Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.
Zdravím, přátelé, čeká mě problém. Potřebuju rozebrat část střechy z bonnského šindele tak, aby se dal zase zpětně použít. Nemáte s tím někdo zkušenosti, jak ho bez poškození sundat? Díky za nápady a hezký víkend... žoužel
Ak ho máš kvalitne položeny,tak neviem či pôjde rozobrať bez poškodenia.
Možno za slnečneho počasia keď bude smolovy spoj roztopený,lenže to budú dosť citlive tie pásy.A k tomu je v každom páse3- 5 klincov.Ja som takú stechu rozoberal aj bez umyslu znovu použit ten šindel išlo to dosť deštruktívne ,pre ten šindel.
Tak to jsi mě moc nepotěšil, položený je kvalitně. Uvažoval jsem, že bych udělal z ocelového plechu takovou šavli, tu nahřál a zkusil a zkusil to takhle rozlepovat. No uvidíme, pokud na nějaký postup přijdu, tak se s ním tady podělím... žoužel
Nelze rozebrat a použít znovu. Počítá se s tím, že se jednotlivé šablony v definovaných místech "spečou" do sebe. Z tohoto důvodu musí být pokládka prováděna za teploty předepsané výrobcem a nejlépe v letních měsících.
Myslím si , že pomalým tlakem na tu "šavli" v místě lepícího bodu by to mělo jít . Ale opravdu ne při přímém slunečním svitu . Západní stranu dělat před polednem , východní až navečer- nyní v letních měsících . Místo "šavle " bych použil dlouhou špachtli a trvalým tlakem rovnoběžně s plochou šindelu je oddělil . A pak máš 2 možnosti vytvořit ty lepící body znovu . Buďto z ohřátého asfaltu na izolace co někomu zbyl , prostě vezmeš malé rýžové košťátko a naneseš ty body . Necháš vychladnout a normálně znovu položíš . Druhá , elegantnější , ale dražší možnost je použít asfaltový lepicí tmel . Ten je za studena pastou a tu nanášíš na šablony přímo na střeše .