Pohádka o VN násobičích - jen pro pobavení
Moderátor: Moderátoři
Pohádka o VN násobičích - jen pro pobavení
A to je konec pohádky. A poučení? Bulharům se nic nestalo, násobiče dál nestály za nic a Kovoslužby měly co dělat...
násobiče
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Artax píše:V amáru totiž vyšel návod nějakého kutila, že se násobiče dají opravit vyvrtáním otvoru v určitém místě. Opravdu otvor mířil do nejslabšího místa, blízko (cca 3mm) tam byly potencionály téměř plného VN. Pokud se to šlehlo tam, a to bylo většinou, skutečně se dalo odvrtáním a zalitím epoxy opravit, alespoň dočasně.
Nemohl by to někdo blíže popsat? Probil se mi bulhar v 425, mám v ní zbrusu novou obrazovku a potřebuju to aspoň odzkoušet...
Přesněji řečeno, po zapnutí TV normálně naběhne, ale do několika vteřin problikne obrazovka a vypne se řádek. Dělá to, i když se sníží napájecí napětí řádku. Se starou obrazovkou to dělalo taky, akorát se před vypnutím ještě divoce měnil jas a několikrát zmizel obraz, aby za pár vteřin zase postupně naběhl. Zdroj běží dál se správným napětím. Když přiblížím VN vývod násobiče ke kostře, přeskočí na asi 1 cm mohutná jiskra, snad je teda v pořádku, ale co jiného by to mohlo dělat... Jestli se s tím někdo setkal, byl bych mu vděčný, kdyby mi pomohl. Je to divná závada
- Artaban001
TV hrála, i obraz se zdal i ostřejší, Akorát za čas absence DO donutila výměnu celé TV , třeba to ještě u někoho hraje
-
pepik9
Mourek píše:Ve fajfce je odpor a když se přeruší tak je z něj jiskřiště. A potom se to různě klepe apod.
Ve "faji" je skutečně rezistor - málokdy jsem ho našel "podpálený".
Za "totáče" vycházely v Bratislavě TECHNICKÉ NOVINY a v nich byla "opravářská rubrika".
Na dotaz: Během dvou let mi servisák vyměnil už 3. násobič (bulharský!!) - je to opravdu "vina" násobiče, nebo je v TVP něco co mi ty násobiče "odrovnává"? - zněla odpověď:
Na vině je skutečně "nekvalita" bulharských násobičů - a to co se v nich se*e jsou diody z TESLA Piešťany. No jo - tehdejší RVHP
To Lukas-Peca: A zkoušel jsi jej odpojit (teda ten přívod VN!)? Pokud je vadný, po odpojení ti půjde všechno, el. pojistka ti nebude vypínat (poznáš třeba podle zvuku), jen nebude svítit obrazovka. Z VN-vývodu (přívodu pro násobič) natáhneš cca 3mm jiskru na šroubovák.
A proč bys v dnešní době "opravoval" násobič, když jsou jich všechny SD plné
- Kontaktovat uživatele:
Když přiblížím VN vývod násobiče ke kostře, přeskočí na asi 1 cm mohutná jiskra, snad je teda v pořádku, ale co jiného by to mohlo dělat...
Tos myslel vývod,co jde na obrazovku?Tak to já bych si netroufal udělat,máš odvahu teda.
To se dělalo kdysi u černobílých a elektronkových,které toho snesly daleko více,než polovodiče.
Nevím
před 4 roky
Bylo nebylo, existovala jedna televize, jmenovala se COLOR 428,,
Jednou odešel násobič v mé colour 428 normálně hrala já koukám a teď začal zvuk řvát na plný kule pak se s TV vyrojil pořádně kouř a nakonec i malinký plamínek (nebo spíše jiskra která hned zhasla), pak vypadnul v rozváděči přívod proudu tak co bylo nebylo nevím. Ale pak nešel ani zvuk ani vobraz a smradu po baráku ,,plno,, no větral jsem to půl dne, potom jsem to dal na stůl a nechal a za čas jsem se do toho pustil a byl proraženej násobič.
Vedle jsem měl colorku 42tuším5 a uní blbnul zvuk a obrazovka byla v čudu tak jsem ,,kuchnul,, ten násobič i přes to že byl jiný a vyměnil pak v colorce 428čce šlo vn ale celá obrazovka byla bílá a nalevo byl tuším oranžovej proužek.
buďto ještě něco odešlo s tím násobičem, anebo to bylo tím že je jiný.
No a pak jsem milé colorky naložil do auta a odvezl do propadliště dějin.
Zazvonil zvonec a pohádky je konec