Ampérmetr s malým úbytkem napětí

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
XiNix

Ampérmetr s malým úbytkem napětí

#1 Příspěvek od XiNix »

Ahoj. Potřeboval poradit, někde sehnat schéma na digitální ampérmetr tak cca do 10A přesnost stačí 10mA. Problém všech ampérmetrů které jsem vygooglil je poměrně značný úbytek napětí při vysokém proudu, někde až 2,5V. Já si takový úbytek nemohu dovolit, maximálně tak úbytek 0,1 možná i 0,2V(kvůli provozu několika na vysokém napětí závislých zařízení na akumulátoru, takže při větším tomto úbytku bych přišel o několik desítek minut provozu na akumulátor). Asi budu muset použít boční větev s rezistory a nějaký OZ ale při takovém úbytku by to asi bylo dost laborování hlavně s linearitou měření. Jako výstup stačí určitý rozsah napětí, to pak povedu do MCU. Neví někdo o něčem?
Andrea

#2 Příspěvek od Andrea »

A co jako chceš vymýšlet, dej tam bočník 10mOhmů, za něj operák se zesílením takovým, abys využil plný rozsah převodníku a šup s tím do mcu.
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Nevím ,ale mám za to , že ty , dnes již letité , stavebnice modulů 3,5 místné mají vstupní napětí 0,2V ?
Atlan

#4 Příspěvek od Atlan »

jj a 2W strata na bočniku... 0,01R pri 10A ubytok 100 mV
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Mozno by stacilo len merat ubytok na privodnom kabli od akumulatora.
Artaban001

#6 Příspěvek od Artaban001 »

Jestli se Ti chce bastlit, tak vím o jednom řešení, kdy je úbytek napětí skoro 0. Jmenuje se buď klešťový ampérmetr - jsou typy co měří i stejnosměrný proud, nebo do přístrojových aplikací "Hallův transformátor". Ten zvládá jak AC, tak DC. funguje na stejné bázi jako klešťák AC-DC.
www.lem.com

Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“