Jak MS-DOS přebírá čas z RTC?

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mihal

#16 Příspěvek od mihal »

K comu mimo melancholie je dobry zbastleny, PC nekompatibilny pocitac s dosom?
Maskot

#17 Příspěvek od Maskot »

Sikovna a trpeliva,ja bych to asi davno poslal kamsi :)
Andrea

#18 Příspěvek od Andrea »

mihal píše:K comu mimo
melancholie je dobry zbastleny, PC
nekompatibilny pocitac s dosom?

Tak, k uspokojeni potreb.
p32

#19 Příspěvek od p32 »

Nechci ti do toho moc kecat Andreo, je to už nějaká doba, co jsem si s tím hrál, ale mám dojem, že DOS skáče jen na standardní ukazovátka. Psala jsi, že jsi dělala úpravy v BIOSu, takže bych to zkusil s původním BIOSem a pokud by to šlo, tak je problém jen v těch úpravách BIOSu. Pokud se pamatuji, tak i to přerušení jede přes nějaká ukazovátka na podprogram, který čte z nějakých adres to datum a čas. Takže bych si zkontroloval, jestli jsi tam něco posouvala, odskoky v programu a jestli čte ty správné adresy s hodnotama data a času. Víc bych asi neuměl poradit.
Andrea

#20 Příspěvek od Andrea »

Já jsem nedělala úpravy BIOSu, já jsem si proto ten počítač napsala BIOS. A už je to vyřešené. DOS skutečně čte aktuální čas z čítače tiků, takže při startu je potřeba ten čítač inicializovat časem z RTC. Nikde se to nepíše, ale našla jsem tu sekvenci i v AMI BIOSu pro 286ku, takže to tak prostě je.
Zmije

#21 Příspěvek od Zmije »

Nedaly by se podobné informace vydolovat ze zdrojáků freedosu? ikdyž ten může hodiny načítat jinak, ale když už to funguje :D ...
Andrea

#22 Příspěvek od Andrea »

Zmije píše:Nedaly by se podobné informace vydolovat ze zdrojáků freedosu? ikdyž ten může hodiny načítat jinak, ale když už to funguje :D ...

Tak FreeDOS bere čas taky z tiků časovače :)
piitr
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od piitr »

Hmm, to je blbá chyba. To by mě nenapadlo, já těm popisům vždycky docela věřil. Jsi dobrá, žes to našla.
p32

#24 Příspěvek od p32 »

Tak to jsem špatně pochopil s tím BIOSem :wink:
piitr
Kontaktovat uživatele:

#25 Příspěvek od piitr »

Já si stejně myslím, že si Andrea trochu zjednodušuje práci, když chce použít hotový operační systém. A použití 8086 je teda úplná srabárna.
vladom

#26 Příspěvek od vladom »

Je to sice trochu mimo mísu, ale zajímalo by mne jestli někdo sepsal chyby Sysmanu, když už se tu vzpomíná.
Andrea

#27 Příspěvek od Andrea »

piitr píše:Já si stejně myslím, že si Andrea trochu zjednodušuje práci, když chce použít hotový operační systém. A použití 8086 je teda úplná srabárna.

8O A jakou práci jsem si prosím zjednodušila a v čem je použití x86 (80C188XL) srabárna?
piitr
Kontaktovat uživatele:

#28 Příspěvek od piitr »

Andrea píše:A jakou práci jsem si prosím zjednodušila a v čem je použití x86 (80C188XL) srabárna?
No, když už svůj vlastní počítač, tak pěkně od podlahy - vlastní návrh procesoru, vlastní instrukční sada, vlastní assembler, operační systém a tak. Takhle je to pořád takový skoro PC. To kdybys uměla, to by bylo něco. A né to takhle šolíchat.

P.S.: Chci Tě jen trochu pozlobit, já vím, že i takhle je to až až. :D
Andrea

#29 Příspěvek od Andrea »

piitr píše:
Andrea píše:A jakou práci jsem si prosím zjednodušila a v čem je použití x86 (80C188XL) srabárna?
No, když už svůj vlastní počítač, tak pěkně od podlahy - vlastní návrh procesoru, vlastní instrukční sada, vlastní assembler, operační systém a tak. Takhle je to pořád takový skoro PC. To kdybys uměla, to by bylo něco. A né to takhle šolíchat.

P.S.: Chci Tě jen trochu pozlobit, já vím, že i takhle je to až až. :D

Návrh vlastního procesoru s vlastní instrukční sadou už mám za sebou, teď jsem si chtěla postavit "PCčko".
piitr
Kontaktovat uživatele:

#30 Příspěvek od piitr »

Tak, a mám to. Já jsem si chtěl vždycky postavit počítač jen z tranzistorů (takovej úplně minimalistickej), ale asi už se k tomu nedostanu. Taky pořád nevím, jak bych udělal paměť. To ještě nemáš, že ne? Nebo jo?
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“