programování PIC pomocí IC prog

Diskuze a poradna o programátorech a programování různých obvodů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
bu2520

programování PIC pomocí IC prog

#1 Příspěvek od bu2520 »

nejprve se chchi omluvit znalým ,jsem úplná lama a s picy mám minimum zkušeností.
Potřebuju do picu 16F873A nasypat data. Zjistil jsem, že s ponyprogramátorem spolupracuje ICprog . Ten data zapíše zverifikuje vše ok. Bohužel zařízení nefunguje a nejde mu ani oscilátor , ten jsem nastavil na XT je tam 20mega krystal. Jako soubory které mám mám .hex, .asm, .inc, .a16. Předpokládal jsem že hex soubor je ten který mám použít, nebo je to všechno jinak ? asi to je triviální otázka, tak se ještě jednou omlouvám.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od stepa »

Krystal mas nastavenej blbe...mrkni se do datasheetu. Kdyz mas 20M krystal, musis nastavit HS. Jinak do MCU "palis" HEX soubor. A jestli tam mas nejaky dlouhy cekaci smycky, tak si vypni Watchdog timer.
...to co pisu nemyslim zle, ikdyz to tak muze vyznit...
bu2520

#3 Příspěvek od bu2520 »

hs jsem nastavil, ale přesto , oscilátor nejede na krystalu není ani žádné napětí, tak že je vypnutý.
stepa
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od stepa »

bu2520 píše:hs jsem nastavil, ale přesto , oscilátor nejede na krystalu není ani žádné napětí, tak že je vypnutý.

Co ten watchdog? Posli sem schema zapojeni.
bu2520

#5 Příspěvek od bu2520 »

je to tenhle esr měřič bohužel je to v exotickém formátu http://pro-radio.ru/measure/3288/ který nevím jak zkonvertit, ale nepřijde mi, že by tam byl watchdog , je to jen klasické zapojení
stepa
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od stepa »

Co ma watchdog spolecnyho se zapojenim? Vzdyt to nastavujes v programatoru. Ptam se znova. Kdyz programujes, ZAPINAS HO, nebo NE?
bu2520

#7 Příspěvek od bu2520 »

aha promiň, mě napadnul hw watchdog a neuvědomil jsem si to . Bohužel nepsal jsem ten program, už je hotový, ke stáhnutí na tom webu, tak nevím jak to tam má řešené. Já bohužel končím na nějakém atmelu na jednoduchých prográmcím, tak to vlastně vůbec neumím
stepa
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od stepa »

Do tretice a naposledy. Co nastavujes v tom programatoru??? Zapinas watchdog, nebo ne? To pro ujasneni.

A kdyz jsme u toho. Jses si jisty, ze ten procik je OK? DPS sis navrhoval sam? Nemas tam botu? Jeste si nedal to schema. Jaky tam mas kondiky u krystalu? Na tech strankach jsem zadny nenasel(kdyz davas odkaz, tak dej alespon primo na to schema). Takze spousta dotazu by zmizela, kdybys dal to schema.

A jen tak mimochodem...Zkus ten MCU zapojit samotnej s krystalem a MCLR privedenym na napajeni, jestli se rozkmita.
bu2520

#9 Příspěvek od bu2520 »

programuju to přes ic prog, nikde jsem tam žádné zatržítko watchdogu nenašel ( třeba jsem nějakou zkratku nerozšifroval) procík je 100% v pořádku mám dva oba se chovají identicky. Dps je sice univerzál, ale tam už jsem chybu vyloučil napájení ok, mclr na plusu OK gnd oba zapojeny, na krystalu jsou 22pF kondíky, zkoušel jsem i 47pF stejný problém na pinech 9 a 9 je nulové napětí na 9 mi bargraf trochu ťuká ale na osciloskopu téměř nic.
schéma a program je tam v zipu na stažení bohužel jde otevřít jen v splan wieveru, ale nemají tam možnost exportu jedině h ovytiskoun a oskenovat, ale to dnes nepůjde. Dík za trpělivost
stepa
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od stepa »

bu2520 píše:ale nemají tam možnost exportu jedině h ovytiskoun a oskenovat, ale to dnes nepůjde.

Vzdyt existuje pitomej printscreen obrazovky :wink:

Jediny co me jeste napada je, ze neni naprogramovanej MCU. Zkusil bych nejdriv jinej programovaci SW. S ponyprogem by mel jit i WINPIC, tak to zkus. A ten ponyprog je urcite OK, mas ho vyzkouseny? Mas dobre zapojeny procesor pri programovani? Sam nevis, jestli to ponyprog umi programovat, jak jsem ted zjistil(ptal ses nato pred par dny). I primo na strankach ponyprogu je jako UNTESTED. Tim padem se nemas od ceho odpichnout a jdes na to odzadu(tudiz BLBE). Takze si spichni jednoduchy FUNKCNI programator pro COM PORT na ten PIC (treba tenhle: http://stepa.wz.cz/index.php?page=prog2 ) a mas jistotu.

Pripadne zkusit napsat jednoduchy programek blikani LEDky a zkusit to napalit, jestli to pujde. Po tom co jsem ted zjistil pochybuju.

A nastaveni watchdog timeru mas primo pod nastavenim oscilatoru, viz obrazek:
Obrázek
eljaro
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od eljaro »

no nic tak zvláštního na tom není já tak na to koukl a i natahl to do i progu obrazovka má vypadat takto

i podle zdrojáku to je v pohodě

PS:omluvte pravopis
Přílohy
1.JPG
(114.42 KiB) Staženo 95 x
bu2520

#12 Příspěvek od bu2520 »

aha, tak že watchdog, mám vypnutý ( žádné zatržítko) , právě ponyprog mi nešel ,ale pak jsem objevil, že ponyprog fuguje právě s icprogem, podu dám pice přečíst, tak se mi ve výpisu IC progu objeví to co jsem tam poslal i verifikace proběhne. Ten winpic zkusím děkuju .
bu2520

#13 Příspěvek od bu2520 »

tohle je schema
Přílohy
esr.JPG
(38.99 KiB) Staženo 178 x
bu2520

#14 Příspěvek od bu2520 »

eljaro píše:no nic tak zvláštního na tom není já tak na to koukl a i natahl to do i progu obrazovka má vypadat takto

i podle zdrojáku to je v pohodě

PS:omluvte pravopis

no jenom drobnost, je to s A indexem ta 273 čili 273A jinak mi to vypadá opticky stejně ale u 273 bez indexu mi to verifikuje s chybou u 273A je všechno v pořádku
eljaro
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od eljaro »

jestli to vidím dobře tak MCLR je připojeno přes ledku ?! asi by to tak uplně bejt nemnělo spíše 10k odpor na + , a kond 100n na zem at se reset trochu zpozdí proti zapnutí ! mněřil jsi to mclr jaké máš na něm napětí ? při napájení 5V se za 1 považuje napětí nad 3,6V teprv pak se genereju příznak resetu po zapnutí do té doby by mněl být procesor mrtvolka

PS:omluvte pravopis dík
Odpovědět

Zpět na „Programování PIC, ATMEL, EEPROM a dalších obvodů“