Měření proudu
Moderátor: Moderátoři
Měření proudu
budu mít motor, který budu regulovat pomocí PWM a potřebuju tím procesorem kterým budu generovat to PWM, aby mi i měřil procházející proud tím motorem.. On je jaksi problém s tím, že PWM je bud max. nebo nic tak nevímjak to udělat. Dát za bočník RC článek ?? Nebo napadá někoho něco ?
Děkuji
caven píše:Zdravím, chtěl bych se zeptat na nějakou radu pro měření proudu. Příklad:
budu mít motor, který budu regulovat pomocí PWM a potřebuju tím procesorem kterým budu generovat to PWM, aby mi i měřil procházející proud tím motorem.. On je jaksi problém s tím, že PWM je bud max. nebo nic tak nevímjak to udělat. Dát za bočník RC článek ?? Nebo napadá někoho něco ?
Děkuji
Ale PWM snad reguluješ napětí a né proud, proud vypadá jinak.
No jo,ale jsou situace,kdy cívka začne ztrácet své vlastnosti cívky.Například když sekundárem je neroztočená kotva motoru.Pak ten proudový náraz nastupuje docela zřetelně.Variola píše:Jak jste se to učili ve škole? "Cívka jako dívka..."
Jinak když už tam máš procesor, tak dej do série s motorem bočník a měř napětí na něm.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
Nemám zájem o korekci pravopisu.
pajosek2 píše:Asi v polovině vlákna se psalo o nárazu při zapnutí,tak jsem na to reagoval.Měl jsem zato,že se jedná o proudový náraz při rozběhu. Něco jsem špatně pochopil? nebo mysleli proudové nárazy při jednotlivých pulzech regulace?
No mně to připadá tak, že caven má představu, že při PWM "bude napětí <=> bude proud ("proudový náraz") nebude napětí <=>nebude proud" . Takže se ptá, jak změřit proud, který občas bude a občas nebude - viz jeho návrh RC členu za bočníkem.
Pak se to trochu zamotalo s cavenovou představou proudového nárazu(při každém pulzu napětí od PWM) s představami ostatních o proudovém nárazu jako jevu při spuštění.
Ještě se do toho připletla cívka:
To je pravdivé tvrzení, ale v této konstelaci vnáší další možné nesprávné výklady, protože při rozběhu motoru nastavá jev, který by se dal za proudový náraz považovat. Záleží na časovém měřítku obou dějů a na pohledu na to, co je proudový náraz. Zatímco pro cívku to je pěkně plynulý pozvolný nárůst proudu, pro motor to může být pěkná šupa.To já nevím, co tam máš za motor, ale když na cívku připojíš napětí, tak tam žádný proudový náraz není.
Ne že by to s tou cívkou nebyla pravda, ale indukčnost je tak malá, že se motoru zdá, jako by proud narostl skokem.
caven napsal:
Co to je regulovat proudově? Co chceš regulovat za veličinu? Otáčky? Moment?měřit můžu kdekoliv. Chtěl jsem ten motor regulovat proudově...