Nedobíjení Varta blue dynamic v autě na 100%
Moderátor: Moderátoři
- czatlantis
Nedobíjení Varta blue dynamic v autě na 100%
Je umístěná ve Volvu XC70 a nějak se špatně nabíjí-občas když se delší dobu nejezdí s autem tak se nedá nastartovat-to asi dělá vybíjení alarmem atd. ale jde spíš o to, že ta baterka má malou kapacitu. Teď ju mám tady vytaženou a "magické oko" je ve stavu "vykřičník" a to se s ní v posledních 3dnech ujelo asi 400km. Auto nabíjí na 14V.
Otázka: nepotřeují tyhle bezúdržbovky vyšší napětí nebo nějak jinak nabíjet?
Protože teď jsem ji připojil na 13,8V a teče do ní už několik hodin asi 1,5A takže není schopná se v tom autě nabít po dobu jízdy na 100%.
Díky za odpovědi
- czatlantis
Ale už v začátku s ní byl problém, že taky "magické oko" zčernalo a z reklamace nám ji vrátili s tím, že byla akorát nedobitá.
Koupil sem japonskou údržbovou Yuasa 72 Ah.Jsem zvědavej co vydrží.
- czatlantis
rnbw píše:Tak potom je problem s dobijanim a treba to dat opravit.
Dobíjí na 14V, dokonce ani žádný výkyvy tam nejsou. Zkoušel jsem rožnout světla, zapnout topení pod sedadlama a všechnu možnou zátěž ale drželo to pořád na 14V, v tom problém nebude
Jedině ji dát na jednopulsně usměrněný napětí paralelně s žárovkou ,aby ještě nevařila a nechat ji tam 14 dní školit.
- czatlantis
Tym databazam, ktore maju vyrobcovia akumulatorov, sa neda velmi verit. Kupoval som do Mazdy, na webe EXIDE som nasiel, ze tam ma ist 50Ah. Predtym tam bola VARTA 50Ah, ale bola prilis mala (nevyplnala cele miesto na bateriu). Podla rozmerov som nakoniec kupil EXIDE 60Ah - pasuje tam uplne presne. A zo servisneho manualu mi bolo zistene, ze tam ta 60Ah aj ma byt (a z vyroby bola).
- tatramacek
- czatlantis
Atlan píše:Podla toho co je tam za altik by slo pridat tam diodu do obvodu a napetie by sa zvysilo o 0,7V...len co na to ostatna elektronika a ziarovky....
No 1) jak můžu diodou zvýšit napětí? (jako dát to před vstup obvodu, kde to čte aktuální napětí, aby si to myslelo, že je tam míň?)
2) v autě se fakt vrtat nebudu, to raděj koupím jinej aku
3) nevím, jestli by jakákoliv změna napětí byla takhle jednoduše možná...to není stodvacítka čéče...
Regulator napatia na alternatore (ako ktory typ) je napajany z 3 pomocnych diod to napatie zaroven sluzi aj ako kontrolovane napatie tj ak je 13,8V aj na vystupe mostika altika bude caa13,8V no a ak medzi tie 3 diody a regulator vrazzis diodu na regulatore bude potom 13,8V ale na mostiku altika 13,8+0,7V.
Dioda by mala byt na zatazenie aspon 3A skor viac...zaleti od altika.