Porucha zdroje SMART MX26
Moderátor: Moderátoři
RadekB píše:bobecek píše:To jo, ale právě mi to funguje jen s tou žárovkou, bez ní to napětí je 6,5V místo 5V.
Tak mas zavadu ve zpetne vazbe nebo nekde al v pristroji. Zdroj je stejny jako u Stronga 65xx tak pohledej. Fakt se me nechce k tomuto strepu neco hledat.
Hledal jsem celkem dlouho, ale nenašel jsem nic, asi neumím goglit, ale zjistil jsem, že by meli být stejné i v 5025, či 5250.
Nemáš to schema někde?
Jinak co se týká té zpětné vazby, jsou tam nějaké odpory ale z pěti proužky? Zřejmě budou v háji.
Díky.
Díky.
- Přílohy
-
zdroj.jpg- Zdroj smart MX26
- (288.74 KiB) Staženo 113 x
jopo166 píše:a nahradit ho inym ktore ma tieiste vystupne napetia by neslo mozno hej??
Ano, to by určitě šlo, vzhledem ale k rozsahu napětí na něm 3,3V - 30V by to bylo nejlepší z nějakého jiného sat. přijímače. Nebo ještě jedna možnost by byla, i kdyby nebyla všechna napětí, důležité by bylo těch 30V a 12V případně i 5V, zbytek by se dal dobastlit stab..
Jeden zdroj cely tu mám, ale napětí pouze 5V 12V -12V a -24V, to by bylo nevhodné pro tohle. Proto sháním nějaké podobné tráfko.
Killroy píše:Ani já tomu nevěřím. A jak víš že je vadné? Opto, ta reference tam, případně kondy..bobecek píše:Zjistil jsem následující:
V "háji" je trafo označení je BCK2596...
Killroy
Refernce vyměněna, opto také, kondy vstup i výstup rovněž, odpory proměrěné. Snímání napětí na referenci je z 3,3V a 5V.
Napětí výstup:
12V = 8,8V schází cca 37%
23V = 20V schází cca 15%
30V = 29,8V schází cca 5%
Teď s výstupem na referenci:
3,3V = 2,8V schází cca 33%
5V= 6.5V více o cca 30%
Na tohle nemám celkem jiné vysvětlení, pokud by byla přeci reference v "háji" tak je napětí všude třeba o 30% větší nebo menší, ale ne takhle???
Údajně někde poblíž střelil blesk, doma jim zhořelo zvonkové trafo na zvonky, 1Ks obyčejné žárovky a jedna úsporka.
V tom zdroji byl pouze vadný N-Fet a pojistka. Byl ale vyměn i UC3842.
Burajko píše:A ako si prisiel ze je vadne trafo? A ten "tranzistor" pri optoclene nie je nahodou tl431 ,cize nap. referencia 2,5V?
Je to TL 431, snímání na něj je ze 3,3V odpor 620R, proti odporu z 5V = 1,8K, oba jsou spojené přes R 911ohm na zem (jako dělič napětí) a z něj na prostřední vývod TL431.
Já bych řekl, že neumíš počítat s procenty. Přepočítej to.bobecek píše:...Refernce vyměněna, opto také, kondy vstup i výstup rovněž, odpory proměrěné. Snímání napětí na referenci je z 3,3V a 5V.
Napětí výstup:
12V = 8,8V schází cca 37%
23V = 20V schází cca 15%
30V = 29,8V schází cca 5%
Teď s výstupem na referenci:
3,3V = 2,8V schází cca 33%
5V= 6.5V více o cca 30%
Na tohle nemám celkem jiné vysvětlení, pokud by byla přeci reference v "háji" tak je napětí všude třeba o 30% větší nebo menší, ale ne takhle???
Údajně někde poblíž střelil blesk, doma jim zhořelo zvonkové trafo na zvonky, 1Ks obyčejné žárovky a jedna úsporka.
V tom zdroji byl pouze vadný N-Fet a pojistka. Byl ale vyměn i UC3842.
Rozptyly mezi výstupním napětím jednotlivých větví záleží jednak na jejich proudovém odběru a jednak na tom, které větve jsou ve zpětné vazbě zohledněny. V těchto zdrojích bývají někdy vadné usměrňovací Schottky. Zkus vyměnit třeba tu ve 12V větvi.
V každém případě je vyvrácena tvoje domněnka o vadném trafu. Teď je třeba zdroj připojit k ostatním obvodům a měřit, nejlépe osciloskopem, výstupní napětí.