Odrušení obvodu

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hill
Administrátor

#61 Příspěvek od Hill »

Protože se jím uzavírala smyčka kterou tekla část proudu. Stejnosměrně by to nevadilo, proud se jen rozdělí v poměru vodivostí těch spojů, ale co na tom spoji udělají právě ty strmé špičky, to se dá těžko odhadnout.
Andrea

#62 Příspěvek od Andrea »

Hill píše:Nemusíš, ale vysvětli mi, proč se komutační špičky po připojení těch diod sníží ze 40-50V na nějakých 16V.

Na drainech těch tranzistorů co tam má siska taky naměříš špičky kolem 15V a neznamená to, že se něco vrací do baterky. To že ti to nevěřím nic neznamená, jen jsem to neviděla. Ugandu jsem taky neviděla a ví se, že existuje.
Hill píše:Nechtělo by to vlastní vlákno?

Radši ne.
siska

#63 Příspěvek od siska »

Tak jsem upravil schéma. Prosím zkoukněte to zda tam ještě nemám něco upravit kvůli rušení. (Je to jen schéma, takže to, že je něco "daleko" ještě neznamená že to tak bude i na desce). Zase mi nejde přiložit obrázek, tady je odkaz: http://www.edisk.cz/stahni/63911/nove_s ... .44KB.html
Hill
Administrátor

#64 Příspěvek od Hill »

Při tahání spojů hlavně mysli na ty uzly.
Jestli máš schéma dobře, přece závisí hlavně na tom, jak máš softwarově obsluhované porty.
Rozvod země a napájení vypadá líp, ale stejně to nic neříká o tom, jak si to rozmístíš na desce.
Ale už víš, jak ne, tak už to půjde.
siska

#65 Příspěvek od siska »

Byla to docela fuška, ručně to tahat(autorouter v eagle už nezvládá). Nicméně něco z toho vylezlo, ale všude uzly dát nešly, už takhle je to trochu přespojovaný. Když tak to prosím zkoukněte než to půjdu vyrobit abych tam zas neměl nějaký "zóny rušení".
Přílohy
dps.png
(92.97 KiB) Staženo 90 x
Andrea

#66 Příspěvek od Andrea »

Ten 6pin konektor z motorku nejde rozdělit na dva, 2pin pro motor a 4pin pro čidlo? Ušetřilo by se tím spousta hrůzy na desce.
Naposledy upravil(a) Andrea dne 19 črc 2009, 12:41, celkem upraveno 1 x.
Hill
Administrátor

#67 Příspěvek od Hill »

A jestli už nejde líp prostorově oddělit signálovou část od silové (ty konektory to skutečně komplikují), lze s výhodou využít druhé vrstvy jako zemního spoje a udělat ten uzel z ní, třeba takto.
Fakt je, že plošňáky navrhuji ručně a nejspíš pomaleji, než by to zvládl program, ale možná by trvalo déle, ten program k tomu přimět...
Přílohy
plsp3.gif
neměl jsem ho odbarvit, ale už se stalo. Snad je přesto jasné, které pájecí plošky jsou na obou stranách, a které jen na jedné.
(74.25 KiB) Staženo 73 x
siska

#68 Příspěvek od siska »

Zkusím oddělit ty konektory a uvidím. 2 vrstvý spoj se mi dělat nechce.
siska

#69 Příspěvek od siska »

Tak v tomhle už by snad žádný velký rušení být nemělo. Snažil jsem se ke každý zemi, tam kde to šlo, vést samostatný spoj a u napájení taky.
Přílohy
dps.png
(88.24 KiB) Staženo 88 x
Andrea

#70 Příspěvek od Andrea »

Možná kdybys tu zem po celé desce rozlil, bylo by to ještě lepší.

Edit: A tím buzením pro FET vpravo radši nejezdi kolem výkonové části, chytalo by se do něj rušení. Dá se projet nad výkonovou částí, viz. obrázek.
Přílohy
dps_736x.png
(40.07 KiB) Staženo 73 x
siska

#71 Příspěvek od siska »

Díky. Rozlévání mědi už mě moc nebere potom co s tím vždycky provede tiskárna. S normálními spoji problém nemá ale s většími plochami ano.
Přílohy
dps.png
(87.67 KiB) Staženo 73 x
siska

#72 Příspěvek od siska »

Tak jsem dodělal novou desku. Ještě mi tedy zbývají protikusy ke konektorům, ale alespoň jsem to přeměřil. Můžete mi někdo objasnit, proč kdy pošlu pwm do OCR1A, tak je napětí i na druhých svorkách pro motor? Sice nižší(asi 10V) ale je tam, i když by tam být nemělo. Elmag indukce? Zkoušel jsem na ten konektor s "falešným napětím" připojit 3k3 odpor a napětí kleslo na 0,6V, takže to je jen nějaký zbytek něčeho. Má cenu se tím znepokojovat a kde se to tam bere?
Andrea

#73 Příspěvek od Andrea »

siska píše:Tak jsem dodělal novou desku. Ještě mi tedy zbývají protikusy ke konektorům, ale alespoň jsem to přeměřil. Můžete mi někdo objasnit, proč kdy pošlu pwm do OCR1A, tak je napětí i na druhých svorkách pro motor? Sice nižší(asi 10V) ale je tam, i když by tam být nemělo. Elmag indukce? Zkoušel jsem na ten konektor s "falešným napětím" připojit 3k3 odpor a napětí kleslo na 0,6V, takže to je jen nějaký zbytek něčeho. Má cenu se tím znepokojovat a kde se to tam bere?

A máš OC1B nastavené jako výstup a na něm log.0?
Hill
Administrátor

#74 Příspěvek od Hill »

Indukce nikoliv elektromagnetická, ale kapacitní - podle toho, jak to kleslo při zatížení odporem 3k3 soudím, že ty indukované jehly zřejmě nebudou otevírat FET (tomu by zabránila ta rozlitá zemní plocha, a to dost účinně).
Změř to s připojeným motorem a pak se uvidí, jestli to stojí za znepokojení.

Záleží také na opakovacím kmitočtu signálu PWM vedeného do G výstupních FETů. V jaké oblasti se to pohybuje?
Že by to šlo vhodně volenými kapacitami zapojenými vždy mezi G a S (1 a 3) každého FETu, aby špičky odfiltrovaly, ale strmost hran ještě pozorovatelně nezhoršily.
siska

#75 Příspěvek od siska »

Tak motorky fungují jak mají. MCU nerestartuje, všechno jede, tak to nebudu řešit.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“