stykačový regulátor. Tyhle "pravé" ještěrky mají pro neznalého ještě jednu zákeřnost - brzdí se zdvihnutím nohy z brzdicího pedálu - bezpečnostní opatření, aby ještěrka bez obsluhy neodjela... Něco jsem se s nimi najezdil na Třebovském nádraží po perónech, když jsem brigádničil na hlavní poště na překládce balíků...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Zirafka

#13 Příspěvek od Zirafka »

EKKAR píše: bezpečnostní opatření, aby ještěrka bez obsluhy neodjela...

A hlavně, aby zastavila, když z ní spadneš ;-)
EKKAR

#14 Příspěvek od EKKAR »

Jo, to se taky stávalo - hlavně v zimě, když bylo náledí a zamrzly dveře u výtahů na peróny - a muselo se jezdit přes koleje, "vrchem". HRC HRC HRC HRC - dvě nápravy a dvě kolejnice, člověk musel držet zaťaté zuby, aby si nepřekous jazyk... A když se jelo až na 4. perón, bylo těch kolejí celkem 7, neboli 14 kolejnic...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Andrea

#15 Příspěvek od Andrea »

EKKAR píše:Jo, to se taky stávalo - hlavně v zimě...

A nebylo to náhodou tak, že obsluha v zimě padala z ještěrek v důsledku zahřívání se nějakou lihovinou? :twisted:
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“