Hyundai F910/P910+, ADI P950

Poradna určená pro amatéry

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Ales_

#1 Příspěvek od Ales_ »

Zdravim, potreboval bych nejlepe servisni manual k nejakemu z tehle monitoru nebo alespon nejaky pribuzny. Eventuelne hodnotu rezistoru RF26 na hlavni desce, vedle FBT.

Mam totiz nasledujici problem: k vyvodu FTB oznacenemu jako -150V je pripojen v serii rezistor a dioda (asi usmernovaci) a pokracuje to nekam dal. Dioda byla nestastnou nahodou zkratovana na GND, rezistor zcernal a ted pri zapnuti monitoru se neobjevi zadny obraz a neni slyset nabeh VN ani praskani pri vypnuti, jen cvakani rele demag. civky. Vsadil bych boty ze FBT nevydrzelo ten zkrat :cry: , ale jeste jedna vec je divna - monitor nejde vypnout vypinacem, porad sviti zelena - mohly by odejit nejake dalsi obvody vlivem toho zkratu??? treba nejakou nap. spickou pri destrukci toho trafa?? Jde mi o to jestli objednat FBT za 20EUR a snazit se o opravu nebo to poslat do servisu kde mne oskubou.

V souvislosti s vymenou FBT: jsou na nem 3 trimry - SCREEN, FOCUS 1 a 2 a zajimalo by me k cemu je ten SCREEN (asi tusim) a jak je vsechny nastavit nebo co vsechno se musi pri takove vymene nastavit.
Hill
Administrátor

třeba tady

#2 Příspěvek od Hill »

Pár schémat monitorů najdeš tady, třeba tam bude podobný.

http://fileshare.eshop.bg/equipment_mfg/Hyundai_3.html
http://fileshare.eshop.bg/equipment_mfg/Adi_3.html

Ale hrabat se v monitoru a nevědět, co znamená SCREEN na flyback trafu je docela odvaha... no je to nastavení Ug2, tedy závěrného napětí obrazovky, v důsledku úrovně černé. Může být 70V, ale taky 800V, jak se obrazovka vyvedla. FOCUS 1 a 2 jsou ostřicí potenciometry. V televizích stačí jeden, vzhledem k rozlišovací schopnosti lze ostrost paprsku kompromisně nastavit vyhovující po celé ploše stínítka, u TV obrazu mírná neostrost tolik neruší. Ale u monitoru je potřeba stopa podstatně ostřejší a to kdekoli včetně rohů.

Řádkové trafo má nejméně 90% šanci, že to přežilo. Odchází z úplně jiných důvodů.

Cyklování síťového zdroje mívá čtyři nejčastější příčiny a pár méně obvyklých:

1. nepřežil řádkový tranzistor a/nebo dioda(y) booster, O-W modulátoru korekce podušky, booster kondík případně cokoli v obvodech přepínání geometrie obrazu pro různé rozkladové frekvence. Prostě zkrat v primárních obvodech řádkového rozkladu. Samozřejmě není vyloučen velký odběr i na jiných hladinách napětí ze zdroje, třeba i na větvi 12V nebo 5V.

2. primární obvody horizontálu jsou v pořádku, ale žerou moc, protože je zkrat v sekundárních obvodech - třeba proražené diody, vadné elektrolyty, zkrat RGB konce a podobně

3. nechodí rekuperace: některé obvody dostávají šťávu ze síťového zdroje jen při rozběhu, pak tuto funkci přebírá řádkový stupeň tím, že nevyužitou energii dodává zpět. Když ne, ohlásí ochrany zdroje přetížení, vypnou a znovu zkouší, jestli přetížení trvá. Prostě na některých napájecích hladinách v tom nechce síťový zdroj zůstat sám.

4. Už poněkud méně obvyklá je vada přímo v regulaci hladin napětí a proudových ochranách síťového zdroje, že hlásí nesprávnou hodnotu napětí nebo bezdůvodně hlásí přetížení a zdroj se vypíná. Tato závada je ale nejčastěji způsobená ztrátou kapacity elektrolytů.

Tyto čtyři závady se vyskytují buď jednotlivě, ale můžou se kombinovat. A jsou typické jak v TVP, tak v monitorech. No a pak je hrst dalších příčin, které mají své specifické projevy.
Jestli ti pomůže někdo, kdo ty monitory dělá a navíc je dělá rád (já jen, když mi nic jiného nezbývá a děsně nerad, taky jsem jich opravoval za deset let jen asi osm), budeš to mít jednodušší.
Ales_

#3 Příspěvek od Ales_ »

Diky za odkazy, tu stranku jsem nasel i pres googla ale ty typy co bych potreboval tam bohuzel nejsou :(

Mas pravdu, obecny princip sice znam ale podrobnosti uz vubec ne. Ale kde je najit? Docela me to zajima a rad bych si o tom neco precet i kdybych ten monitor dal do servisu, nemas prosim neco nebo muzes doporucit? Neco je sice v manualech ale moc toho neni a je to vzdy jen ke konkretnimu typu.

Diky.

Ales
schrost

#4 Příspěvek od schrost »

Já bych se s tím nepáral,odpor cca 20 R, před tím kovtrola diody na závěr, pozor při výměně, zatraceně rychlá. Filtrační kondík za diodou by také bylo vhodné proměřit,jestli se mu neupálily elektrody....
213.226.240.14

#5 Příspěvek od 213.226.240.14 »

schrost píše:Já bych se s tím nepáral,odpor cca 20 R, před tím kovtrola diody na závěr, pozor při výměně, zatraceně rychlá. Filtrační kondík za diodou by také bylo vhodné proměřit,jestli se mu neupálily elektrody....

No u toho rezistoru se zachovaly prvni a posledni prouzek. Prvni je zluta takze to asi bude 47... . Zkusil jsem 470 Ohm ale s tim to nechodi. Multimetr mam v servisu, budu ho mit snad do patku takze pak promerim diodu a ten kondik.
Odpovědět

Zpět na „Televizory, monitory a projektory - PORADNA pro amatéry a začátečníky“