Zajimavy problem - ruseni od C110ST

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
RadekB

Zajimavy problem - ruseni od C110ST

#1 Příspěvek od RadekB »

Zdravim, dneska jsem resil zajimavy problem a moc zdarne nevyresil.
Byl jsem u zakaznika, kteremu jsem delal TV rozvody, CT2 n 56k byla obcas rusena a v obraze silene moare, pritom urovne 63dB-68dB, v celem rozvodu jen 4 programy nic jineho, obraz jak fotka na všech programech. Ruseni jen obcas. Puvodne jsem podezrival CDMA, ale to se projevuje jinak. Vsechny komponenty rozvodu ALCAD.
Po 2 hodinach jsem zjistil, ze toto zpusobuje stara C110ST, jakmile se zapojila ucastnicka snura do TV a TV zapla, v CT2 v celem baraku silene moare. Po vypnuti TV nebo vytazeni snury z TV klid. Ruseni jen v CT2 56k
v celem rozvodu ucastnicke zasuvky ALCAD, vymena zasuvky (i za jiny typ) nepomohla.
Babicka si asi novou TV neporidi, zakaznik se sice smitil s tim, ze je to problem jeho TV, ale ja jsem se s timto jeste nesetkal, napada nekoho neco ?
Kdyz jsem zapojil svoji prenosnou OVP145 do stejne zasuvky, problem nebyl.
Artaban001

#2 Příspěvek od Artaban001 »

sasko teto TV je primo spojeno z elektrovodnou siti. vstup do TV (antena) je oddelen jen 2 VN keramickymi kondenzatory. Jejich kapacita je dost mala na to, aby doslo k urazu el proudem z sasi, ale dost vysoka na to, aby skrz ne prolezlo i to co nema. Z dob CB jsme oddelovali tuto TV od STA smyckami z koaxialniho kabelu. tyto smycky spolu tvorily VF transformator.

odizolujes stredni vodic koaxu o delce 1cm. Od izolace stredniho vodice namer 15 cm a stahni stineni.
Bude Ti trcet 15cm dlouhy stredni vodic + 1cm odizolovany konec.
V miste, kde Ti zacina stineni odizoluj tak 1cm stineni. stoc stredni vodic do smycky a jeho holy konec omotej kolem stineni.
Zapajej opatrne.
Udelej toto 2X a na jedno dej samicku a na druhy samecka TV konektoru.jednu pripojis na telku a druhou das do STA
Smycky dej na sebe a smotej je izolackou. Stineni spolu nespojuj.
nevim, jak Ti to pomuze, ale ruseni spusobene zemnimi smyckami to odstranuje pekne..
RadekB

#3 Příspěvek od RadekB »

Priznam se, že jsem si myslel jestli to nebude díky této konstrukci TV. Zaráží mě proč to ruší zrovna 56k.
Sice jsem moc nepochopil jak to myslíš s tím koaxem (obrázek by se hodil) ale asi toho mám za ten den dost a už mě to moc nemyslí.
Hill
Administrátor

rušení na K56

#4 Příspěvek od Hill »

Samotná C110 (a odvozené typy včetně černobílých předchůdců) takové problémy nedělá, snad jen v případě, že je vadný kanálový volič, ale to poznáš při přepnutí C110 na jiný program, jestli se to změní. Vyzařování třeba 4.harmonické oscilátorového kmitočtu na K12 (nebo 5.harmonické fosc na K7) už by ale vyžadovalo výkonnější oscilátor a vadu ve vstupních obvodech tuneru, tady ten problém patrně nebude.
Ale stává se to i v rozvodech, kde není dobře uzemněný plášť koaxiálu, právě tím proudem, který se dostane na plášť koaxiálu z anténního konektoru televize. Složky rušení pak mají tak pestré spektrum, že se všech těžko zbavit.
To trafo, co popsal Artaban, skutečně funguje. Jde to i s trafíčkem 1:1 na dvouděrovém feritovém jádru, ale bez problémů jen u STA s převodem všech programů do pásma VHF. Pro UHF to tak jednoznačné není.
Artaban001

#5 Příspěvek od Artaban001 »

tady jsem se to pokusil namalovat (nejsem zadnej grafik)

Je to v uploadu jako oddelovaci smycka..
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“