Jaký programovatelný dělič do kmitočtové syntézy?
Moderátor: Moderátoři
Jaký programovatelný dělič do kmitočtové syntézy?
Navrhuju kmitočtovou syntézu pro TRX 3500-3800kHz s krokem 10Hz, potřebuju nějaký programovatelný dělič, který by zvládl dělit aspoň v poměru 1-999999 ? Šváb, který znám a mám vyzkoušený je CMOS4059, ale ten umí jen 1-9999. Případně nejde je nějak rozumně řadit do kaskády?
Díky
- ZdenekHQ
- Významný člen
- Kontaktovat uživatele:
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?]
- Ivan_Ryger
- Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"
Právě naopak velice pomalá. Měl jsem to vymyšleno tak, že dělič resetovaný každých 50ms při překročení nastavené frekvence VCO (větší počet impulsů na vstupu děliče, než je potřebný) hodí na výstup logickou 1 po dobu do resetu děliče, která přes integrační člen bude pomalu nabíjet kapacitu na varikapu (velmi zjednodušeně řečeno).Při nedostatku impulsů se bude ten kondr zase vybíjet od přichodu resetovacího impulsu až do napočítání potřebného počtu impulsů.Signál z VCO by se nejdřív analogově vynásobil 2ma, vysměšoval se signálem taktéž 2x f BFO a pak teprve by se převedl na obdélník a počítal, fázový šum by tam být neměl. Sice by to reagovalo mírně pomalu, ale zase přesně.
Takže plán B, dělení a porovnávání časových úseků by se vynechalo, ladil by se napětím přímo VCO, čítač s displayem by to stejným způsobem jako v původním provedení počítal impulsy a po stisknutí tlačítka by se uložila BCD hodnota pracovní frekvence (asi jen poslední 4 číslice) z displaye do paměti, porovnávala s aktuální frekvencí v BCD komparátoru hodnot a podle výsledku frekvenci dorovnávala.
Ale díky oběma za odpovědi.