Jaky DIGI fotak
Moderátor: Moderátoři
Jaky DIGI fotak
Jinak je těžké ti poradit. Pokud koupíš jakýkoli kompakt, tak na focení za přítmí/tmy můžeš zapomenout - vliv malého čipu a následný šum. Kompakty pro obyčejné lidi fotí relativně dobře dokud je světlo. Jakmile světlo není, tak končí. Pokud ale na požadavku focení za špatného světla trváš, tak ti nezbyde nic jinýho než si koupit zrcadlovku které dnes stojí od 12tis i s objektivem.
Dále nenech se zblbnout megapixelama - 5Mpix ti uplně stačí - čím vyšší rozlišení tím vyšší šum.
To jsou jen obecné rady, v kompaktech nemám přehled, takže konkrétní typ neporadím.
http://www.alza.cz/digitalni-fotoaparat ... 100094.htm - velmi dobrá optika, dostačující světelnost, algoritmus postprocessingu jeden z nejlepších, co existují, SD karta a možnost přesypat data bez speciálního software rovnou do compu. A asi stovka funkcí, z nichž 90 sotva kdy využiješ.
Konečně - jedna z recenzí je tady: http://www.czechcomputer.cz/user_review ... 09211.html
Mrkni na to.
Já jsem tedy zatížený spíš na zrcadlovky, ale fotím s HP M525 - kdybych si chtěl kompakta koupit, asi bych radši sáhl po něčem jiném. Ale stál jen 19 korun a vyluštit křížovku... zrcadlovkou fotím jen na negativ, kde mi na tom záleží, a negativy si nechávám skenovat. To vše mi ovšem způsobuje zábrany po SX100 skočit, i když by mým potřebám vyhovoval. A za tu cenu...
Hodně megapixelů není modla, ale myslím že je rozumný požadavek, aby jich nebylo výrazně míň než ekvivalent kinofilmového políčka. Nikdy nevíš, kdy budeš chtít/potřebovat využít výřez. Při downsamplování zase hodnota každého pixelu "sedí" a obrázek je jako sken z 9x12 negativu bubnovým skenerem.
Sympatické je, že digitály začínají dohánět chemii v dynamickém rozsahu i v rychlosti.
Kámoš má superzoom Fuji Finepix 5,1Mpx (tuším, že je to model 560), taky na AA, a dva roky žádný problém, kolem stovky snímků na jedno nabití.
Ono asi záleží na tom, jak se který kousek vyvede.
Crifodo píše:Hodně megapixelů není modla, ale myslím že je rozumný požadavek, aby jich nebylo výrazně míň než ekvivalent kinofilmového políčka.
Zvyšovat počet pixelů má smysl jen pokud se zvětší plocha čipu a "díra" v optice. Množství zachycené informace totiž není určené počtem Mpix, ale množstvím zachyceného světla. Když ti na jeden pixel dopadne v průměru 200 fotonů, tak z toho moc nevymyslíš.
Tak to nic, to jsem jen nepochopila javeho dotaz. Nevěděla jsem, že chce zrcadlovku za >30kKč.Crifodo píše:Myslím že je samozřejmé, že seriozní výrobce v kategorii semiprofi nenabízí čipy s "hluchým" počtem pixelů. To bych čekal tak u výrobců spotřebních kompaktů.
To velké sklo je právě u zrcadlovek dosti samozřejmé.