regulátor k solárnym panelom

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
PeteBurns
Zablokován
Zablokován

#31 Příspěvek od PeteBurns »

Samozrejme že poradím, 12V aku s tým môžeš kľudne nabíjať aj priamo, no veľké mínus bude to, že prúd bude iba taký aký je panel schopný dodať, čiže využiješ iba zlomok jeho skutočného využiteľného výkonu, takže ten menič by bodol :wink: Skúšať použiť spínaný menič aby dobíjal pri napätí menšom ako na akumulátore - dosť som sa nasmial pri tej predstave, panely určené pre 12V aku majú prevádzkové napätie zhruba 20V, ak pri slabom osvetlení na nich bude napätie menšie ako na aku, tak vtedy sú schopné dodať ledva pár mA :twisted: To zaručene nepokryje ani spotrebu samotného meniča :lol: Teraz už viem na stopro, že amorfné by som nekupoval, tie rozdiely medzi nimi a kryštalickými pod mrakom sú blbosti, rozdiel tam je minimálny, v oboch prípadoch výkon panelov klesne rádovo nižšie, prakticky sú tak či tak nepoužiteľné, no kryštalické zaberajú pri rovnakom výkone polovičnú plochu a cena závisí od výkonu, takže určite by som zvolil kryštalické. Ale pre panely s vyšším napätím je vhodnejšie zapojiť viac aku do série, namiesto meniča na 12V, aj kvôli stratám, aj menším prúdom z/do aku, nevýhoda je potom nutnosť zohnať menič nie z 12V ale z vyššieho napätia na 230V, bežne sa dajú zohnať hlavne 12/230 a 24/230...
Zmije

#32 Příspěvek od Zmije »

PeteBurns píše: ...cena závisí od výkonu...

Cena se dá přepočítat na cenu za normovaný výkon např. kč/1W, pro amorfni to vychází cca 70-80 kč/1W, pro mono a poly krystalické 100-150kč/1W.
Zmije

#33 Příspěvek od Zmije »

BOBOBO

#34 Příspěvek od BOBOBO »

Malinko jsem zapátral . No a tak je to - odsluněný panel nemusí být zapojen . Osluněný musí být zatížen , jelikož odběrem proudu se ochlazuje . Právě teplota při oslunění je tím "špatným". Při přehřátí dochází k difuzi a poškození článků . Doprecizovaná otázka zněla : Panel fotovoltaických článků konstruovaný k nabíjení aku zapojen přes ideální diodu . Je nutné zatěžovat panel u kterého dojde vlivem odslunění k poklesu potenciálu pod úroveň dobíjení aku ? A jinak citace z VŠCHTPHA : Vladimir Myslik píše: Vnejsim obvodem nebude tedy protekat proud. Potom se nastavi uvnitr struktury rovnovazny stav mezi difuzni slozkou proudu, polni slozkou proudu a nadbytecnymi nosici proudu generovanymi absorpci zareni. Ten rovnovazny stav znamena permanentni pohyb elektronu a der v dusledku gradientu koncentrace a vznik vazanych naboju na hranici ochuzene vrstvy. Vysledkem je potencialova bariera a elektrické pole v ochuzene oblasti zname z PN prechodu. Do tohoto pole se dostavaji vznikajicii pary nadbytecnych nosicu naboje, jsou separovany a zpusobuji meritelnenapeti na svorkach clanku (napeti naprazdno). Pokud neni odebirany proud budou nadbytecne nosice postupne rekombinovat, pcicenz se nastavi zase rovnovazny stav. Pricinou starnuti dude majoritne kosmicke zareni a teplota by se uplatnil az pri vyssich hodnotach, kdy se zvysuji difuzni koeficienty dopantu PN prechodu. Takže zkratový regulátor a ochranu před kosmickým zářením ..............
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od pajosek2 »

Takže má doměnka na začátku tohoto vlákna o ochlazování průchodem proudu byla správná? Tyhle informace jsou pro mne důležité.Plánuji možná příští rok osadit střechu cca 100m čtverečních fotovoltaikou a dodávat do sítě.Jen musím zvolit vhodného investora a jdu do toho.Pokud se to osvědčí,tak do budoucna dalších cca 100m čtverečních. Zatím čekám na finanční nabídky jednotlivých firem. takže pokud někdo má zkušenost s dobrou firmou budu rád.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Nemám zájem o korekci pravopisu.
Andrea

#36 Příspěvek od Andrea »

Přide mi to jako říkat, že zenerka v paralelním stabilizátoru, se při větším odběru ochlazuje průchodem proudu.

Máš Pajosku spočteno, za jak dlouho se ti ten 1 - 2 mil. vrátí?
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od pajosek2 »

Návratnost asi 7 let. Samozřejmě podle místních podmínek. Takže počítám 7-9 let. Záleží taky na způsobu prodeje energie.Zelený bonus-Přímý prodej.

Co se týká toho ochlazování,tak jsem to přirovnával k Peltierovu jevu,ne k zenerce.
To,že někdo dělá věci jinak než by jsi je dělal Ty ještě neznamená,že to dělá špatně.

Andrea

#38 Příspěvek od Andrea »

pajosek2 píše:Návratnost asi 7 let. Samozřejmě podle místních podmínek. Takže počítám 7-9 let. Záleží taky na způsobu prodeje energie.Zelený bonus-Přímý prodej.

Dost optimistický odhad. Ale třeba bude za 5 let stát elektrika dvakrát co dnes.

pajosek2 píše:Co se týká toho ochlazování,tak jsem to přirovnával k Peltierovu jevu,ne k zenerce.

Myslím, že se to nechová jako Peltier. Spíš jako ten zdroj s paralelní zenerkou, co neodeberu, spálí se na zenerce.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#39 Příspěvek od pajosek2 »

Já myslím,že namáš dost info o výkupních cenách zelené energie.Výkupní cena je podle zákona garantovaná zákonem a to dost vysoko. Dále osvobození od daně 5 let.Není to můj odhad,ale propočet firmy,která to montuje na klíč.

Maskot

#40 Příspěvek od Maskot »

V tom Kocourkistanu delat plany na 9 let je dost odvaha.A spolehat na zelene zakony no,nevim,osobne mit ty prachy investoval bych asi do jinych veci navzdory tomu,zze tohle je zajimave a navic i uzitecne.
Andrea

#41 Příspěvek od Andrea »

pajosek2 píše:Není to můj odhad,ale propočet firmy,která to montuje na klíč.

A jakou ta firma dává záruku, že se to za 7 let zaplatí? Papír toho totiž snese hodně, zvláště když jde o to něco prodat. :wink:
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#42 Příspěvek od pajosek2 »

Já vím,riziko je vždy.Když začínáš podnikat,tak nemáš záruku,že to bude prosperovat.Když vstoupíš do manželství,tak nemáš jistotu.někdy prostě musíš zariskovat,aby jsi něčeho dosáhla,ale to Ti určitě nemusím říkat.V této oblasti jsou,ale celkem solidní právní garance pod záštitou ERÚ. Nejlepší bude pokud se podíváš na nějaké stránky fotovoltaických elektráren.

Třeba tady. http://www.fotovoltaicke-elektrarny.cz/

Andrea

#43 Příspěvek od Andrea »

pajosek2 píše:Já vím,riziko je vždy.Když začínáš podnikat,tak nemáš záruku,že to bude prosperovat.Když vstoupíš do manželství,tak nemáš jistotu.někdy prostě musíš zariskovat,aby jsi něčeho dosáhla,ale to Ti určitě nemusím říkat.V této oblasti jsou,ale celkem solidní právní garance pod záštitou ERÚ. Nejlepší bude pokud se podíváš na nějaké stránky fotovoltaických elektráren.

Třeba tady. http://www.fotovoltaicke-elektrarny.cz/

Ale já Pajosku umím číst a počítat, docela dobře a mě vychází ta návratnost tak na 12let když všechno půjde jak má.
pajosek2
Kontaktovat uživatele:

#44 Příspěvek od pajosek2 »

A jakou sazbu za kWh sis dosadila? jakou účinnost? a jaké místní podmínky? :wink: nepochybuji o Tvých početních schopnostech,ale nemáš dost info. Víš například o burze střech?

Andrea

#45 Příspěvek od Andrea »

pajosek2 píše:A jakou sazbu za kWh sis dosadila? jakou účinnost? a jaké místní podmínky? :wink: nepochybuji o Tvých početních schopnostech,ale nemáš dost info. Víš například o burze střech?

Dosadila jsem to co píšou v tom odkazu co jsi dal. 90kWh/rok z 1m^2, 14500Kč za pořízení 1m^2 a 13,50Kč/kWh.
Odpovědět

Zpět na „Svářečky, UPS, nabíječe, měniče, zdroje, trafa a další“