regulátor k solárnym panelom

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
standa931

regulátor k solárnym panelom

#1 Příspěvek od standa931 »

Dobrý chcel by som si spravit regulátor pre nabíjanie batérie 12v a 9v solárnym panelom a potreboval by som obvod, ktorý by mi napetie udržoval konštantné .. na zrazenie napetia použijem stabilizátor, ale potrebujem obvod, ktorý by mi pri poklese napetia pod 12 v resp pod 9v odpojil batériu. dakujem
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

Jestli myslíš odpojení baterie při zastínění panelu a poklesu napětí na něm, tak do proudů v řádu 2-3A stačí patřičně proudově dimenzovaná Schottkyho dioda v sérii se solárním panelem - je to jednodušší, než se bastlit s nějakým odpojovačem...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od jezevec »

EKKAR píše:Jestli myslíš odpojení baterie při zastínění panelu a poklesu napětí na něm, tak do proudů v řádu 2-3A stačí patřičně proudově dimenzovaná Schottkyho dioda v sérii se solárním panelem - je to jednodušší, než se bastlit s nějakým odpojovačem...

Je to sice jednoduché řešení, ale nevhodné. Zapojení solárního článku bez zátěže mu silně zkracuje životnost. To spíš může pracovat do zkratu.
Andrea

#4 Příspěvek od Andrea »

jezevec píše:Je to sice jednoduché řešení, ale nevhodné. Zapojení solárního článku bez zátěže mu silně zkracuje životnost. To spíš může pracovat do zkratu.

A proč mu to zkracuje životnost?
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od pajosek2 »

To by mne taky zajímalo,ještě jsem to neslyšel,ale pokud je to pravda,tak je to důležitý poznatek.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od jezevec »

Andrea píše:A proč mu to zkracuje životnost?

Technické zdůvodnění už si nepamatuji, ale mělo by to být napsáno v kat. listu panelu. Ještě mu škodí přehřívání, při montáži je třeba dbát na možnost volného proudění vzduchu.
EKKAR

#7 Příspěvek od EKKAR »

jezevec píše:Je to sice jednoduché řešení, ale nevhodné. Zapojení solárního článku bez zátěže mu silně zkracuje životnost. To spíš může pracovat do zkratu.

Jezevče, nějak zapomínáš na fyziku - fotovoltaika pokud není dostatečně osvětlená, chová se jako normální dioda, zapojená v propustném směru > vybíjí k ní připojený akumulátor. Teprve po osvětlení dostatečným světelným výkonem začne produkovat proud - a když tomu proudu do cesty směrem k baterce vložíš Schottkyho přechod, nestane se nic jiného, něž že ten panel bude muset dodat o cca 0,35 - 0,4V více, aby to přes ten Schottkyho přechod procpal - ale rozhodně nebude makat bez zátěže... Ergo kladivo - bez té diody se bude při zastínění zbytečně ohřívat nežádoucím zpětným proudem - což jak správně tvrdíš, panelu zkracuje dobu života. S diodou naopak zůstane studenej jak mrtvej Eskymák... A pokud vyleze "pupenec" zpoza mraku, může dodávka a tím pádem zátěž nerušeně pokračovat.
To, o čem Ty mluvíš, je odpojovač NABITÉHO akumulátoru - ten je pro solární panel nežádoucí, je lépe řešit ochranu před přebíjením jinak, nejlépe paralelním zátěžovým regulátorem.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
Andrea

#8 Příspěvek od Andrea »

A ty EKKARe víš, proč je pro fotovoltaický panel nevhodný provoz naprázdno? Já se snažím něco o tom najít na netu a nic nenacházím.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od jezevec »

Ne, panelu škodí, je-li osvětlen a jeho výstup je nezatížen čili v "luftě". Neměl jsem na mysli zpětný proud z akumulátoru, ten je samozřejmě potřeba eliminovat.
EKKAR

#10 Příspěvek od EKKAR »

Andrea píše:A ty EKKARe víš, proč je pro fotovoltaický panel nevhodný provoz naprázdno? Já se snažím něco o tom najít na netu a nic nenacházím.

Přesně tak, není nikde nic, osobně se domnívám, že se jedná o možnost destrukce ohřátého přechodu (přechodů) napěťovým průrazem - nevím, nikde jsem se nic bližšího nedověděl - jen to, že pro ochranu akumulátorů před přebíjením je u větrných generátorů doporučován odpojovač a u solárních panelů paralelní zátěžový regulátor - důvod nikdo nikde pořádně neuvádí.
Andrea

#11 Příspěvek od Andrea »

Zatím jsem našla 4 regulátory dobíjení a všechny solární panel po nabití akumulátoru odpojují.

Jak se může napěťově prorazit PN přechod v propustném směru? 8O
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od pajosek2 »

No já o tom moc nevím,ale nemůže to fungovat podobně jako peltierův článek? To myslím,že průchodem proudu se to samo chladí na osvětlené ploše a při přerušení proudu se přechod přehřeje slunečním zářením? Nebijte mne je to jen teorie.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
EKKAR

#13 Příspěvek od EKKAR »

Andreo, já zatím osobně solární energii využívám jen v podobě plastových solárních panelů na ohřev vody v bazénu - fotovoltaiku provozuju pouze v mikroměřítku jako články, umožňující fungovat mé letité kalkulačce v kutlochu, takže zatím tenhle problém nepotřebuju nijak akutně řešit - což ale neznamená, že časem nebudu krutovládou Romanovců z ČEZu donucen k produkci elektriky i tímto "vesmírným" způsobem...
Andrea

#14 Příspěvek od Andrea »

EKKAR píše:Andreo, já zatím osobně solární energii využívám jen v podobě plastových solárních panelů na ohřev vody v bazénu - fotovoltaiku provozuju pouze v mikroměřítku jako články, umožňující fungovat mé letité kalkulačce v kutlochu, takže zatím tenhle problém nepotřebuju nijak akutně řešit - což ale neznamená, že časem nebudu krutovládou Romanovců z ČEZu donucen k produkci elektriky i tímto "vesmírným" způsobem...

No já už se tou vesmírnou výrobou elektřiny zaobírám trochu blíže. Zatím si jen hraju s malými panýlky, ale chtěla bych koupit aspoň 100W panel a ta zpráva o škodlivosti provozu naprázdno mě poněkud zaskočila. Čekala jsem spíš že bude vadit provoz do zkratu. :nevim:
EKKAR

#15 Příspěvek od EKKAR »

Paralelní regulátor není provoz do zkratu...
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“