Poradíte s rozvodem signálu pro stařičké TV?

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mates13

Poradíte s rozvodem signálu pro stařičké TV?

#1 Příspěvek od mates13 »

Zdravím všechny,
chtěl bych si doma udělat speciální okruh s rozvodem signálu pro své zrenovované stařičké telky a semtam do některých místností (třeba manželce do kuchyně, nebo do ložnice) :lol: :lol: "mrsknout" speciální zásuvku do které by šly přímo připojit staré TV... zásuvky by měly mít výstup 160 ohmů pro TV 4001A a 4002A a zároveň 300 ohmů pro trošku novější (Ametyst, Mánes atd.)....Jde mi o to aby třeba ty 4001 se připojovaly přímo starou kroucenou bavlněnou šňůrou, bez žádných moderních koaxů se sym. členy atd.......sehnal jsem 200m klubo staré nepopraskané, nespuchřelé a nikdy nepoužité placaté dvojlinky, proto bych to chtěl z více důvodů natahat tím, nějaké řešení jsem navrhl, viz obrázek.....Teoreticky, (aspoň podle mě), by to mělo fungovat. Chtěl bych ale moc poprosit všechny, kdo pamatují éru STA rozvodů dvojlinkami a máte s dvojlinkami zkušenosti, kdybyste mohli napsat jak by to mělo být správně, já tuto éru nepamatuji a jediné co mám a z čeho můžu čerpat je jen několik knížek od M.Českého a V.Víta z antikvariátu...tak děkuji moc.
Přílohy
rozvod.PNG
(14.45 KiB) Staženo 125 x
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Nejsem správný pamětník, ale ve zdi by použil klasickej koax a patřičné transformátory/odbočovače či T-články na potřebnou impedanci. A "viditelně" od zásuvky si to tahej, čím chceš.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Dvoulinkový rozvod STA nepamatuji, ale, jestli někdy někde existoval, zajímalo by mne, co to bylo za kabely a odbočovače a vůbec...

Nemyslím tím nějaké samo domo konstrukce, ale profesionálně dělaný rozvod v činžáku.
mates13

#4 Příspěvek od mates13 »

Hill píše:Dvoulinkový rozvod STA nepamatuji, ale, jestli někdy někde existoval, zajímalo by mne, co to bylo za kabely a odbočovače a vůbec...

Nemyslím tím nějaké samo domo konstrukce, ale profesionálně dělaný rozvod v činžáku.

Já jsem taky hledal a například v knížce Amaterská Tv příručka II.vydání 1957 od Lavanteho a Smolíka je popsaný elektronkový zesilovač a jekési odporové T-odbočovače, píší tam o "dvoudrátovém 300 ohmovém kabelu" - co to mohlo být nevím, ale vím, že jsem se i kromě černé placaté dvojlinky jednou setkal s takovou tmavě modrou, která měla tlustou izolaci a tvrdý drát (třeba to bylo ono, nevím) jinak v knihách od českého nebo víta je popsané buď to s těmi kondenzátory (jak jsem to nakreslil do toho mého obrázku a nebo se "hlavní vedení" prý nepřerušovalo a odbočka se prý stačila k hlavnímu stoupacímu vedení jen přiložit (v délce asi 80mm), zamotalo se to izolačkou (to by mělo údajně nahradit ty kondíky....je to ve Vítovi str. 174
Hill
Administrátor

#5 Příspěvek od Hill »

O tom vím, ale to šlo použít jen při dostatečně silném signálu a pro omezený počet účastníků. Navíc dvojlinka musela být vedená na podpěrách, například v trubce ve zdi totiž sotva přenesla 6. kanál (4m v trubce ve zdi znamenaly ztrátu na tomto kanálu přes 18dB).
mates13

#6 Příspěvek od mates13 »

Hill píše:O tom vím, ale to šlo použít jen při dostatečně silném signálu a pro omezený počet účastníků. Navíc dvojlinka musela být vedená na podpěrách, například v trubce ve zdi totiž sotva přenesla 6. kanál (4m v trubce ve zdi znamenaly ztrátu na tomto kanálu přes 18dB).

ještě k tomu Lavantemu a jeho příručce, má tam popsaný zesilovač s jednou PCC 84 a poznámku že tento zesilovač je schopný vyrovnat ztráty na 160m dlouhém dvoudrátovém vedení, nebo 100m dlouhém souosém vedení......pak tam má dvoustupňový zesilovač a u něj poznámku že vyrovná ztráty v 250m dlouhé dvojlince, nebo 150m dlouhém koaxu.....mimochodem, je velmi zajímavé napájení toho zesilovače, je to po té dvojlince střídavých 37V, nahoře u zesilovače je pak transformátor s převodem 30V na 230V - kvůli anodám.....to se dneska jentak nevidí:-))) na straně 99 je pak ten odporový odbočovač a zmínka o tom "dvoudrátovém kabelu" pak tam ještě má poznámku, že amatérům nedoporučuje LC rozbočovače, nýbrž jen ty odporové, nebo "aktivní" s elektronkami, rovněž ho tam má popsaný s dvěma 6CC31......
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od ZdenekHQ »

mates13 píše:...a nebo se "hlavní vedení" prý nepřerušovalo a odbočka se prý stačila k hlavnímu stoupacímu vedení jen přiložit (v délce asi 80mm), zamotalo se to izolačkou (to by mělo údajně nahradit ty kondíky....je to ve Vítovi str. 174

Ano, to tam je, ale zbytek kapitoly je o koaxu, protože rozvody dvojlinkou v krku jsem sice viděl, ale určitě to nebylo profi STA a navíc to vyžadovalo oblíbené "doladění" alobalem.

Mimochodem - dvojlinka má menší útlum než koax, ovšem podmínky jejího správného vedení jsou v dnešní praxi téměř nereálné.
]
Mourek
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od Mourek »

V paneláku 4 patrovém, dostavěném v roce 1959 byl rozvod koaxem,v trubkách, ve zdi byly zapuštěné zásuvky TV/FM. Připojovací šňůry měly symetrizační člen na připojení TV 300 ohmů a ty rozhlasove měly 4 banánky , 2 na FM a 2 na AM. Kabely byly v trubkách už při stavbě, zásuvky a elektronkové zesilovače se montovaly nějaký rok nebo dva potom. Myslím že rozvod dvoulinkou se nikdy nedělal. Tohle se stavělo od roku 1958 projekt byl z roku 56-57. Ten koax sloužil až do zavedení levné a kvalitní kabelové televize UPC (dříve Dattelkabel) puvodní cena omezené nabídky 12Kč měsíčně, nyní 299 Kč měsíčně
mates13

#9 Příspěvek od mates13 »

Díky za odpovědi, STAčka se nejspíš tedy dělaly koaxem od pradávna, jinak na přiloženém obrázku, je vidět "drátový dipol" pro individuální příjem pro 4001A - zde je svod tou kroucenou dvojlinkou.
Přílohy
dipol.jpg
(40.27 KiB) Staženo 84 x
kokun

#10 Příspěvek od kokun »

ZdenekHQ píše:
Ano, to tam je, ale zbytek kapitoly je o koaxu, protože rozvody dvojlinkou v krku jsem sice viděl, ale určitě to nebylo profi STA a navíc to vyžadovalo oblíbené "doladění" alobalem.

Mimochodem - dvojlinka má menší útlum než koax, ovšem podmínky jejího správného vedení jsou v dnešní praxi téměř nereálné.

Vést dvojlinku v trubkách značí velké narušení impedance a rapidní zvětšení útlumu - dvojlinka nevede pouze vodiči, ale elmag. polem, které tvoří takovou 8-mičku, až 15cm okolo ní (máš knihy od Českého i Víta - najdi si to tam!).

Kvůli nižšímu útlumu se na velké vzdálenosti používalo tzv. "dvojdrátové vedení" o impedanci 600Ohm (na začátku a na konci s tzv. "přizpůsobovacím úsekem [cca 1,5m dlouhém] 300/600Ohm a 600/300Ohm) - několikrát jsem viděl praktické použití!!

Dále znám (pouze z literatury) 75Ohm-ové vedení tzv. "Gubó" - "jednodrátové vedení" s ještě menším útlumem!!
Honza - kokúň
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od ZdenekHQ »

Já nemusím nic hledat, 15km od vysílače ten útlum nebyl takovej, aby to něčemu vadilo, tak to prostě strčili do zdi, když to bylo pár metrů k anténě....

Taky jsem viděl přípojku k anténě obyčejnou síťovou dvojlinkou, pohozenou jen tak na střeše a taky to nějak fungovalo.

Jen to prostě nebylo technicky košér, ale to téměř nikoho na čb televizi netrápilo. Jak nastoupily barvy, bylo hůř - hlavně v secamu.
]
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“