Regulace teploty tavení olova.
Moderátor: Moderátoři
Regulace teploty tavení olova.
Chodím střílet z perkusek a střely si liju sám. Bez dokonale odlitých střel jsou zásahy špatný a mě to odlívání nějak nejde. Důležitá je stálá teplota olova v tavící pícce.
Moje teoretický znalosti elektro jsou na velmi nízký úrovni a sám nic nevymyslím. Na to prostě nemám. Tak zbastlit něco podle schematu, to jo. Takže za každou radu předem díky.
- kevin_mitnick
Sendyx píše:Jakou přesnost si představuješ ? Termočlánky k levným digitálům bych nebral vůbec v potaz.
Krasa termoclanku je v tom, ze at je treba udela Cong-Il u ryzoviste nebo Fluke, maji stejne vlastnosti dane potencialy pouzite kombinace kovu. Jina pohadka je pak treba kompenzace studeneho konce v meraku a dalsi prevod...
nedávno byl na Aukru za 50,-
Vloni mi nabízeli regál Zepakompů TRSů atd. za odvoz, šlo to asi do šrotu... neměl jsem to kam dát tak jsem nic nebral, resp. vyházeli to než jsem se rozhoupal
kevin_mitnick píše:Krasa termoclanku je v tom, ze at je treba udela Cong-Il u ryzoviste nebo Fluke, maji stejne vlastnosti dane potencialy pouzite kombinace kovu. Jina pohadka je pak treba kompenzace studeneho konce v meraku a dalsi prevod...
Až na to, že se často jedná o slitiny kovů (např. nejběžnější Chromel-Alumel) a nedodržení poměru kovů ve slitině určitě vliv na přesnost má.
BOBOBO, marně hledám ten regulátor ke svářečce, nemohl bys to nějak upřesnit?
Na přesnost +/- 20° by měl stačit termostat z žehličky, jeho hystereze větší nebude, a vyhneš se pakárně s kompenzací studeného konce atd..
Jde jen o to ho navázat tepelně na tu pec.
Jinak když si chceš hrát s termočlánkem:
http://www.discovercircuits.com/DJ-Circ ... RELAY1.jpg
Osobně bych dal přednost čidlu Pt100, termočlánky mi připadají jako takové malé choulostivé nic, blbě se s tím dělá a blbě to i vypadá.
Obecně obvody s termistorem, nastavování hystereze atd:
http://www.craig.copperleife.com/tech/thermo/
Možná by šla teplota snímat i Ge diodou infračerveně?
Odporový páječky s elektronickou regulací přece zvládají teplotu kolem 500°C. Když tak se horní hranice dá upravit.
Tyhle páječky většinou obsahují i nějaký spínací prvek, který je možné buď přímo a nebo po posílení použít na spínání topení pece.
Obecně vzato se trochu laborování stejně nevyhneš.
Vogon, z laborování strach nemám, jenže nejsem schopen nic sám vymyslet. Udělat něco podle schematu zase problém není. A říkal jsem si, že snímat napětí z termočlánku a nějak je vyhodnocovat a podle jeho výše spínat a vypínat pec by nemělo pro lidi na tomto fóru být nic nezvládnutelnýho. Možná existuje už něco takovýho a někde to tady koluje. Jde mi prostě o termostat na teplotu do 450-500°C.
Ten spínací prvek z páječky je taky dobrej nápad.