stolica na alternatory

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
BOBOBO

#16 Příspěvek od BOBOBO »

Ložiska + převody + "větrák" .
Jancis1

#17 Příspěvek od Jancis1 »

To mi je jasné že kdesi sa to stratiť musí a uviedol som to len pre zaujímavosť. Motor vysávača okrem toho dosť zohrieva prúdiaci vzduch, takže tam budú tiež dosť veľké straty.
D.i.n.g.o

#18 Příspěvek od D.i.n.g.o »

Jancis: to ano, ale dá se to chladit větrákem. Má to snadnou regulaci, motor se dá sehnat prakticky zadarmo. A na altík se to dá nopojit přímo bez nějakých převodů.....
EKKAR

#19 Příspěvek od EKKAR »

D.i.n.g.o píše:Jancis: to ano, ale dá se to chladit větrákem. Má to snadnou regulaci, motor se dá sehnat prakticky zadarmo. A na altík se to dá nopojit přímo bez nějakých převodů.....

A hlavně - s téměř nezatíženým alternátorem to bude točit jako s kolotočem, v původním dotazu myslím nejde ani tak o výkonový test altíku, jako o test chodu - jestli se točí jak má a jestli regec nabíhá na správné napětí kolem 14,5V v přijatelném rozsahu otáček. Nějaký takový 28V/150A altík do TATRY 815 by po zatížení asi zastavil nejeden "pětikoňák", používaný dřív v "dží-zet-dý" třeba u fukaru na slámu/senometu...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
D.i.n.g.o

#20 Příspěvek od D.i.n.g.o »

No on ten altík zatížený bude, ale jen akumulátorem který bude "dobíjet" takže by se dalo odhadovat že to zatíží motor z vysvače max. 100W.

Nevím proč se vyhýbat jednoduché konstrukci a vymejšlet složitosti.

Jo mimochodem, mám doma dva stejnosměrné motory ze starýho PC myslim, že jsou na 28V nebo 70V teď nevím přesně a mají 280W. Mají velice malý a hubený rotor a jako stator parádně velké magnety.
Pak mám ještě nějaký 30V stejnosměr kolem 200W, takže já bych věděl co použít.

Jo kdyby měl někdo zájem o ten 280W, za odvoz je jeho, k dostání o víkendu kousek od Žamberka. po víkendu můžu dát i foto.
kbulda

#21 Příspěvek od kbulda »

Já když jsem dříve opravoval alternátory a dynama, tak jsem si vystačil s ruční el. vrtačkou. Je v ní regulace otáček už vestavěná. Do sklíčidla jsem upnul uříznutou tyčku od Goly, na ní ořech a ten ořech nasadil na matici řemenice alternátoru. A už to frčelo. 2200 ot. mi úpně stačilo na zkoušku po opravě.
chroustek

#22 Příspěvek od chroustek »

Ahoj, nekdo se ptal jak to maji profi stolice. Ty starsi tam maji mechanicky variator. Novejsi pravdepodobne menic anebo hydrogenerátor, jako je to na stolicích pro serizování vst. čerpadel.
jeneburg

#23 Příspěvek od jeneburg »

Tak ja to mam vyresene asynchronnim motorem 1,5kW, frekvencni menic, pneumaticke napinani remenu, rizeni PLC, vizualizace ControlWeb. Zatez alternatoru cca 30A.
Přílohy
IMG_1100_resize_resize.jpg
(229.45 KiB) Staženo 255 x
kysmen

#24 Příspěvek od kysmen »

tak to vypadá moc pěkně :prst:
jak řešíš záměnu altíků ? Nebo je ten červený plech nějaký univerzální?
jeneburg

#25 Příspěvek od jeneburg »

to cervene neni plech, ale kus poctiveho zeleza, vyfrezovana vlastne takova prisma, a zvrchy je to no ten alternator pritlacen pomoci takoveho Ucka se sroubovici uprostred. Jde to na tom obrazku trochu videt. To ucko je dole, stejne jako ta spodni prosma vsazeno do do drazek horni pracovni desky. Zatim jsem tam chytnul kazdy alternator.
blahojan

#26 Příspěvek od blahojan »

Velmi pekne :D
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“