regulátor k solárnym panelom
Moderátor: Moderátoři
regulátor k solárnym panelom
A kutilmile - nelituju tě
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
EKKAR píše:Jestli myslíš odpojení baterie při zastínění panelu a poklesu napětí na něm, tak do proudů v řádu 2-3A stačí patřičně proudově dimenzovaná Schottkyho dioda v sérii se solárním panelem - je to jednodušší, než se bastlit s nějakým odpojovačem...
Je to sice jednoduché řešení, ale nevhodné. Zapojení solárního článku bez zátěže mu silně zkracuje životnost. To spíš může pracovat do zkratu.
jezevec píše:Je to sice jednoduché řešení, ale nevhodné. Zapojení solárního článku bez zátěže mu silně zkracuje životnost. To spíš může pracovat do zkratu.
Jezevče, nějak zapomínáš na fyziku - fotovoltaika pokud není dostatečně osvětlená, chová se jako normální dioda, zapojená v propustném směru > vybíjí k ní připojený akumulátor. Teprve po osvětlení dostatečným světelným výkonem začne produkovat proud - a když tomu proudu do cesty směrem k baterce vložíš Schottkyho přechod, nestane se nic jiného, něž že ten panel bude muset dodat o cca 0,35 - 0,4V více, aby to přes ten Schottkyho přechod procpal - ale rozhodně nebude makat bez zátěže... Ergo kladivo - bez té diody se bude při zastínění zbytečně ohřívat nežádoucím zpětným proudem - což jak správně tvrdíš, panelu zkracuje dobu života. S diodou naopak zůstane studenej jak mrtvej Eskymák... A pokud vyleze "pupenec" zpoza mraku, může dodávka a tím pádem zátěž nerušeně pokračovat.
To, o čem Ty mluvíš, je odpojovač NABITÉHO akumulátoru - ten je pro solární panel nežádoucí, je lépe řešit ochranu před přebíjením jinak, nejlépe paralelním zátěžovým regulátorem.
Andrea píše:A ty EKKARe víš, proč je pro fotovoltaický panel nevhodný provoz naprázdno? Já se snažím něco o tom najít na netu a nic nenacházím.
Přesně tak, není nikde nic, osobně se domnívám, že se jedná o možnost destrukce ohřátého přechodu (přechodů) napěťovým průrazem - nevím, nikde jsem se nic bližšího nedověděl - jen to, že pro ochranu akumulátorů před přebíjením je u větrných generátorů doporučován odpojovač a u solárních panelů paralelní zátěžový regulátor - důvod nikdo nikde pořádně neuvádí.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
EKKAR píše:Andreo, já zatím osobně solární energii využívám jen v podobě plastových solárních panelů na ohřev vody v bazénu - fotovoltaiku provozuju pouze v mikroměřítku jako články, umožňující fungovat mé letité kalkulačce v kutlochu, takže zatím tenhle problém nepotřebuju nijak akutně řešit - což ale neznamená, že časem nebudu krutovládou Romanovců z ČEZu donucen k produkci elektriky i tímto "vesmírným" způsobem...
No já už se tou vesmírnou výrobou elektřiny zaobírám trochu blíže. Zatím si jen hraju s malými panýlky, ale chtěla bych koupit aspoň 100W panel a ta zpráva o škodlivosti provozu naprázdno mě poněkud zaskočila. Čekala jsem spíš že bude vadit provoz do zkratu.