Konec staveb svépomoci?
Moderátor: Moderátoři
sr71 píše:... i v případě že by ho někdo přes pozemek nechtěl, asi mu to není moc platné. Ale měli by dát majiteli vědět a za jednorázovou úplatu zřídit věcné břemeno - to se ale asi v praxi moc neděje.
Asi jak kde: když se zřizoval obecní vodovod a kanalizace, všichni dostali příslušnou část projektu k vyjádření s návrhem na kompenzaci za věcné břemeno. Později se rušily sloupy a telefonní vedení šlo do země. Opět všichni dostali oznámení a nabídku kompenzace věcného břemena vstupu na pozemek za účelem údržby a oprav.
Stejná situace byla s plynem.
V téže době o 8 km dál, za hranicí kraje, se pokládal plynovod a byla postavená redukční stanice plynu. Ve veřejném zájmu, na cizím pozemku. Dodnes neexistuje věcné břemeno a u plynařů se za půl roku nenašel ani náznak toho, že by nabídli zřízení věcného břemene. Souhlasem majitele pozemku se stavbou to totiž nahradit nelze. Neexistuje věcné břemeno, v katastru o stavbě není ani zmínka, zbourat ji ovšem, jako veřejně prospěšnou, nelze.
V tomto, myslel jsem si, že vyjímečném, případě je celkem jedno, jaký zákon v Kocourkově zrovna platí. Děláme si to hlavně sami. Jsme pověstní naší stádností a nečteme obcní oznámení a vyhlášky, někdo si přečte dopis, ale neřeší to, a navíc u veřejně prospěšných staveb a sítí je zřejmě legální postup také závislý na chuti úředníků s někým se o tom vůbec bavit. Díky zmíněné stádnosti jim projde často i vytrvalé mlčení k výzvě to řešit.
Takže nezbývá, pokud nepřišla výzva včas před zahájením stavby, otravovat a otravovat. Zejména stavební úřad. Protože někdo zanedbal důležitou povinnost a stavbu čehokoliv na cizím pozemku nelze legalizovat.
Ani nevíte jak mě to vytočilo! Já už tu zednickou pakáž nemůžu ani cejtit!!
Kdo nestavěl nepochopí.
Nakonec jsem zjistil,že terasu mám zamalovanou už v projektu a kolaudaci za sebou. Takže dlouhej nos na stavební firmy