regulace lodniho elektromotoru na 12V K.O

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
pagotamd

regulace lodniho elektromotoru na 12V K.O

#1 Příspěvek od pagotamd »

prejel jsem si cast sveho lodniho elektromotoru autem ,tu plastovou cast kde je zabudovana i regulace rychlosti

puvodne mel motor 5rychlosti a 2jako zpatecka na plny vykon odber asi 50A

ve vysypane regulaci jsem nanasel niz zvlastniho otocny segment a par plíšku

do regulace vedou dva kabely cerna+cervena primo z baterie
z regulace vede dale cernej+cervenej+modrej+zlutej kabel duralovou trubkou primo do motoru

potreboval bych vedet jestli lze zapojit motor nejak naprimo prez jeden spinac a bud bude motor vypnuty nebo pojede na plny vykon "puvodne 5ta rychlost"
dekuji
Davidus
Zablokován
Zablokován

#2 Příspěvek od Davidus »

mělo by to jít, při startu bude velkej proudovej odběr, ale pokud budeš mít kvalitní spínač...
a nebo si postav obyč PWM regulátor a mužeš výkon regulovat pomocí potenciometru :-)
Davidus
Zablokován
Zablokován

#3 Příspěvek od Davidus »

ještě pozor! je to DC motor? nebo jakej? Pač to vypadá že je tam střídavý :-(
Pokud obyč DC tak třeba s malou upravou http://www.ges.cz/?page=index&or=sort&i ... ES07800037, s několika upravama (je tam schema)
pagotamd

#4 Příspěvek od pagotamd »

vyfotil jsem jak ta regulace vypada ,ty kabely omotane cernou paskou jsou privod z baterie ,foto mizerne ale fotak ma nekde manzelka a uz nevi kde o)

tendle motor uz bych pouzil pouze jako pohon mojeho specialniho kajaku ,takze by bylo dobre reseni udelat pouze nejaky vypinac zapnuto-vypnuto a aby mohl byt 2m od uchyceni motoru na konci lode

dale bych se chtel zeptat: jeste nez jsem motor poskodil musel jsem prodlouzit kabely od baterie z puvodnich 2m na 4.5m -nemuze mit takto prodlouzeny kabel nejaky negativni vliv na spotrebu proudu ? a vykon motoru ,muj special jezdil sice nadherne ,ale chtel bych to overit, protoze jsem elektro lama
pokud moje upravy kajaku pro elektropohon chci mit dotahnute dokonce ,musim zacit studovat :P
Přílohy
Snímek 002.jpg
(113 KiB) Staženo 145 x
Snímek 001.jpg
(133.19 KiB) Staženo 125 x
jarda_k

#5 Příspěvek od jarda_k »

To vypadá. že je to "jen" přepínač, který kombinuje vinutí pro jednotlivé rychlosti. Žádnou jinou regulaci na obrázku nevidím.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#6 Příspěvek od Davidus »

zajímavej přepínač na 50A... silové kontakty, pak není co řešit pokud ti nevadí že nebudeš moct regulovat výkon, tak si dej jen vyp/zap ale nějakej kvalitnější aby se ti hned nespekl
pagotamd

#7 Příspěvek od pagotamd »

tu je jeste detajl tej regulace"prepinace" po rozebrani popraskanejch dilu

jak to mam zapojit naprimo-aby motor bezel napno, tak abych mohl umistit vypinac zap/vyp nekde v pulce kabelu od baterie k motoru ?

nevim hlavne jak napojit ty dva kabely z baterie na ty 4 co vedly z toho prepinace rychlosti
Přílohy
Snímek 003.jpg
(78.82 KiB) Staženo 129 x
jarda_k

#8 Příspěvek od jarda_k »

Kdybych to řešil já, tak se snažím složit alespoň přibližně přepínač do původního stavu a podíval bych se, které kontakty (dráty) jsou v jednotlivých polohách propojeny. Pak si vyber jen polohu která se ti hodí a propoj dráty stejným způsobem. Jeden drát přeruš a dej na něj vypínač dimenzovaný na maximální proud. Pokud to cheš ovládat na dálku, nemusíš tahat silné dráty, ale použij dráty původní a na dálku si přitáhni jen ovládání patřičně dimenzovaného relé. Relé bude v okamžiku sepnutí odebírat nějaký proud v řádu 100vek mA. To je ale docela zanedbatelné proti odběru proudu motoru.
rnbw

#9 Příspěvek od rnbw »

Akurat to rele na 50A asi nebude uplna sranda.
Davidus
Zablokován
Zablokován

#10 Příspěvek od Davidus »

tak víc relé paralelně by šlo použít, ikdyž je to takové...
co stykač?
jarda_k

#11 Příspěvek od jarda_k »

mi-ro

#12 Příspěvek od mi-ro »

Davidus píše:tak víc relé paralelně by šlo použít, ikdyž je to takové...
co stykač?
nešlo, nejde totiž o průběžný proud ale o impulz při zapnutí a jedno z paralelních relé bude vždycky rychlejší.
..to bude jen ňákej odpůrek
bu2520

#13 Příspěvek od bu2520 »

ty dráty nevypadají , že by byly určené na 50A . Nevím jak je to zapojené, jen mě napadlo soused přinesl na opravu synovo auto na 12V aku s dvěma motory a mělo dvě rychlosti které se řadily pomocí přepínačů, 1: motory do série 2: motory paralelně , ale jinak myslím, že 30A autorelé to v pohodě zvládnou.
jardalosos

#14 Příspěvek od jardalosos »

zdravím,napiš o jaký typ (výrobce )se jedná...pár jsem jich už opravoval,neměl by být problém sehnat originál nebo podobný...a takové proudy tam opravdu netečou...byl zabudován v rukojeti řízení?
Davidus
Zablokován
Zablokován

#15 Příspěvek od Davidus »

mi-ro píše:
Davidus píše:tak víc relé paralelně by šlo použít, ikdyž je to takové...
co stykač?
nešlo, nejde totiž o průběžný proud ale o impulz při zapnutí a jedno z paralelních relé bude vždycky rychlejší.

právě, nad tím sem se taky zamýšlel :roll: následnýmu proudu by to pak nevadilo, ale při zapnutí by se u jednoho víc opalovaly kontakty. Nebo přes trand, ale to už bude lepší to relé...
Odpovědět

Zpět na „Poradna“