Jaký programovatelný dělič do kmitočtové syntézy?

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
kybler
Kontaktovat uživatele:

Jaký programovatelný dělič do kmitočtové syntézy?

#1 Příspěvek od kybler »

Zdravím všechny,
Navrhuju kmitočtovou syntézu pro TRX 3500-3800kHz s krokem 10Hz, potřebuju nějaký programovatelný dělič, který by zvládl dělit aspoň v poměru 1-999999 ? Šváb, který znám a mám vyzkoušený je CMOS4059, ale ten umí jen 1-9999. Případně nejde je nějak rozumně řadit do kaskády?
Díky
Když všechno selže, přečti návod.
ZdenekHQ
Významný člen
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od ZdenekHQ »

Teoreticky by šlo použít 4017 jako následnou děličku 1-10 se zpětnou vazbou na 4059. V katalogovým listu je popsaný něco podobnýho, jenom to řízení by muselo být asi trošku "inteligentnější" - nabízí se procesor, ale pak už nepotřebuješ ty děličky a všechno uděláš do určitého kmitočtu softwarově.
Pro moje oslovení klidně použijte jméno Zdeněk
Správně navržené zapojení je jako recept na dobré jídlo.
Můžete vynechat půlku ingrediencí, nebo přidat jiné,
ale jste si jistí, že vám to bude chutnat[?
]
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#3 Příspěvek od Ivan_Ryger »

tadialto cesta nepovedie.
budete mat problem s cistotou vystupneho signalu-fazovy sum a tak podobne.
pri takto velkych preladeniach a zaroven tak jemnom kroku bude musiet byt slucka PLL dostatocne rychla, co vnesie do VCO strasny sum, ktoreho sa nezbavite...
kybler
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od kybler »

2Ivan_Ryger:
Právě naopak velice pomalá. Měl jsem to vymyšleno tak, že dělič resetovaný každých 50ms při překročení nastavené frekvence VCO (větší počet impulsů na vstupu děliče, než je potřebný) hodí na výstup logickou 1 po dobu do resetu děliče, která přes integrační člen bude pomalu nabíjet kapacitu na varikapu (velmi zjednodušeně řečeno).Při nedostatku impulsů se bude ten kondr zase vybíjet od přichodu resetovacího impulsu až do napočítání potřebného počtu impulsů.Signál z VCO by se nejdřív analogově vynásobil 2ma, vysměšoval se signálem taktéž 2x f BFO a pak teprve by se převedl na obdélník a počítal, fázový šum by tam být neměl. Sice by to reagovalo mírně pomalu, ale zase přesně.

Takže plán B, dělení a porovnávání časových úseků by se vynechalo, ladil by se napětím přímo VCO, čítač s displayem by to stejným způsobem jako v původním provedení počítal impulsy a po stisknutí tlačítka by se uložila BCD hodnota pracovní frekvence (asi jen poslední 4 číslice) z displaye do paměti, porovnávala s aktuální frekvencí v BCD komparátoru hodnot a podle výsledku frekvenci dorovnávala.

Ale díky oběma za odpovědi. :)
Když všechno selže, přečti návod.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“